Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Friday, February 24, 2017

Sopasını Çok İyi Biliriz: Beyzbol



Hepimizin kelime olarak çok iyi bildiği ama içeriğini asla anlayamadığımız bir oyun Beyzbol (ya da İngilizce yazılışı ile Baseball). Sanırım herhalde Beyzbol oyununu çok iyi bilip, anlayan, analiz edebilen, seven ve beyzbol maçlarını takip eden Türk sayısı azdır (eğer Amerika'da doğmadilarsa.) Eğer siz bu Türklerden biri iseniz bana yazın veya bu yazının altına yorum yapın, gerçekten bilmek istiyorum. Hele bayan olarak anlayıp sevebildiyseniz ve zevk alarak izliyorsanız özellikle yazın, çünkü sizi tebrik etmek istiyorum. Futbolu çok zevkle izleyen kadın arkadaşlarım var ama beyzbola ilgi duyan herhangi bir Türk kadınına rastlamadım henüz. Benim de ilgim yok. Makaleme konu olarak seçtim diye ilgim var sanmayın ama inat ettim ogreneceğim! Neden mi? Çünkü Amerikan yaşantisinin olmazsa olmazlarından biri.
Beyzbol oyununu pek bilmeyiz ama hemen hemen her Türk beyzbol sopasını çok iyi bilir; nedense sopası kültürümüze bir şekilde yerleşmiştir. Benim de Beyzbol ile ilk tanışmam sopası ile oldu! Şöyle ki; Amerika’ya taşınmadan önceki Türkiye’deki son isyerimin Adana şubesine iş seyahatine gitmiştim. Havaalanında beni Hakan isminde bir elemanımız karşıladi. Arabada ben arkada oturuyorum, Hakan direksiyonda, ve yanındaki koltukta bir beyzbol sopası. Acaba yanlış mı görüyorum diye dikkatlice baktım, yok cidden beyzbol sopası. Hakan bu beyzbol sopasının burda işi ne dedim, Hakan’dan cevap: “Ha o mu? Onu trafikte gerekince kullanıyoruz Esra Hanim” diye cevap verdi. Ben daha başka birşey söyleyemedim tabi. Hmmm… Trafikte hangi durumlarda beyzbol sopası kullanmak gerekebilir diye düşünceler sardı beni ve gözümün önünden çeşitli senaryolar film şeridi gibi geçmeye başladı.
İşte buyrun beyzbol sopası siparişlerinin günden güne arttığı ve levye yerine kullanıldığına dair bir yazı, şaşırarak okuyun:
http://www.aksam.com.tr/pazar/levye-yerine-beyzbol-sopasi--103916h/haber-103916
http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=beyzbol+sopas%C4%B1
Şoför koltuğunun altındaki levye'nin yerini alan beyzbol sopası pazarı, her yıl yüzde 10-15 büyüyormus. Satılan beyzbol sopalarının fiyatları 39-199 YTL arasında değişiyormus. Türkiye'de üretimin olmadığı pazarda daha çok Amerikan kökenli markalar ile isimsiz markaların faaliyet gösterdiği de belirtiliyor.
Beyzbol neden önemli? Sadece 7 ülkede profesyonel lig olarak oynanmasına rağmen dünyanın açık ara en çok seyirci toplayan sporu. Profesyonel üst ligler alanında bir yılda yaklaşık 160 milyon yerinde izleyen seyircisi var. Yani tüm ülkelerin 1. ve 2. futbol liglerindeki seyirci sayısı toplandığında bu rakama ancak ulaşılabiliniyor.
Fransa ve İngiltere’de tarihsel belirtilerine rastlanan Beyzbol Amerika’da ilk defa 1871 yılında Profesyonel Beyzbol Ligi kurularak resmi olarak spor hayatına geçmiş ve o günden beri Amerikan geleneğinin, kültürünün ve Amerikan ailelerinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Türkiye’de Beyzbol, Softbol, Korumali Futbol ve Ragbi Federasyonu vardir. İste resmi siteleri:
http://www.tbsf.org.tr/
Federasyon 2001 yılında kurulmuş, 2006'da özerk statüye kavuşmuştur.
Türkiye’de bazi üniversitelerdeki Beyzbol takimlarinin yaninda 2007 yilinda bir de resmi Türk Beyzbol takımı kurulmuştur.
Bir de daha önceden 2003 – 2004 eğitim öğretim döneminde Boğaziçi Universitesi’nde kurulan bir beyzbol takımı var. Hatta bir zamanlar Zaytung’a haber bile olmuşlar:
http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=167187
Bu da üniversiteler harici ilk Türk Beyzbol takımının haberi:
http://www.shazinem.net/beyzbol-ve-softbol/61110-Türkiyenin-ilk-beyzbol-takimi.html
Kurucusu Alper Bozkurt’a ulaşabildim ve sagolsun kendisi sorularımı yanıtladı. Halen Almanya Paderborn’da Major League Baseball (MLB)’a bağlı olan bir programı yönetmekte 6 senedir. Avrupa’da toplam yaklaşık 20 bunun gibi program var. En iyi 14-21 yaş arası oyuncuları bir araya getirip çalıstırıyorlar. Ayrıca Cincinnati Reds takımı için “talent scout” yani yetenek avcısı olarak görev yapıyor.
http://mobil.hurriyet.com.tr/ilk-beyzbol-milli-takimi-6246877
Alper Bey’in belirttigine gore şu anda Türkiye’de faaliyet gosteren 15 – 20 kadar Beyzbol klübü var ve Alper Bey’in kurulmasına ön ayak olduğu takım da halen faaliyette, Alper Bey de oyuncu ve antrenörler ile sürekli iletişimde.

Madem Amerika'da yaşayacağız o zaman Amerikalıların en çok sevdikleri şeyleri öğrenelim bari diyerek zorla kendimi ilgi duymaya yonlendirmeme, birkaç beyzbol maçına gitmeme rağmen tık yok! Ne anlayabildim, ne sevebildim. Baktım çoğunluk Türk de benim gibi. Hatta “Oğluma sadece futbol oynatırım, erkek adam beyzbol değil futbol oynar” diyen Türklere bile rastladım. Kültür meselesi. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Onların kültürü bunu seviyor bizim kültür futbolcu.
Hadi gelin hep birlikte en temel anlamıyla bu oyunu öğrenelim. Aşağıdaki her iki linkte de çok güzel anlatılmış. Bunun benzeri çok fazla web sitesi var ama ben bu ikisini seçtim:
https://onedio.com/haber/15-maddede-Türklerin-anlamadigi-tek-spor-baseball-307561
http://sporlocasi.blogspot.com.tr/2011/08/beyzbola-giris.html
Beyzbol sporunu kafamızda canlandırmak için en kolay akılda kalan şekli ile bizim bildiğimiz Çelik Çomak ve Köşe Kapmaca oyunlarının bir karışımı diyebiliriz.
Beyzbolda olayın özü: topu fırlatan bir oyuncu ile, o topa gelişine göre vurmaya çalışan bir oyuncunun arasında geçiyor. Bayağı basit bir anlatım değil mi? Valla böyle bir başlangıç kafada iyi canlandırıyor bu sporu.
Yukarıdaki linkten güzel bir alıntı: Beyzbol maçında oyun atıcının (pitcher) topu tutucuya (catcher) atması ile başlar. Arada duran vurucu (hitter) elinde sopasıyla (bat) topa vurmaya çalışır. Atıcı topu strike zone adı verilen, vurucunun dizleri ile dirsekleri arasındaki sanal dikdörtgenin içinde gecirebilirse strike, eğer geciremezse ıska (ball diye garip bir deyimle adlandırılır) kazanır.
Bu arada hakemin yorumuna en bariz kalan oyun olarak biliniyor.
Baseball denmesinin sebebi belli “base” denilen köşe noktaları olması nedeniyle deniliyor.
9’ar kişilik iki takımla oynanır.
Topa vuran oyuncu topa vurduğunda uzağında bulunan takım arkadaşı topu eliyle yakalayıp sahanın bir köşesinde beklemekte olan diğer arkadaşına fırlatıyor. Bütün bunlar olurken, karşı takımın oyuncusu da çoktan bu son noktaya doğru koşmaya başlamış olduğundan, olay orada düğümleniyor. Karşı takımın oyuncusu o noktaya toptan önce varırsa topu atanlar, top önce varırsa da topa vuranlar puan alıyor.
Beyzbol deyince Babe Ruth ve New York Yankees olmazsa olmazdır. Ilk beyzbol takımları New York City ve Brooklyn’de kurulmuştur. Yankees dünyanın en ünlü beyzbol takımıdır. Stadyumları Bronx, NY’dadir.
“Babe Ruth gerçek adıyla George Herman Ruth, Jr, 1895-1948 yılları arasında yaşamış gelmiş geçmiş en ünlü ve en başarılı beyzbol oyuncusudur. Bir oyunda bir medya mensubu kendisini Babe olarak çağırınca lakabı Babe Ruth olarak kalmıştır. 1920’li yıllarda Yankees takımının gözbebeği idi. Daha önceki takımı Boston Red Sox’tur. Yankee’ler hiç şampiyonluk kazanmamislardi, Babe Ruth ile birlikte 1920-1933 arasında yedi şampiyonluk ve dört world series kazandılar. Babe Ruth daha önceki takımı Red Sox'un tüm oyuncularından fazla koştu.” (Ekşi Sözlük, yazar: Ziverbey)
Babe Ruth’un original forması 4,415,658 dolara satılarak bu alanda dünya rekoru kırmıştır.
Beyzbol ile ilgili bazı çarpıcı gerçekler:
• Beyzbol oyunu Ingiliz Rounders oyunundan gelmektedir. Ayrıca bazı kaynaklarda 1839’da New York’lu Abner Doubley adında bir adamın kendi arka bahçesinde beyzbol oyununu icat ettiği de söylenmektedir ancak son yıllardaki genel görüş Rounders’dan evrimlestigi şeklinde.
• Ilk resmi beyzbol oyunu 1846’da oynanmıştır.
• 1876’da ilk profesyonel beyzbol ligi kurulmuştur.
• 1920’de bir beyzbol maçı bileti yaklaşık $1’di.
• Her yıl beyzbol oyunlarında 21 milyon tane hotdog satılmaktadır.
• En uzun beyzbol oyunu 1984’de oynanmıştır ve tam 8 saat 6 dakika sürmüştür.
• Amerika’nin istiklal marşı “Star Spangled Banner” ilk defa bir beyzbol oyununda söylenmiştir 1918 dünya kupasında, daha sonra bu marş 1931’de ulusal istiklal marşı olarak kabul edilmiştir.
• Beyzbol maçları ilk defa 1921 ylında radyodan yayınlanmıştır. 1939’da ilk defa TV’den yayınlanmıştır.
• Beyzbolun kurallarını anlatan ilk kitap 1877’de basılmıştır.
• New York Yankees takımı ilk olarak Baltimore, Maryland’de Baltimore Orioles olarak 1901’de kurulmuştur. 1903’de takım New York’a taşınmış ve New York Highlanders adını almıştır. 1913 yılında New York Yankees adını almışlardır.
• New York Yankees ilk dünya kupalarını 1923’te kazanmışlardır. Diğer ünlü bir takım olan Giants’i altı oyunda yenmislerdir.
Dünyadaki en değerli beyzbol takımlarının listesini aşağıdaki linkten bulabilirsiniz:
http://listever.com/dunyanin-en-degerli-30-beyzbol-takimi/
Genel hatları ile şöyle biraz Amerika’nin en ünlü ve en çok sevilen sporu Beyzbola bir bakış acısı yaptık. Aslında şimdi biraz öğrenince o kadar da yabancı gelmedi bana. Bir bilet alıp gitsem mi acaba?
Sorularınız, önerileriniz, yorumlarınız için makalenin altındaki yorum bölümünü kullanın veya bize hrlink.consulting@gmail.com email adresinden ulaşın.
Hepinize spor dolu günler. Sağlık için spor yapın.
Esra Öziskender
HRLink Consulting, Inc.
Danışman, Köşe Yazarı, Insan Kaynakları ve Eleman Bulma Uzmanı
Isyerlerinize eleman arayislarinizda ve iş arayislarinizda yanınızdayız. Bilgi almak için bize ulaşın. Resume yazma ve düzenleme, iş arama planı yapma konularında danışmanlık veriyoruz. Kariyerinizi ve isyerinizi güçlendirin.
hr.link@yahoo.com
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.youtube.com/user/hrlinkconsulting?feature=mhee
Şair / Deneme yazarı
https://www.facebook.com/esraoziskenderpoems/?fref=ts

KUPON: Amerikalı Türk – HRLINK Kariyer Danışmanlığı Kuponu, $50 indirim. Bu kupon ile bize ulaştığınız takdirde resume (CV) yazma ve iş arama servis ucretimizden $50 indirim yapılacaktır.


No comments:

Post a Comment