Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Monday, February 26, 2018

Amerika’nın Evsizleri



Hani süper güç veya süper devlet olmak, ülke insanlarının dertlerine çare bulunması anlamına gelmiyor. Dünyanın pek çok bölgesinde iç karışıklık çıkmasına yol açan politikalar izleyen ve halk arasında “dünya jandarması” olarak tanınan Amerika, kendi ülkesindeki evsizlerle mücadelede sıkıntı yaşıyor.
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de son yılların en soğuk kış mevsimi yaşanıyor. Kar fırtınalarının etkili olduğu ABD'de hava sıcaklığı rekor seviyelere düştü. Ülkedeki yaklaşık 550 bin evsiz kış aylarının zor şartlarına karşı ayakta durmaya çalışıyor. ABD'de geçen sene evsiz olan kişilerin 374 bini (yüzde 68) barınaklarda veya günübirlik kentsel konutlarda kalırken, 176 bini (yüzde 32) kamusal alanlarda yaşadı.

Ülkedeki 550 bin evsizin 355 bini (yüzde 64,5) yalnız başına hayatla mücadele eden bireylerden, 195 bini (yüzde 35,5) çocuklu ailelerden oluşuyor. ABD'deki Evsizliği Bitirmek İçin Ulusal Birlik adlı kar amacı gütmeyen kuruluşun verileri, ülkede evsizlerin en fazla olduğu bölgenin, finans merkezi olarak kabul edilen New York şehri ile yakınındaki New Jersey metropolitan bölgesi olduğunu gösteriyor.

Bu bölgede yaşayan toplam 20 milyon kişi içinde 86 bin evsiz bulunurken, bölgedeki 297 barınak ve 84 günübirlik kentsel konut soğuk kış aylarında evsizlerin yüksek talebini karşılamaya yetmiyor. New York'taki evsizler, dünyaca ünlü Times Meydanı, Broadway Caddesi ve en lüks markaların mağazalarının bulunduğu 5. Cadde gibi meşhur bölgelerde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Ayrıca, şehrin en işlek yerlerinden biri olan Grand Central tren ve metro istasyonundaki evsizler, insanlara dış kapıları açarak yardımcı olmaya çalışırken, içeriden esen ılık havayla ısınmaya çalışıyor. New York'un en işlek istasyonlarından olan Port Authority otobüs terminalinde yerlere uyku tulumu ve battaniye seren evsizler dışarının dondurucu soğuğundan korunmaya çalışıyor. Ancak, istasyonlar ve vagonlarda uyumaya çalışan evsizler sık sık New York polisi tarafından uyarılırken bu alanlarının dışına çıkarılıyor. Soğuk kış gecelerini dışarıda geçirmek zorunda kalan evsizler çoğunlukla sokaklarda kartonlardan barınak yaparak yaşam mücadelesi verirken, yanlarında sadece birkaç parça eşya bulunuyor.

Evsizler, New York kaldırımlarındaki mazgallardan çıkan buharla ısınmaya çalışırken, kat kat battaniyelere sarılarak ve giysilerinin içlerine gazete ve dergi parçaları yerleştirerek soğuk kış gecelerini atlatmaya çalışıyor.

New York'taki restoranların önlerinde yemek yiyebilmek için bozuk para talep eden evsizlerin çöpleri karıştırarak yiyecek araması dikkati çekiyor. Gündüzleri köşe başlarında ve sokaklarda oturarak yardım talep eden evsizlerin ellerindeki pankartlarda "İşimi ve evimi kaybettim", "Evsiz, çocuklu ve hamile", "Lütfen yardım edin" gibi yazılar göze çarpıyor. Ünlü Hollywood film serisi "Rocky" ile sinemaseverlerin gönlünde taht kuran aktör, senarist ve yönetmen Sylvester Stallone da meşhur olmadan önce New York'ta bir süre evsiz olarak yaşadığını söylemişti. Stallone, 1978'de verdiği bir mülakatta, New York'un Port Authority otobüs terminalinde art arda dört gece geçirdiğini belirtmişti. Ünlü yıldız, mülakatta, 1970'lerin başında mali açıdan çok zor bir dönemden geçtiğini vurgularken, "Kaldığım evden atılmıştım. Port Authortiy otobüs terminalinde uyumaya çalışıyordum. Kalem ve kitaplarımı tuttuğum 25 kuruşluk bir dolap kiralamıştım. Gerçekten çok çaresizdim." ifadelerini kullanmıştı. Stallone'nin yazdığı ve başrolünü oynadığı Rocky filmi 1976 yılında "En İyi Film" dahil 3 Oscar Ödülü kazanmıştı.

ABD'nin Chicago kentinde 80 binden fazla kişinin sokaklarda yaşadığı tahmin ediliyor. Kentte dondurucu kış aylarında sokaklarda evsizlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Yetkililer, evsizlerin donarak hayatını kaybetmemeleri için kış aylarında kentin farklı bölgelerinde çok sayıda sığınağı hizmete sokarken, bazıları da düzenledikleri yardım kampanyalarıyla bu kesime destek olmaya çalışıyor. Araştırmalara göre, Chicago'da 19 binin üzerinde evsiz öğrenci olduğu tahmin edilirken, bu kişiler barınaklarda veya geçici aile konutlarında hem öğrenim görmeye çalışıyor, hem de yaşam mücadelesi veriyor.

Uluslararası yardım kuruluşu The Salvation Army'nin araştırmasına göre, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de evsizliğin temel nedenlerinin başında işsizlik ve yoksulluk geliyor.

Amerika, her ne kadar rüyalar ülkesi olsa da insanların yaşam koşulları bakımından da sorgulanması gereken bir ülke. Buraya gelenlerin, hayatta kalabilme adına çile çektikleri çok gözleniyor.

Bir önceki yazımda, Amerika’daki soğuk kış günlerinde hayatta kalabilme adına evsizlerin yaşamlarını konu etmiştim. Bu konuya devam ediyorum.
Çünkü, bu yaşam tarzı Amerika’daki halkın hiç hoşuna gitmiyor. Her yıl göçmen alan ve bu göçmenlerin dertlerine çare bulunamadığı için sokaklarda yaşayanların sayısı artıyor.

Ülkede işini herhangi bir nedenle kaybeden veya iş bulamayanlar, konut kredisi, sağlık sigortası masrafları, kişisel borçlar ve tüketici kredileri altında ezilirken zamanla ev taksitlerini veya kiralarını ödeyemiyor ve sokağa atılıyor. Birde, bu sokakta yaşamın ekonomik bedelleri var.

Normalde işleri ve yaşantısı güzel olanların bir anda sıkıntıya düşmesiyle, sokaklardaki bu olumsuz yaşam nüfusu da artabiliyor. Araştırmaya göre, bu kişilerin büyük bir oranı evsizler için hizmete sunulan düşük maliyetli konutlarda yer bulmakta sorun yaşıyor.

Federal ve yerel hükümetlerde evsizler için ayrılan bütçelerin son derece düşük olması nedeniyle yeni evsizler söz konusu konutlardan faydalanabilmek için bazen yıllarca beklemek ve sokakta yaşamak zorunda kalabiliyor.

ABD'de evsizliğin nedenleri arasında fiziksel ve ruhsal bozukluklar, psikolojik sorunlar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, kumar alışkanlığı, aile içi şiddet, bireyin sosyal ilişkilerinin bozulması gösteriliyor. Bu yılın başında ülkede etkili olan soğuk hava dalgası ve kar fırtınaları hava sıcaklığında rekor düşük seviyelerin görülmesine neden olmuştu.

ABD'nin kuzey eyaletlerindeki kar fırtınalarında 60 binden fazla konut ve işyeri elektriksiz kalmış, 20'den fazla kişi yaşamını yitirmişti. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi verilerine göre, ülkenin kuzeyindeki Minnesota eyaletinde 1 Ocak'ta hava sıcaklığı - 33 dereceye kadar inerek 1936'dan beri eyalette en düşük sıcaklık olarak kayıtlara geçti. Ülkenin kuzeyindeki Güney Dakota eyaletinde de 1 Ocak'ta hava sıcaklığı -41 dereceye kadar indi ve bu bölgede 1916'dan beri görülen en düşük sıcaklık olarak kayıtlara girdi.

ABD'nin kuzeybatısındaki Montana eyaletinde ise 31 Aralık'ta termometreler - 45 dereceyi gösterdi. Bu, eyalette 1983'ten beri en düşük sıcaklık olarak tespit edildi.

Bütün bu olumsuzlara rağmen, Amerikan halkını mutlu eden ekonomik gelişmeler ise dünyanın gündeminde. Dünyanın En Pahalı Şehri New York Oldu. Bu başlığın çıkmasına yol açan haber şöyle;

2018 yılının en pahalı tatil kentlerinin belirlendiği araştırmaya göre, listenin ilk sırasında günlük 391 euro ile ABD'nin New York kenti yer aldı.

Alman Statista araştırma şirketinin otel ücretleri, yeme-içme, taksi ve eğlence yerlerinde günlük harcanan para miktarına göre hazırladığı listeden derlediği bilgilere göre, 100 tatil kenti arasına Türkiye'den de üç şehrin girdiği tespit edildi. Türkiye'den Marmaris en pahalı turizm merkezi seçildi.

Listede en pahalı şehir olarak öne çıkan New York'un ardından günlük ortalama 370 euro harcamanın yapıldığı Danimarka'nın Kopenhag şehri gelirken, turistler için üçüncü en pahalı şehrin ise 360 euro ile Hollanda'nın Amsterdam kenti olduğu anlaşıldı. Bu şehirleri 345'er euro ile İtalya'dan Venedik ve ABD'den Los Angeles şehirlerinin takip ettiği görüldü. Turistler için dünyanın en pahalı kentlerinin belirlendiği listeye Türkiye'den giren merkezler neresi?

Bu sorunun cevabı değişti. Daha önceleri en pahalı merkez olarak İstanbul seçiliyordu. Şimdi ise pahalı merkez sıfatı Ege’ye kaydı. Dünya listelerine göre Muğla’nın Marmaris ilçesi günlük ortalama 111 euro harcama ile 76. sırada yer aldı. Marmaris’i, günlük 104 Euro otel ücreti harcama ile 83. sırada yer alan İstanbul ve 79 euro ile 99. Sırada bulunan Antalya'nın yer aldığı tespit edildi.

Turizm firmalarının ortaya çıkan bu durumu izah etmeleri epey zor. Çünkü, dünya ülkelerinden en fazla turist çeken Türk Merkezi Antalya. Son yıllarda Antalya’da yeni yapılan otel sayısının artması ve böylece turizme hizmet eden yatak sayılarının yükselmesiyle beraber, fiyatların Euro bazında düşmesi etkili oldu.

Marmaris ise her geçen yıl daha da pahalı bir merkez haline geliyor. Geçen yıl dini bayramlarda, Kurban Bayramı tatili sırasında Marmaris’teki bütün otellerin dolması, turistlerin ise deniz kenarlarında sahillerde yatmaları, fiyat yüksekliğine yol açtı.

No comments:

Post a Comment