Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Monday, March 12, 2018

Amerika’nın Toplu Katliamlarına Genel Bir Bakış

Ben Amerika’ya göç ederken en çok endişe ettiğim iki korkum vardı: Birincisi öldürücü doğal afetleri, ikincisi de eline silahı alıp, sebepsiz yere ortalığı tarayan delileri. Maalesef bu ikisinin de çözümü yok gibi gözüküyor. Hadi birincisi doğa olayı, ne kadar tedbir alsanız da her ülkede olduğu gibi insanoğlu olarak çok fazla da karşı gelemeyiz doğal afetlere. Ama toplu katliamların neden önüne geçilemiyor yıllardır onu hiçbirimiz anlayamıyoruz işte.
Amerika, yeryüzünde toplu katliamların en çok gerçekleştiği ülke. Bunda bugün itibarıyla 323 milyon olan nüfusunun da etkisi var, alan geniş, nüfus çok tabiki olay sayısı da fazla ama gene de daha kalabalık ülkelere bile baktığımızda bu kadar çok toplu katliam göremiyoruz. Dünyanın başka ülkelerinde de toplu katliamlar oluyor ama genelde hepsinin bir amacı ve hedefi var. Yani bilinçli insanlar tarafından bilinçli olarak bir ideoloji uğruna yapılıyor ki bu da çok kötü tabi, gönül isterdi ki ne toplu katliamlar olsun ne savaşlar olsun ne de terör olayları olsun, bunların hepsi dünyamızdan temizlensin ve insanlar eceli ile ölsünler ama bu mümkün değil tabiki önemli olan en aza nasıl indirebiliriz.

Çocuğunuzu okula gönderiyorsunuz ve okul çıkış saati eve gelip gelmeyeceği belli değil. Korkunç bir duygu olsa gerek. Özellikle okullara yönelik silahlı saldırılar o kadar çok olmaya başladı ki Amerika’da her anne ve baba artık yüreği ağzında çocuğunu okula gönderiyor. Böyle de eğitim olmaz ki. Buna ne zaman bir dur denecek ve bunun çözümü nedir bilemiyoruz.

Amerika’daki toplu katliamlara şöyle bir bakalım, ilk katliam 1949 yılında gerçekleşmiş. Devamı da şöyle:
1) Camden Katliamı, Camden, New Jersey, 13 ölü, 1949
2) Texas Üniversitesi Katliamı, Austin, Texas, 18 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1966
3) Wilkes-Barre Katliamı, Wilkes-Barre, Pennsylvania, 13 ölü, 1982
4) San Ysidro Katliamı, San Ysidro, San Diego, California, 22 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1984
5) Edmond Postanesi Katliamı, Edmond, Oklahoma, 15 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1986
6) GMAC Katliamı (GMAC bir araba finans firması idi şimdiki adı Ally Financial), Jacksonville, Florida, 10 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1990
7) Luby’s Kafeterya Katliamı, Killeen, Texas, 24 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1991
8) Columbine Lisesi Katliamı, Columbine, Colorado, 15 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1999
9) Atlanta Katliamı, Acworth, Georgia, 10 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 1999
10) Red Lake Katliamı, Red Lake, Minnesota, 10 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2005
11) Virginia Tech Katliamı, Blaksburg, Virginia, 33 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2007
12) Binghampton Katliamı, Binghampton, NY, 14 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2009
13) Fort Hood Katliamı, Fort Hood, Texas, 13 ölü, 2009
14) Geneva County Katliamı, Geneva and Samson, Alabama, 11 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2009
15) Sandy Hook İlkokulu Katliamı, Newtown, Connecticut, 28 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2012
16) Aurora Katliamı, Aurora, Colorado, 12 ölü, 2012
17) Washington Deniz Kuvvetleri Katliamı, Washington DC, 13 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2013
18) San Bernardino Katliamı, San Bernardino, California, 16 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2015
19) Umpqua Üniversitesi Katliamı, Roseburg, Oregon, 10 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2015
20) Orlando Gece Klübü Katliamı, Orlando, Florida, 50 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2016
21) Las Vegas Katliamı, Las Vegas, Nevada, 59 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2017
22) Sutherland Springs Kilise Katliamı, Sutherland Springs, Texas, 27 ölü (katliamı gerçekleştiren dahil), 2017
23) Stoneman Douglas Lisesi Katliamı, Parkland, Florida, 17 ölü, 2018

69 yılda 23 katliam. Bu sayı dünyada en fazla katliam sayısı. En çok da okullar hedef alınmış. Ben Sandy Hook İlkokulu katliamından sonra katliamın bulunduğu şehire gitmiştim. Daha doğrusu arabamla New York’tan Boston’a dönüyordum, o zaman Boston’da yaşıyordum, yol üzerinde katliamın gerçekleştiği Newtown şehrine giriş tabelasını görünce içimdeki gazeteciyi tutamadım, hadi git Esra bir bak bakalım neler oluyor orada dedim. İnce uzun bir yoldan geçtikten sonra şehre vardım. Küçük, şirin bir kasaba idi Connecticut eyaletinde. Connecticut Massachusetts ve New Yrok arasında bir eyalettir. Gerçekten yemyeşil, sakin, şirin, güzel güzel evlerin birbirinden uzakta bulunduğu tipik bir Amerikan kasabası. Böyle huzur dolu bir kasabadan nasıl böyle acımasız bir cani çıkar insan şaşıp kalıyor. Arabamı park ettiğim yerde bir sürü arabayı görünce tek meraklının ben olmadığımı anladım. Bir kere şehir merkezini CNN, NBC vb birçok Amerikan ve dünyadan medya kuruluşları kaplamıştı. Onların yayın arabaları, spikerleri ordaydı, kimisi dinleniyor kimisi de yayın yapıyordu. Öldürülen 28 kişinin 20’sini çocuklar oluşturduğu için yüreğimiz parçalanmıştı. Bunlar henüz ilkokula giden ana kuzularıydı. İnsan resimlerine bakmaya kıyamıyordu. Okulun yanına gitmemize izin verilmiyordu güvenlik ve soruşturma nedeni ile. Okulu uzaktan görebiliyorduk. Okula giden yolun başına insanlar çiçekler, oyuncak ayılar ve mumlar koymuşlardı. Orada diğer ziyarete gelenlerle birlikte (ki çoğu Amerikalıydı) gözyaşlarımızı tutamadık. Bazı ölen çocukların resimleri vardı. Bir ara bir Amerikalı kadınla birbirimize sarılıp ağlamaya başladık. Korkunç bir görüntüydü kendimize hakim olamıyorduk. Bu sahneyi ömür boyunca unutmayacağım. Allah bir daha dünyanın hiçbir yerinde böyle bir trajedi göstermesin.



Bir araştırmaya göre Amerika’da toplu katliam yapan katillerin büyük çoğunluğu ruh hastası. Fakat ülkede ruh hastalarının sayısı veya psikolojik rahatsızlığı olanların sayısı artmadığı halde maalesef toplu katliamların sayısı artmaktadır. Sadece 2011 ile 2014 arasında bu katliamların sayısı ikiye katlamıştır. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu yıllar arasında her 64 günde bir, bir atak olmuştur. Daha önceki 29 yıl içinde her 200 günde bir atak olmaktaydı. Başka bir araştırmaya göre de her bir toplu saldırı diğer bir saldırıyı tetiklemektedir. Yani bu saldırganlar birbirlerinden etkilenmektedir, bunun da süresi 13 gün olarak belirlenmiş, yani her bir saldırıdan sonra 13 gün içinde başka bir saldırgan bir saldırı planı yapmakta olabilirmiş.
Katliamların dünya üzerinde en çok Amerika’da rastlanmasının en büyük sebebi insanların kolayca silahlara ulaşabilmesidir. Taramalı silahlara ulaşabilmekteki bu kolaylık katliam yapmak isteyen ruh hastalarını teşvik etmektedir. Her üç Amerikalıdan biri kendi evlerinden bir kişide silah bulunduğunu belirtmiştir. Amerika’dan sonra dünyada en fazla vatandaşının silah sahibi olduğu ülke ise Hindistan’dir. Fakat böyle olmasına rağmen ve Hindistan’ın nüfusu 1milyar 324 milyon olmasına rağmen, Hindistan dünyada en fazla katliam olan ilk beş ülke arasına bile girmemektedir.

Gene istatistiklere göre silah alımında getirilen kısıtlamalar, katliam sayısını da azaltmıştır. Bu konuda Avustralya örnek olarak verilmektedir. Avustralya’da 1987 ve 1996 yılları arasında 4 adet toplu katliam olmuştur. Bundan sonra halk galeyana gelmiş ve silah satışında daha sıkı kurallar uygulanmasını istemiştir. Bunların sonucunda getirilen yasalarla silah satın almak zorlaştırılmıştır. O günden beri Avustralya’da bir başka katliam daha olmamıştır.

Sağ selametle kalın,

Esra Öziskender
İnsan Kaynakları Uzmanı / Danışman / Gazeteci – yazar
HRLink Consulting, Inc.
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
hrlink.consulting@gmail.com
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123

No comments:

Post a Comment