Featured Post
Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?
YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...
Wednesday, March 15, 2017
AHMET’İN EVİ
“Açıkçası asla çok eğlenceli bir şeyler yaparak para kazanabileceğimi düşünmedim. Yanılmış olduğum için çok mutluyum.” Ahmet Ertegün
Ahmet Ertegün, yurt dışında en çok tanımış ve tarihe damga vurmuş Türklerden biridir. 1923’te Istanbul’da doğmuş, 2006’da New York’ta vefat etmiştir. Dünyaca ünlü Atlantic Records müzik firmasının kurucusudur. Dünyaca ünlü birçok sanatçıya önayak olmuş, ellerinden tutmuştur.
Bu yazımda açıkçası Ahmet Ertegün’u ve hayatını anlatmayacağım. Ahmet Ertegün’ün hayatı ve başardıkları ile ilgili internette çok fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Bu yazımda sizlere Ahmet’in Evi yani Ahmet’s House projesinden ve bu projeye önayak olan kişiden bahsedeceğim.
Tony Galluci ile bir yıl kadar önce Manhattan’da bir networking etkinliğinde tanıştım. Son derece heyecanlı ve azimli bir şekilde karşılaştığı her Turk’e Ahmet’in Evi projesinden bahsediyordu. Tony, Vermont eyaletinde yaşayan bir pazarlama uzmanı, aynı zamanda danışman, ancak bu aralar en büyük tutkusu Ahmet’in Evi projesi.
• Ahmet Ertegün ile ilgili olarak ilginç bulgulariniz ve düşünceleriniz nelerdir?
Tanınmış diplomat Münir Ertegün’ün oğlu Ahmet Ertegün, müthiş bir işadamıydı. Aynı zamanda müziğe sevdalıydı. Bu büyük adam bu iki özelliğini bir araya getirerek ne geçmişte ne hâlâ eşi benzeri görülmemiş bir şey yarattı. Başkanlar, krallar, zenginler ve sokakta müziğe tempo tutan avareler… Ahmet hepsiyle eşit ölçüde ilişki kurabilirdi. Elbette “takım elbiseli”lerdendi ama kaç takım elbiseli, devrin rock yıldızlarının seviyesine iner, çevresini saran uçuk müzisyenlerin saygısını kazanabilirdi? Ve yetenekler, tüm o yetenekler… Hep deriz: Aretha’dan tut Zeppelin’e, ne varsa o getirdi bize. Ahmet bizlerin çorap değiştirmesi kadar kolayca tarzdan tarza, dönemden döneme atlayabiliyordu! Dinlediğinden hoşlanma veya hoşlanmamanın çok üstündeydi; müzik dünyasının ve dinleyicinin hızla değişen zevklerini hissetmede eşi benzeri görülmemiş bir beceriye sahipti. Müzik Harlem’de değişirken, Ahmet oradaydı. Güneydeyken, o ve Jerry Wexler, oradaydılar. 1960’ların ortalarında California kanyonları genç rock yıldızlarının Mekke’sine dönüştüğünde, Ahmet oradaydı. İngiltere’de filizlenen Blues ortamını duyar duymaz soluğu orada almıştı. Muazzam çalışmanın gerektirdiği müthiş kulakları ve teknik beceri sahiplerini bir araya getirmede, takım kurmada ustaydı. Paleti zengin, cesur ve rengârenkti. Ray Charles bir keresinde onun için, “Müzik sezgisine sahip kedi” demişti. Kusursuzluk, tarz ve tada yönelik şık bir yetenekle insanlara esin verdi, önderlik etti. Kapısını her daim açık tutarak, her zaman tavsiye vermeye ve dinlemeye hazır kalarak plak şirketinde kalanlar kadar ayrılıp başka yerlere gidenlerin de sadakatini kazandı. Muazzam zevk sahibiydi ve sanatçılarını hararetle korurdu. Ölümünden on yıl sonra Ahmet, hâlâ müzik dünyasının gelmiş geçmiş en saygın, en hayranlık duyulan ismidir. Siyahların gospel müziğini beyaz Amerika’ya getirmek için bir Yahudi’yle işbirliği yapmış bir Müslüman, bir göçmen, bir Türk ve bir Amerikalıdır.
• Ahmet’in Evi projesi nasıl ve kimler tarafından hayata geçirildi?
Ahmet’in Evi, yaşadığı müthiş hayata saygımı göstermeye yönelik şahsi arzumla başladı. Hayatını kaybettiği sırada New England’ın kuzeyinde bir radyo istasyonu kuruyordum ve ölüm haberini aldığımda çok üzüldüm. “Ahmet’in Evi” adlı radyo programını o zaman, 2007’de, harika yaşamının ve bize bıraktığı olağanüstü müzikal mirasın şerefine başlattım. O radyo programı sayesinde dul eşi Mica’yla konuşma ve ardından Ahmet’in, aralarında Atlantic Records’tan Phil Carson, Rolling Stone’dan Jann Wenner ve Ertegün çiftinin çok sevdiği Kid Rock’ın da bulunduğu, müzik ve iş dünyasından en yakın dostlarıyla görüşme fırsatları buldum. Yıllar boyunca sayısız diplomat, arkadaşı ve müzik efsanesi bana Ahmet Ertegün’e duydukları büyük sevgiyi anlattı.
• Nasıl böyle bir projeye dahil oldunuz?
Sanal bir saygı duruşundan, New York’un göbeğinde, Ahmet’in inanılmaz öyküsünü ve bu eşsiz ve olağanüstü adamın sayesinde kariyerleri şekillenmiş dünyaca ünlü yüzlerce sanatçının öyküsünü, bir Türk-Amerikan başarı öyküsünü anlatabilecek maddi bir Ahmet’in Evi müzesine geçiş fikri 2009’da doğdu.
• Ne kadar ilerleme kaydettiniz? Zamanlamanız nedir? Gelecekte neyi hedefliyorsunuz?
Şimdiye kadar çalışmalarımız pek çok kimsenin, özellikle sanat dünyasının dikkatini çekti. Gittiğim her yerde Ahmet’in hayatının yarattığı etkiyi anlayan ve onunla tanışsın tanışmasın, Ahmet’in hayatının kendi müzik hayatlarının varlığına nasıl yardım ettiğini anlayan insanlarla tanışıyorum. Ancak diğer müzik sevdalılarıyla kurduğum şirketin kendi cebinden karşıladığı bir proje olmakla birlikte, sahici bir Ahmet’in Evi’nin kapılarını açmak için pek çok kimsenin çabası ve maddi katkısı gerekiyor. Üstelik vakti de geldi çünkü varlığımıza renk ve nefes katan pek çok önemli sanatçı neredeyse günden güne aramızdan ayrılıyor. Uluslararası işbirliğine, dostluğa yönelik karanlık tehditlerle dolu bu günlerde Ahmet’in Evi, Türklerin, Amerikalıların ve dünyadaki herkesin bir araya gelip güzelim müziği kutlamak üzere dans etmesini sağlayabilir. Çünkü şarkı söyleyip dans ettiğimizde el ele tutuşur ve insanlığımızı, insanlıkta ortak olduğumuzu hatırlarız.
• Türk toplumundan beklentileriniz nedir?
Uluslararası Türk toplumunun pek çok üyesiyle bağlantı kurma şansına erişmekle birlikte, çalışmamızın daha ileri giderek Türk ve Amerikan toplumları arasında, Ahmet’in Evi projesini hayata geçirmemize yardımcı olabilecek sağlam bir köprü kurabileceğini düşünüyorum. Bunları okuyan, hem Türkler hem Amerikalılar için büyük gurur kaynağı olacağına inandığım bu yapıyı hayata geçirmenin önemini kavrayacaklarını umduğum pek çok kişiye ulaşmak için arkadaşım Esra’yla çalışmaktan şeref duyuyorum (Teşekkür ederim – Yazar’in notu). Bilgeliği ve aklıyla böylesi değişen bir dünyada, Atlantic Records’taki 70 yıla yakın çabasıyla bunca ırk ve kültürü bir araya getiren Ahmet Ertegün, gerçek bir dünya vatandaşıydı. Türk olmayan biri olarak bu harika dünyaya davet edilmeme müteşekkirim.
• Nereye bağış yapilabilinir?
Ahmet’in Evi, Music Guild International’ın kâr gütmeyen bir programıdır ve IRS kod 501(c) 3 kapsamında vergiden muaf bir vakıf olarak çalışmaktadır. PayPal hesabımız paypal.me/mgivt’e yapılacak bağışları büyük şükranla karşılayacağımızı belirtmek isterim.
• Türk toplumuna başka vermek istediğiniz bir mesaj var mi?
Ahmet’in Evi’nin kurucusu olarak, projemizi hayata geçirmemize ilgi gösteren, dünyanın her yerindeki Türk dostlarıma, yardımlarına ve işbirliklerine fazlasıyla müteşekkirim. Konuştuğum Türk toplumuna kabul edilmemin önemini anlatmaya kelimeler yetmez ve sizlerden bu önemli çabayı desteklemeyi ciddiyetle düşünmenizi tüm içtenliğimle rica ediyorum. Okurların aklına gelebilecek her türlü soru için her zaman olduğu gibi hazır ve müsaitim. Telefon numaram: 802-318-1924. (Çok teşekkürler Tony – Yazarin Notu.)
Sağlıcakla kalın, müzikle kalın. Gelecek ay görüşmek üzere.
Esra Öziskender
Şirket Kurucusu / Danışman / Gazeteci – yazar / Şair
HRLink Consulting, Inc.
(845) 652-0694 (What’s App Mesaj)
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
hrlink.consulting@gmail.com
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123
• Amerika’nin her yerinde firmalariniza her türlü elemanı buluyoruz.
• İş arayislarinizda size destek oluyoruz. Resume (CV) yazıyoruz, iş arama planı çıkarıyoruz, elimizdeki uygun işlere göre sizi görüşmelere gönderiyoruz.
• Turkiye’den gelip de Amerika’da yatırım yapmak isteyenlere yatırımcı vizesi almalarında yardımcı oluyoruz. Amerika’da olup da yatırımcı veya ortak arayanları buluşturuyoruz.
• Her türlü muhasebe ihtiyaclariniz için anlaşmalı olduğumuz muhasebe bürosu vasıtasıyla destek oluyoruz.
• Her türlü kargo, US Customs, storage işlerinize destek oluyoruz.
• New York ve çevresinde konaklama ihtiyaçlarınıza destek oluyoruz.
• New York ve çevresindeki emlak alım – satım ihtiyaçlarınıza destek oluyoruz.
• Şirketinizin web sitesi yazma, SEO, Digital Marketing işlerine destek oluyoruz.
Subscribe to:
Posts (Atom)