İYİ NİYET DÜKKANLARI ve İŞ BULMA
O mahallede herkes gömlek giyerdi
Bizim kul Ahmet bir gün bir ceket diktirdi, diktirir ya
Mahalleye dert oldu kul Ahmet’in ceketi
(Barış Manço)
Bu yazımda Amerika’daki ikinci el dükkanları içinde en çok bilineninden bahsetmek istiyorum. İçlerinde bol bol Kul Ahmet’in ceketlerinin olduğu, bütün Amerika’ya yayılmış dükkanlardan.
Goodwill Stores - İkinci el eşyaların satıldığı dükkanlardan en çok bilinen zincir. Goodwill’in birebir tercümesi iyi niyet olduğu için başlığı öyle seçtim. Goodwill ilk olarak 1902’de Boston’da kurulmuştur. Kurucusu Edgar Helms, zengin mahallelerinden atılan eşyaları toplayıp sonra daha önceden eğittiği insanlara tamir ettirip, yenilenmiş bu eşyaları ya ihtiyacı olanlara veriyor ya da tamir eden kişilere bağışlıyordu.
Amerika ve Kanada’da toplam 165 tane bağımsız Goodwill kuruluşu ve bu kuruluşların toplam 2,800 tane mağazası vardır. Ayrıca 15 ülkede de ortak çalıştıkları organizasyonlar vardır.
Birçok insan bu dükkanları kullanılmış, az kullanılmış veya hiç kullanılmamış ikinci el eşya satan dükkanlar olarak bilir. Bu dükkanlarda mutfak eşyasından, mobilyaya, giysiden ayakkabıya, kitaptan pilağa herşeyi bulabilirsiniz. Ancak ikinci el eşya satmanın yanında bu kuruluş işe yerleştirme hizmeti de verir.
Ben Amerika’ya ilk geldiğim yıllarda Goodwill’i keşfetmiş ve meraktan bir göz atmak için içeri girmiştim. Ancak hiç kullanılmamış, orijinal kutusu içerisinde kırmızı bir İtalyan ayakkabıyı sadece $10’a alınca çok hoşuma gitmişti tabi. Sonra o ayakkabıya çok iltifatlar aldım. Belli ki ayakkabının sahibi bilemediğimiz bir nedenden dolayı bağışlamış o ayakkabıyı Goodwill’e geliri ihtiyacı olanlara verilmek üzere ve de iş bulmak için iş arayanları eğitmek üzere. Bu dükkanlarda şaşırtıcı biçimde yepyeni ve çok değerli –vintage- eşyaları bulmanız mümkün olduğu gibi bir tencerenin kapağının da $1’a veya 50 cent’e satılabildiğini görünce çok şaşırırsınız. Ben bir gün raflara bakarken bir tencere kapağı gördüm ve gülümsedim, yani şimdi bunu da kim alacak dedim. Tam yanımda Amerikalı bir bayan vardı, öyle deme, tenceresinin kapağını kaybedip de bir kapak arayan olabilir dedi. Ve sanırım o aldı o kapağı. Hayret etmiştim. Türkiye’de hiç alışık olmadığımız birşey. Demekki bu ülkede herşeyin bir alıcısı bulunuyor demiştim kendi kendime. Goodwill dükkanlarının müdavimleri olduğu gibi, sirf meraktan yılda birkaç kez uğrayanlar da vardır. Iyi malzemeler çok çabuk satıldığı için sürekli gidenler çok değerli veya antika eşyaları yakalayabilirler. Eğer yılda birkaç kez uğruyorsanız o anda ne denk geldiyse ancak onu yakalayabilirsiniz.
Ayrıca ilk ve tek olarak web siteleri üzerinden şatış yapan kar amacı gütmeyen kuruluştur. Goodwill, en değerli mallarının internet üzerinden satıldığını iddia ediyor. Daha çok açık arttırma şeklinde satıyorlar. 2015 yılında 12,500 milyon dolarlık online satış yapılmıştır.
http://www.shopgoodwill.com/
Goodwill’in bilinmeyen bir özelliği de iş arayanları eğitmesi ve onlara iş bulmalarında yardımcı olması. Aşağıdaki linkten Goodwill’in iş bulma servisi hakkında bilgi alabilirsiniz:
http://www.goodwill.org/find-jobs-and-services/
Ayrıca online veya yüzyüze eğitimlerle iş arayanların niteliklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Eğer iş arıyorsanız, size en yakın Goodwill mağazasına gidip, iş arama / bulma hizmeti veren şubelerini öğrenip müracaat edebilirsiniz. Ya da online olarak bu şubeleri öğrenip telefonla bilgi alabilirsiniz.
http://www.goodwill.org/find-jobs-and-services/get-training/
Bu arada siz kendiniz de evde kullanmadığınız eşyaları Goodwill’e bağışlayabilirsiniz. Bir tane kalem bile bağışlasanız karşılığında fatura tarzı bir fiş isteme hakkınız var. Bu fişe de bağışladığınız eşyanın piyasa değeri olarak uygun gördüğünüz bir rakamı yazabilirsiniz. Bu bağış fişlerini biriktirip, yıl sonunda muhasebecinize verirseniz, yıl sonu vergi iadenizi hazırlarken bağışlarınız bölümünü vergiden muaf tutacaktır böylece üç beş kuruş da olsa daha fazla vergi iadesi almanız mümkün olacaktır.
Aşağıdaki linkten bir inceleme yapabilirsiniz:
https://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=content.view&cpid=40
Eğer yıl sonu vergi iadelerini kendiniz yapıyorsanız, bağışları nasıl ekleyeceginizi bir muhasebeciye sorup öğrenebilirsiniz.
Amerika’daki en büyük 50 kar gütmeyen gönüllü kuruluşun listesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
http://www.forbes.com/top-charities/list/#tab:rank
Bu organizasyonlar içinde binbir türlü faaliyet göstereni var. Ama hepsinin ortak olduğu nokta kar amacı gütmüyor olmaları ve kazandıkları paraları ihtiyacı olanlara ulaştırıyor olmalarıdır. Ancak her ne kadar kar gütmeyen kuruluş statüsünde olsalar da, her gönüllü kuruluşta olduğu gibi bu kuruluşların da faaliyetlerini didik didik inceleyen, açıklarını bulan ve de aldıkları paraları nerelere harcadıklarını sorgulayan, onları mercek altına alan özel veya devlete ait kuruluşlar veya meraklı şahıslar vardır. O nedenle Amerika’da bu kuruluşların aleyhine çok soruşturmalar açılmıştır. Mesela Goodwill’de üst düzey yöneticilerinin ücretlerinin çok yüksek olması sorgulandığı gibi aynı şekilde özel bir yasadan yararlanıp, engelli işçi çalıştırıp, bu engelli işçilere bu özel yasanın ışığında minimum ücretten daha az ücret vermeleri de eleştirilmiştir. Yine de çok büyük açıkları yakalanmadığı için bu bulgular faaliyetlerini engellememiştir.
Bizim ülkemizde de yavaş yavaş ikinci el eşya satan mağazalar çoğalmaya başlıyor. En güzel tarafı bu eşyaların çöpe gitmeyip değerlendirilmesi. Ancak bizim ülkemizde sosyal dayanışma fazla olduğu için genelde insanlar zaten kullanılabilecek durumdaki eşyalarını bir tanıdıklarına verirler atmayı düşünmeden önce. Bir mağazaya gidip satın alan az olur. Ya da bizdeki mağazalar ihtiyacı olanlara tamamen bedava hizmet verir.
Ikinci el eşya satan mağazalara gitmeyi utanılacak bir davranış olarak görenler bile var maalesef. Halbuki daha önce de belirttiğim gibi hiç umulmadık, çok değerli antika bir eşyayı çok ucuza alma ihtimaliniz de var. Bazen antikacılar bu dükkanları didik didik ederler. Sadece maddi durumu düşük olanlara hizmet vermezler yani, herkese açıktırlar.
Goodwill’de, 2015 yılında 312,000 kişi iş bulma servisinden yararlanmıs, 42,000 çalışan verdikleri eğitimlerden yararlanıp ücretlerini yükseltmiş, 2 milyon kişi eğitimlerden yararlanmış, 35 milyon kişi de online eğitim almıştır.
İbreti alem oldu Kul Ahmet’in ceketi
Meğerse tüm keramet ceketteymiş be Ahmet
Barış’a sorar isen sen bu yolda devam et
Yazinin başlarinda linki bulunan internet satiş mağazalarina bir göz atmayi unutmayin. Kimbilir belki de hayalinizdeki çanta dörtte bir fiyatina ordadir!
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Bütün yazılarımızda olacağı gibi bu yazımızla ilgili de soru, öneri ve yorumlarınızı bize iletebilirsiniz. Ayrıca bize ulaşıp; eleman işe alma, iş arama, kariyer danışmanlığı ve yönetim danışmanlığı konusundaki hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Esra Öziskender
Kurucu / Şirket Sahibi / Danışman / Gazeteci-Yazar / Şair
HRLink Consulting, Inc.
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
hrlink.consulting@gmail.com
(845) 652-0694
Bizi takip edin:
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123
YAZAR:
Esra Öziskender, 15 yılı aşkın ulusal ve uluslararası insan kaynakları deneyiminden gelmektedir. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Çalisma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bolümünden mezun olup, İsletme Fakultesinde yuksek lisans yapmistir, halen aynı üniversitede insan kaynaklari alaninda doktora egitimini sürdürmektedir. 2005 yılından beri Amerika’da kurulu kendi insan kaynakları danışmanlığı ve eleman bulma hizmeti veren şirketi HRLink Consulting’i işletmektedir. Türkiye’de de iş ortaklari bulunmakta ve Türk iş piyasasına da gerektiğinde hizmet vermektedir. Esra Öziskender uzun yıllardır cesitli Türk online gazetelerinde Amerika’daki günlük hayat, kariyer ve iş piyasaları üzerine yazılar yazmaktadır.
No comments:
Post a Comment