Koronavirüs'e Karşı Dexhamethasone
Esra Öziskender'in haberi.
Koronavirüs salgınında, ağır hastaların hayatını kurtaracak ilacın bulunduğu, dünyaya "son dakika" olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün açık oturumu ardından duyuruldu.
İlacın adı Dexamethasone. 1960 yılında keşfedilmiş bir ilaç. DSÖ ilacın fiyatının ucuz olduğunu söyledi ancak Türkiye'de çok da ucuz değil. İngiltere'deki fiyatı 35 pound, Amerika'daki fiyatı $50, Türkiye'deki fiyatı 330,40 TL (50 gram için.)
Dexamethasone isimli ilaç,
covid-19'u ağır şekilde geçiren hastaların tedavisinde düşük dozlu olarak kullanılıyor.
Uzmanlar, ilacın corona virüse karşı verilen savaşta çığır açıcı olduğunu belirttiler ve bunu kutlamalıyız dediler. Çünkü bütün dünya, global olarak bundan hemen fayda sağlayabilir diye belirttiler.
İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yer alan habere göre, dexamethasone, Oxford üniversitesi'nden bir ekip tarafından hastanede tedavi gören 2 bin hastada denenmiş ve sonuçlar, ilaç verilmeyen 4 bin hastayla karşılaştırılmış. solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riski %40'tan %28'e düşerken, oksijene ihtiyaç duyan hastalarda ise bu oran %25'ten %20'ye inmiş.
Ölüm döşeğinde ve solunum cihazına bağlı Covid-19 hastalarının üçte biri, oksijen tüpüne bağlı hastaların beşte biri bu ilaç sayesinde iyileşmiş durumda. Yani solunum cihazındaki her 8 hastadan birini, oksijen desteğindeki 25 hastadan birini kesinkes kurtarıyor.
Koronavirüs hastalarının yüzde 14'ü hastanede solunum cihazına bağlanmayı gerektiriyor.
DSÖ, Nisan başlarında, yeni bir ilacın bulunmasının yıllar alabileceği ancak eldeki ilaçlara bakarak en uygununun seçilmesinin daha pratik olabileceğini zaten duyurmuştu.
Dexamethazone steroid yapıda bir anti inflammatory ilaç. Astım, artirit ve bazı cilt hastalıkları ile bazı çocuk hastalıklarında kullanılan ve bilinen bir ilaçmış.
It makes sense that steroids should work. They help dampen the host response. They help knock down those inflammatory cytokines and all those white blood cells going to the lungs.
—Bram Rochwerg, McMaster University
McMaster Üniversitesi'nden Bram Rochwerg, steroidlerin tedavide etkili olmasının mantıklı olduğunu söyledi. Virüsün dayanma gücünü kırıyor. Ayrıca bu ilaç "Cytokine Storm"u da önlüyor. Alyuvarların ciğerlere akmasının önüne geçiyor. Cytokine Storm, vücudun bağışıklık sistemi virüsle savaşırken aşırı tepki gösterip, kendi sağlıklı hücrelerini de öldürebiliyor. Özellikle kanser hastalarının tedavisinde çok görülen bu yan etkiye Cytokine Storm veya Sendrom deniliyor. Aşırı derecede bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Dexamethasone'un ilk sentesi 1957'dr Philip Showalter Hench tarafından yapıldı, 1958'de tıp alanında tedavilerde kullanılabileceği ilan edildi.
(Dexamethasone was first synthesized by Philip Showalter Hench in 1957. It was introduced for medical use in 1958.)
Dexamethasone, solunum cihazına bağlı olan hastaların ölüm oranını üçte bir oranında düşürüyor, oksijen verilmesi halinde ise, bu oran beşte bire düşüyor.
(Haber kaynak: The Guardian, Al Jazeera, Wikipedia, WHO (DSÖ), The Telegram)
Esra Öziskender
ABDPost.com
HRLink Consulting, Inc
oziskender.esra@gmail.com
Gazeteci, Sosyal Medya Danışmanı, İnsan Kaynakları ve Eleman Bulma Uzmanı, Kariyer Koçu. İş ve eleman arayışı, kariyer koçluğu, reklam, sosyal medya, haber konularında bana ulaşabilirsiniz.
Tüm haber, makale ve röportajlarıma bloğumdan ulaşabilirsiniz:
Blog: @hrlinkmakaleler.blogspot.com
Facebook: @HRLinkConsultingInc
Instagram: @esraoziskender, @hrlinkconsulting
LinkedIn: @hrlinkconsulting123
Twitter: @HRLinkConsultin
Web sitesi:
https://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
No comments:
Post a Comment