Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Tuesday, March 23, 2021

Keyifli ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün

Keyifli ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün

Nutritious Dr. yöneticileri Dr. Burcu Beba ve Nesko Elden Amerika'da yaşayan Türk beslenme uzmanları olarak programları ile binlerce insanın yaşamını değiştiriyorlar. Hatta, Klinik Beslenme Doktoru Beba sağlıklı yemek ve yaşamın, sürdürülebilir performansın sadece bir unsuru değil temeli olduğunu söylüyor. 

Reklam
Keyifli ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün
13 Mart 2021 - 19:50 
  • Reklam

Keyifli ve Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün

Esra Öziskender, @esraoziskender (Facebook, Instagram, LinkedIn) @HRLinkConsultin (Twitter) oziskender.esra@gmail.com

Yakında başlayacak olan Amerikada yaşayan Türklere özel programlarıyla da sadece keyifle kilo vermek için değil, sağlık problemlerini de kaynaklarında çözmek için yanınızdalar.
 
Programlarının başlangıcında önce bütünsel yaklaşımla sizin sağlık durumunuzun değerlendirmesini yapıyorlar. Sonra da sağlıklı kiloda olmanız için neye ihtiyacınız olduğunu belirliyorlar. Yakın tarihte kan testleri sonuçlarınız yoksa ihtiyacınız olan testleri sipariş ediyorlar. Kapalı grup görüşmeleri, damak tadımıza uygun pratik menüleri, tarifleri, öğretilen bütünsel yöntemler, stres azaltma teknikleri ve sürekli destekleri ile 28 günde çok keyifli sonuçlar almaya başlıyorsunuz.

28 günlük programlarıyla ilgili detaylar, kayıt, iletişim bilgileri www.nutritiousdr.com websitesinde görülebilir.
 
Dr. Burcu Beba NJ'de yaşayan 2 çocuk annesi bir Klinik Beslenme Doktorudur. Nesko Elden CT'da yaşayan 2 üniversite öğrencisi annesi bir Gıda Mühendisi ve Fonksiyonel Beslenme Danışmanıdır.

Dr. Burcu Beba ile Röportajımız

EÖ: Burcu'cuğum, seninle yakın zamanda tanıştık. Kısa zamanda hayatı değişen hastalarından bahsettin, bunlardan çok etkilendim. Daha önce hiç bir Klinik Beslenme Doktoruyla denk gelmemiştim, biraz anlatabilir misin, Klinik Beslenme Doktoru ne yapar, diyetisyenden farkı nedir?

BB: Benim yüksek lisansım uygulamalı beslenme, doktora programım da klinik beslenme üzerine. Orijinalde İTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum ve Amerika’ya geldikten sonra Institute of İntegrative Nutrition'da 1,5 senelik bütünsel beslenme koçluğu eğitimi aldım.
Klasik yaklaşımdaki diyetisyenden farklı olarak sadece gıdalara değil, gıdaların tüm vücut sistemleriyle etkileşimine, kültür, aile geçmişi, alışkanlıkların gıda seçimi ile bağlantısına, yoga, nefes, spor, rahatlama teknikleri gibi bütünsel yaklaşımların gıdaların emilimine, dolayısıyla da tüm sağlığa etkisine odaklanıyorum. Tabii bu fonksiyonel yaklaşımda çalışan, master-doktorasını bu alanlarda yapmış, bazıları sevdiğim arkadaşlarım olan başarılı diyetisyenler de var.

Ama özetle ben gıda listeleri, kibrit kutusu kadar ölçüler, kalorilerle değil, çalıştığım kişinin sağlık geçmişi, semptomları, alışkanlıkları, hedefleri, tahlil sonuçları ile uğraşıyorum ve bu hedeflerine ulaşması için kişiye özel bir yol haritası çiziyorum.
 
EÖ: Peki biraz da kendinden bahseder misin, sen bu işe nasıl başladın?

BB: Ben kariyerime çok uluslu şirketlerde ürün yöneticiliğiyle başladım. Cenevre'deki expat aile hayatımız nedeniyle birkaç sene kurumsal hayattan uzak kalıp ilk çocuğumuzu büyütmeye başladım. Sonrasında Amerika’ya geldiğimizde çok sevdiğim bir dostumun koçluğuyla hayattaki tutkumu keşfetme çalışması yaptım. Ortaya çıkan tutkum beni de şaşırtan şekilde beslenme olunca, 35 yaşımda sıfırdan yepyeni bir alanda eğitim almaya başladım. Kızım 4 yaşındayken haftada 2 akşam iş çıkışı ve tüm Cumartesi günleri ders alıyordum, health coaching eğitimimin yanısıra, master için alttan almam gereken dersleri tamamlamak için. Sonra oğlum 2 aylıkken de doktorama başladım. Uzun, zorlu ama her adımından keyif aldığım bir eğitim aldım geçtiğimiz 10 sene içinde - hoş beslenme gibi daha bebek seviyesinde olan bir alanda eğitim hiç bitmiyor, hergün yeni araştırmalar okuyorum, her ay birkaç defa yeni seminerlere katılıyorum, bilgilerimi güncel tutmak için.
Öncesinde sağlık koçu olarak çalıştığım danışanlarım vardı, 1.5 senedir de Klinik Beslenme alanında çok güzel sonuçlar aldığım hastalarım var.
 
EÖ: Kimlerle çalışıyorsun ve senden nasıl fayda görüyorlar?

BB: Genelde kilo vermeye çalışanlar bana ulaşıyor. Aslında kilo benim için vücudun içinde olan bir takım değişimlerin kendini ifade biçimlerinden biri. İlk seansta kiloyu dengeye getirmek  için başlıyoruz, sonra kan testi değerlendirmelerimi dinlediklerinde çok ciddi bir bilinçlenme ve önceliklerin değişmesi oluyor hemen hepsinde. Tabi ki sonuçta kilo veriyorlar, ama kilonun bir sonuç olduğunu ve içeride düzeltilmesi gereken farklı alanlar olduğunu ve önlem alınmadığında gidişatlarının nereye doğru olduğunu farkettiklerinde öncelikleri  her zaman sağlıklarına geri dönmek oluyor.
 
Metabolik sendrom, tiroid, fibromiyalji gibi kronik hastalıklar; oto immüün hastalıkları hashimoto tiroid, ankylosing spondylitis, romatid artrit, MS gibi gibi sadece ilaçlarla iyileşmeyen, beslenme ve günlük alışkanlıkların mutlaka ele alınması gereken alanlarda pek çok danışanım oldu.

Bir de çeşitli semptomları olan birçok doktor görüp herhangi net bir teşhis konulamayan hastalarım var- tüm semptomlarını, tahlilleri, sağlık geçmişlerini birleştirip özel beslenme planlarıyla çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Mesela Temmuz’dan beri çalıştığım muhteşem bir danışanım var, kendisi son derece başarılı bölüm başkanı profesör bir hoca Amerika’da. Mart’tan beri yoğunlaşan semptomlarından dolayı 4 nörolojist'i, bir aile doktoru, bir endokrinoloju var, 1 hafta üniversite hastanesinde yatıp tüm testleri yapıldı. Bütün testlerinin değerlendirmesinden sonra çalışmaya küçük küçük adımlarla başladık, önce gıda, takviyeler, sonra hayat tarzı değişimleri (kozmetikler, deterjanlar gibi), ardından spor, meditasyon, stres yönetimi çalışmaları yaptık, arada ilave testler sipariş ettik. Başladığımızda artık enerjisi olmadığı, ağrılarına dayanamadığı için emekli olmayı düşünüyordu. Mevcut öğrencilerini nasıl mezun edeceğini düşünüyordu. Şimdi ise yeni proje fikirleri üretiyor, enerjisi yeniden canlandı. Covid sonrası normal işleyişteki üniversitesine dönmeyi iple çekiyor, ışıl ışıl, katıldığı birçok üniversite seminerlerinde yüzlerce kişiyi sadece işiyle değil, enerjisiyle de motive eden bir hoca  şimdi kendisi, hatta TED gibi bir konuşmada kendi sağlık yolculuğunu anlatma fikri bile var.
Şu anda online olarak sadece Amerika'da değil dünyanın heryerindeki kişilerle çalışabiliyorum. Amerika'daki danışanlarım için çeşitli tahliller isteme, sipariş verme opsiyonlarım var tabi.
 
Bir danışanımla başlarken öncelikle tam kan tahlillerini istiyorum, ideal olarak son 6 ayda yapılmış, ya da max. 1 sene içinde olması lazım. Bu tahlil üzerinden kendilerine 30 kusur sayfalık bir fonksiyonel değerlendirme raporu hazırlıyorum. Bu ne demek? Tahlil sonuçları normal olarak görülen kişilerde benim raporumdaki değerlendirme aralıklarım çok daha dar/farklı olduğu için probleme gidişleri erken tespit ediyorum demek. Aynı zamanda bazı kan testlerine farklı açılardan bakıp bir takım beslenme problemlerini belirleyebiliyorum. Mesela ağırlıklı karaciğerde bulunan enzimlerinden biri olan alkalen fosfataz çinkoya bağımlı bir enzimdir, düşüklüğü çinko eksikliğine işaret edebilir, ve genelde 2 ay takviyeden sonra bu enzimin normal seviyelerine yükseldiğini görüyorum danışanlarımda.
 
Burada mümkünse önceden, önleyici noktada çalışabilmek önemli. Yani aile geçmişinizde olan problemler ve sizin tahlilerinizde bu probleme doğru gidişat var ise -tiroid olsun, prediyabet olsun- eğer erken noktada çalışmaya başlarsak bu problemi hiç yaşamadan sağlıklı hayata geçiş yapmanız mümkün olabiliyor. İlaç kullanıyor olsanız bile onların daha etkili olması için öncelikle beslenmeyi düzeltmek lazım. Çoğu hastam belli bir süre doktorlarının gözetiminde ve onların tavsiyesiyle anti-depressan, tansiyon ilacı, diyabet ilacı gibi ilaçlarını azaltma, bırakma başarılarını yakaladılar.
 
Sağlıklı yaş almak, beyin fonksiyonlarının en yüksek noktada olmasını isteyenler, hayatlarını olabileceği en aktif şekilde tutmak isteyenler de bana ulaşıyorlar tabii
 
EÖ: Yaş alırken yaşlanmadan, sağlıklı, enerjimiz ve cildimiz süper şekilde kalabileceğiz diyorsun yani :)

BB: Kesinlikle! Özellikle grup programlarında ilk 2 hafta sonunda ilk farkedilen etkilerden biri ciltte güzelleşme, parlaklaşma. 4 haftada enerji artışı çok net hissediliyor mesela.






No comments:

Post a Comment