Bütün Amerika'yı Karış Karış Geziyor
22 yıldır Amerika’da yaşayan Esra Öziskender, önce hobi olarak başladığı eyalet gezmelerini sonra bir hedefe dönüştürdü ve Amerika’daki 50 eyaleti de gezmeyi bitirmesine sadece üç eyalet kaldı.
Esra Öziskender'in Günlüğünden
oziskender.esra@gmail.com, YouTube: @hrlinkconsulting, Social Media: @esraoziskender
Amerika'ya 4 Aralık 2000'de karlı bir kış günü, Lotary'den yeşil kart kazanarak göç ettim. Ondan önce bir sene 97-98'de San Francisco'da New College pf California'da dil okuluna gitmiştim. 4 Aralık'ta önce JFK havaalanına indim, New York'ta, işlemlerim tamamlandıktan sonra da Boston'a devam ettim.
Her dört senede bir Boston'da çok soğuklar ve kar fırtınaları olur. O sene de çok soğuk bir kış geçiriyorlardı. Hiç unutmuyorum üç gün valizlerimi açmadım, belki İstanbul'a geri dönerim diye. Kemiklerimin titrediğini hissetmiştim.
Önce "gezelim - görelim" şeklinde hobi olarak elime geçen her fırsatı değerlendirip, mümkün olduğu kadar çok yer görmeye çalıştım Amerika'da. Sonra bu bende bir tutku haline geldi ve tüm Amerika'yı baştan aşağı gezmeyi kendime hedef edindim. 50 eyaleti bitirmeme üç tane kaldı. 50 eyalet + 1 District yani özel bölge olarak geçen Washington DC var. Tabi bir de sonradan eklenen Puerto Rico gibi territory'ler yani bölgeler, adalar, topraklar var ama hala daha ana eyaletler hep 50 olarak geçiyor. Benim de üye olduğum All 50 States diye bir klüp var. Onların açısından 50 eyaleti de gezmiş olanlara bir sertifika veriliyor. İşte ben bu sertifikaya çok yaklaştım.
Esra Öziskender'in YouTube kanalından seyahatlerini takip edebilirsiniz:
YouTube Linki Tıkla ve Abone Ol
All Fifty Club Linki
Bütün eyaletleri gezenlerin oluşturduğu bir klüp var ben de geçen sene keşfettim ve bu klübe üye oldum. All Fifty Club. Üç eyaleti de bitirince bitirme sertifikamı alıcam. Linki yukarıda.
Seyahatlerimde genelde araba kiralıyorum daha güvenli oluyor. Kiralık arabaların arıza yapma şansı daha az. Son model ve bakımlı oluyorlar, uzun yola dayanıyorlar. Bir keresinde kendi arabamla New York'tan Dallas'a gittim, 2,5 gün sürdü. Ulaştığım anda frenlerim bozulmak üzereydi. Hemen ilk iş tamirciye gittim. Eğer biraz daha geç kalsaymışım frenlerim patlayabilirmiş. Kiralık arabalarda böyle sorunlar olmuyor çok şükür.
İnsanlar turistlere karşı çok anlayışlı ve yardımsever. Başımdan hiç kötü bir olay geçmedi ama buna rağmen gene de özellikle yalnız seyahat ediyorsanız çok dikkatli olmanızda ve mümkün olduğu kadar gece seyahat etmemenizde fayda var.
Amerika'nın iç kısımları çok boş, Amerika nüfusu şu anda 333,610,361 ama o boş, uçsuz bucaksız arazileri ve çölleri görünce bir o kadar daha göçmen alabilir bu ülke diye düşündüm.
US Population Meter
Amerika'nın en çok milli parkları güzel. Bu konuda gerçekten çok iyiler. Milli parkları koruyorlar ve geliştiriyorlar. Amerika'nın vahşi doğası çok etkileyici. Bazen insan başka bir evrene geçiş yapmış gibi hisseditiyor o derece el değmemiş bir doğa ile karşılaşıyorsunuz.
Tüm Amerika'da şu anda 423 adet milli park olarak rezerve edilen arazi alanı var. Bunların içinde 63 tanesinin adı milli park olarak geçiyor. 11 adet milli savaş alanı var (national battlefields), 4 adet milli savaş parkı var (national battlefield parks), 1 adet milli savaş arazisi var (national battlefield site) ve de 9 adet milli ordu parkı var (national military parks.)
Tam listeyi aşağıdaki linklerden görebilirsiniz:
National Parks
Devletin resmi milli parklar web sitesi:
www.nps.gov
Beni en çok etkileyen yer Yellowstone Milli Parkı oldu. Dünyada milli park olarak ilan edilmiş ilk park olduğunu iddia ediyorlar. Üç ayrı eyalete yayılmış devasa bir park. Son derece vahşi bir doğası var. Ekolojik dengeye hiç dokunmamışlar. Bazı bölgelerinde hala vahşi hayvanlar cirit atıyor mesela. Herşey ziyaretçilerin sorumluluğunda. Onlar uyarılarını yapıyor ama dikkatli olmak size kalmış, sizi korunak zorunda değiller. Orayı gezerken kendimi paralel evrende geziyor gibi hissettim. Çok zevk aldım hiç ayrılmak istemedim. Hani başıma hiç kötü birşey gelmedi demiştim ya, orda gene çok şükür kötü birşey gelmedi ama çok korktuğum bir olay oldu. Kendimi kaybetmişim ben parktan çıkmaya hazırlanırken hava kararmaya başladı. Çıkışa ulaşmak bile 45 dakikalık araba yolu idi ve birden hava kararınca ben o yolu karanlıkta almak zorunda kaldım. Bu arada bir iki kez yolumu şaşırdım, göl kenarında yürüyen ve dinlenen bizon sürüsüne rastladım. Gölden yeni çıkmış bir bizonla gözgöze geldiğimiz anı asla unutamıyorum. Hem çok zevkli hem de korkutucu bir andı. Arabaya bir kafa atsa araba sarsılanilirdi ben de çok korkardım herhalde. Tabi hemen tabanları yağladım :) Sağolsun insanların da yardımı ile çıkışa kadar ulaşıp en yakın şehir olan Wyoming'deki Cody şehrine vardım. Hatta bunu anlatan bir YouTube videomu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:
Thank You Link
Tabiki seyahatlerimin hepsini tek başıma yapmadım ama çoğunu tek başına yaptım. Bu konudaki prensibim şöyle: Eğer illaki yalnız gitmek istemiyorsan o zaman çok bekleyebilirsin :) Eğer beklemek istemiyorsan, istediğin her yere yalnız gideceksin. Solo Traveler dediğimiz kişiler her zaman daha rahat seyahat ederler ve daha fazla mekan görme imkanları olur. Ben solo traveler olmaktan memnunum ama tabiki yanınızda kafa dengi seyyahlarla gezmenin de zevki ayrı. Hepsine açığım :) Yeter ki yeni yerleri keşfedelim.
Bu arada seyahatlerimin hepsi gezme - görme amaçlı değildi. Mesela Oklahoma'ya o zaman çalıştığım şirketim bir kurs için gönderdiği için gitmiştim. Bazı eyaletlere de arkadaş veya uzaktan akraba ve tanıdıkları ziyarete gittim. Açıkcası her fırsatı değerlendirdim.
Seyahatlerimde en çok Pilot Flying J Travel Center'larda mola veriyorum. Daha çok tır şoförlerinin ve uzun seyahate çıkanların mola verdikleri mekanlar buraları. Yiyecekten, giyeceğe, dinlenme koltuklarından, duş kabinlerine herşeyi bulmak mümkün ve oldukça temiz yerler. Eğer sadece birkaç saat dinlenip, yola devam edecekseniz bir otele giriş yapmaktansa bu mola alanlarında dinlenmeniz daha akıllıca. $10 - $15'a temiz kişiye özel banyolarda duşunuzu alabilirsiniz. Çoğu şampuan ve temiz havlu sağlıyor. Yemeğinizi food court'da yiyip, kahvenizi içip, arabanızda uyuyabilirsiniz. Birçok gezginin veya tır şoförünün yaptığı gibi. Arabanızda uyurken bir camınızı azıcık açık bırakmayı unutmayın yoksa karbondioksitten zehirlenebilirsiniz. Kışın ısıtıcıyı, yazın havalandırmayı çalıştırabilirsiniz. Sabah da kahvaltınızı yapıp yola devam edersiniz.
50 tane eyalet, bir tane özel bölge (Başkent Washington DC), 5 adet insanlı ve içinda yaşam olan bölge (toprak, Puerto Rico da bunlardan biri ve en son ekleneni), 9 adet insansız ve/veya içinde düzenli yaşam olmayan toprak (ada) ve de 2 adet Amerika'nın kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri ama hala çözüme kavuşmamış toprak (ada) var.
Federal District
District of Columbia (Washington DC)
Inhabited territories
- American Samoa
- Guam
- Northern Mariana Islands
- Puerto Rico
- US Virgin Islands
There are also 9 uninhabited territories.
Aşağıda bütün eyaletlerin isimlerini eyalet bayrakları ve eyaletlere ait bilgilerin bulunduğu linklerle beraber verdim. Eyalet ismine tıklarsanız her eyaletle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
No comments:
Post a Comment