Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Friday, April 27, 2012

YESIL KART BIR COZUM MUDUR?

Universite’de iken daha cok okey, tavla oynamak icin ogrencilerin gittigi bir kahvehane vardi. Orada bir arkadasimiz, okeyde kendisine joker gelsin diye bir sarki tutturmustu. Joker’e Yesil ismini takmisti ve:

-Yesiiillll, yesil!!! Yesiiillll, yesil!! diye kendi kendine mirildanirdi!!!! (Yesili yani jokeri cagirma sarkisi imis!!)

Simdi ben de ne zaman yesil kartla ilgili bir haber duysam hemen aklima bu sarki geliyor ve kendi kendime “Yesiiill, yesil” diye mirildanasim geliyor. Hani boyle gizli bir sarki ile cagirirsak tum ihtiyaci olanlara bir anda geliverecekmis gibi ve de sihirli degnegi ile herseyi bin anda duzeltiverecekmis gibi.

Yesil kartin profesyonel hayattaki etkisi ile ilgili bir yazi olsun istedim bu yazim. Simdi diyeceksiniz ki bunun tartismasi yapilir mi tabiki yesil kartin kariyerimize cok buyuk bir etkisi var. Ben de diyorum ki “depends!!!” yani duruma bagli olarak degisir. Onun icin size gercek hayattan bazi ornekler verecegim (isimler sakli kalmak sartiyla. Eyalet isimleri de gercek kahramanlarimizin oturdugu eyaletler degildir, kim olduklari anlasilmasin diye.)

California’da bir Turk cift var. Her ikisi de ITU’den mezun muhendisler. Okulda tanisip evlenmisler, Turkiye’de bes sene is hayatinda calistiktan sonra kendilerine lotary’den yesil kart (green card) cikmis ve Amerika’ya goc etmisler. Buraya kadar normal bir hikaye olarak gozukuyor. Ancak iste butun problemler bundan sonra basliyor. Turkiye’de her ikisinin de bir isi ve oturduklari guzel bir evi ve gelecege yonelik hayalleri varken bakin burda neleri var: Kucuk bir apartman dairesinde kaliyorlar, ara ara yanlarina ev arkadasi aliyorlar gecinebilmek icin. Tam iki senedir bilfiil is ariyorlar ve bulamiyorlar. Bulduklari en iyi isler gecici olarak yapabilecekleri alt duzey isler. Artik hayallerini ve umutlarini da kaybetmek uzereler ve bir cikis yolu ariyorlar.

Yesil kartlari olmasina ragmen neden bu kadar zorlaniyorlar is bulmakta dersiniz? Herseyden onemlisi yabanci dil, Ingilizceleri cok iyi duzeyde degil, ilerletmeye calisiyorlar ancak hem gecim derdi hem de is arama yogunlugu icerisinde Ingilizce’ye adam akilli fokus olup ilerletmeleri cok uzun zaman alacak. Ikincisi muhendis olarak Amerika’da hic tecrubeleri yok ve Turkiye’de aldiklari egitim ile burda nasil calisabilirler acikcasi ben de bilemiyorum bildigim tek sey bazi muhendislik alanlari icin burdan ek ders almalarinin gerektigi, cunku muhendislik – mimarlik gibi teknik mesleklerde ogretilenler ve uygulamalar ulkeden ulkeye degisiyor (birkac baska meslekte oldugu gibi.) Simdi bir cozum olarak doktoraya kayit olmayi dusunuyorlar boylece okulda kalip kariyer yapma sanslari olabilir ancak bircok kisi bu yolu denedigi icin ve de doktora yaptiktan sonra okulda kalma garantisi olmadigi icin o cozum de pratikte ne kadar isleyecek bilemiyoruz.

Ekonomi eger bu kadar kotu olmasaydi belki sanslari daha fazla olabilirdi ama ekonomin bozuk oldugu ve en azindan 2012 yilina kadar duzelmeyecegi beklenilen boyle bir donemde yabanci bir ulkeden gelmis, Ingilizcesi cok iyi ve akici olmayan, Amerika’da hic profesyonel is tecrubesi ve egitimi olmayan birinin yesil karti dahi olsa kariyer yapmasi cok zor. Sansinin cok yaver gitmesi lazim ki bulundugu yerde hakikaten onun niteliklerine uygun bir is acigi olacak ve de baska kimseyi de bulamiyor olacak bu sirket, belki o zaman ise alinmasi mumkun olabilir. Kaldiki ornegimizdeki cift beraber is aradiklarindan her birinin ayri bir eyalete gidip calismasi da pratikte pek mumkun degil. Ayni lokasyonda is aramak zorunda olmalari da ayri bir engel.

Texas’ta bir baska cift, onlar da Turkiye’de universiteden mezun olup, avukat olup gelmisler buraya, lotary’den yesil kart cikmis. Onlar hic avukatlik isi aramadilar bile. Cunku avukatlik yapabilmeleri icin kesinlikle ek dersler almalari (hatta belki de yeniden okumalari) gerekiyor. Kanunlar tamamen farkli bildiginiz gibi. Dolayisiyla direkt olarak bir lokanta actilar. Simdi bir bebekleri oldu ve lokantacilikla gecimlerini saglamaya calisiyorlar, cok super gitmiyor ama en azindan kendilerini gecindiriyorlar. Avukatlik diplomalarini da sandiga kaldirdilar. En azindan cocuklarina guzel bir gelecek saglamak icin bu ulkeye geldikleri dusuncesi onlari biraz olsun rahatlatiyor.

Connecticut’ta bir cift, gene ayni sekilde yesil kartla gelmisler. Erkek Turkiye’den bilgisayar Uzmani emeklisi, esi de Muhasebe Mudur Yardimcisi emeklisi. Simdi ne mi yapiyorlar? Erkek bir fabrikada isci olarak calisiyor, bayan da temizlige gidiyor. Sebep: Ingilizceleri yok denecek kadar az. Amerikan sistemini, egitim sistemini, calisma ortamini hic bilmiyorlar ve bu sekilde bir profesyonel hayata atilmalari cok zor. Kendilerini gelistirmeleri lazim ama gecim derdi oldugu icin ona da zaman ayiramiyorlar ve bu durum tam sekiz yildir bu sekilde devam ediyor.

Virginia’da bir cift, bayan Turkiye’de Pazarlama Muduru imis, esi de Satis Muduru. Simdi bayan son dort yildir cocuk bakiciligi yapiyor, esi de taksi soforlugu, yesil kartla gelmisler ve su anda her ikisi de vatandas.

Doktorlari saymiyorum bile cunku doktorlarin isi cok zor, egitimlerinin buyuk bir bolumunu burda tekrar almak zorunda olduklari icin bir cogu hic girismiyor bile, zaten eger evli ve cocuklari varsa boyle bir “yeniden hayata baslama” seklinde bir plan cok da uymuyor onlarin aile duzenlerine.

Hep evlilerden ornek verdim, bekarlar icinde de yesil karta ragmen zorluk cekenler var tabiki ama onlarin isi biraz daha kolay sanki cunku en azindan sadece kendilerini gecindirmek zorundalar, bir de teorik olarak (pratikte bu herkes icin mumkun olmasa da) is neredeyse oraya tasinmalari daha kolay. O nedenle onlar daha serbest bir sekilde is ariyorlar. Ancak Maine’de oturan bir arkadas, yeni vatandasligini aldi, son uc yildir araba yikama atolyesinde isci olarak calisiyor, Turkiye’den Isletme Bolumu mezunu.

Bu ornekleri neden verdik? Hep sanilir ki Amerika’da oturma ve calisma izni olmayanlar profesyonel hayatta calisamaz, kariyer yapamaz, alt duzey isleri (yani Amerikalilarin yapmak istemedigi diye tabir ettigimiz isleri) yapmaya mecbur, digerlerinin oturma ve calisma izni varsa hayatlarini duzene koymalari cok kolay. Iste yukaridaki orneklerde goruldugu gibi her zaman boyle olmayabiliyor. Yesil karti olanla, olmayan ayni isi yapabiliyor.

Sonucta yesil karta basvurmadan once iyi bir arastirma yapmak lazim. Cunku yesil kart ciktigi zaman, bu firsati kacirmayayim deyip hic bir arastirma yapmadan, Ingilizce bilgisi ilerletilmeden, uygun egitimler alinmadan buraya goc edilirse husrana ugrayabiliyor arkadaslarimiz. Kaldi ki butun bu arastirmalar ve hazirliklar yapilsa bile gene de husran olabiliyor, ozellikle ekonominin iyi olmadigi donemlerde.

Ne is olsa yaparim, yeter ki oraya bir kapagi atayim, nasilsa bir sekilde yolunu bulur kariyerime de devam ederim mantigi her zaman, her yerde ve herkes icin islemiyor maalesef ve gunler, aylar, yillar su gibi gelip geciyor. Cok arkadasimiz var bu sekilde, bir de donup bakiyorlar ki on yildir Amerika’dalar ama ideallerindeki isi yapma anlaminda bir arpa boyu yol alamamislar.

Simdi bu demek degildir ki kariyer yapmamak insanlari cok mutsuz eder vs. Tabiki kisiye ve ortama gore degisir, tabiki herkes de kariyerini yapmak zorunda degildir, yapabildigini yaptigi icin cok mutlu olan insanlar da var, cok farkli bir alanda is kuranlar ve basarili olanlar var v.b. Ancak yesil kart profesyonel hayatta faydali midir diyenler icin birkac ornek verdik.

Su da var ki eger bir kisi Amerika’da zaten sevdigi veya alanina cok yakin bir iste H1B statusunde yani calisma izni ile calisiyorsa ve bu kisi bir sekilde yesil kart sahibi olursa iste o zaman cok faydali cunku artik calisma vizem yenilenecek mi, kalabilecek miyim, donmek zorunda mi kalacagim stresi ortadan kalkmis oluyor.

Bir de tabiki her halukarda yesil kart, oturma ve calisma izni verdigi icin her konumda ve sartta bu izne sahip olmayan herkes icin bulunmaz bir nimet. Ancak kariyerime Amerika’da da devam edeyim veya Amerika’da yeni bir kariyere baslayayim dediginiz anda yesil kartin o gizemli gucu birden yetersiz kalabiliyor. Iste o zaman insanin hakkaten: - Yesiiiilll, yesilll!!! diyesi geliyor…

Bu konuya bir baska yazida tekrar devam etmek uzere… Eger sizler de bana etrafinizdaki veya kendinize ait ornekleri gonderirseniz sevinirim. Gordugunuz gibi isim vermiyoruz, eyalet isimleri de gercek orneklerdeki ile ayni degildir.

Hepinize bol gunesli gunler dilerim!!!

Sevgiler,

Esra Oziskender

Friday, April 20, 2012

Gercek Bir Ise Alma Dolandiricilik Ornegi - Ingilizce -

-----Original Message-----
From: Borg, Lisa
Sent: Friday, February 5, 2010 08:47 AM
To: Confidential
Subject: Ref 9216147

Thank you for your email.

Unfortunately this is not a complaint that falls within our jurisdiction.

We can only consider complaints against firms & activities that are regulated by the Financial Services Authority or that come under a consumer credit licence. I am sorry this complaint comes under neither.

Regards

Lisa Borg


From: Confidential
Sent: 28 January 2010 02:22
To: External Enquiries
Subject: FW: Scammed

Please see below and call me ASAP!! This is the report that I gave to the FBI. Thanks,

I have received a letter from GAPbuster from Michael J. Hislap, HR Manager saying that I had been hired as a Mystery-Shopper and my first assignment was to cash a check for $3,850.00 from Chase Bank and keep $200 as my salary, make a $40 shopping in Wal-Mart and send $3,530.00 + service fee (which was $70.60) through MoneyGram service at Wal-Mart to a fake name (named Ashley Smith in London, UK) so that Wal-Mart can evaluate the performance of the employees at MoneyGram Service.

I was on the phone with them all day long. The number they have called me was a true MoneyGram number (which I have learned later that they were able to get into that lines illegally). I have talked with two women; Ashley Coleman and Cristal (I am assuming that those names were also fake) from GAPbuster.com

I cashed the check in my Bank which is Citibank against my account in the morning on Monday, 25th. I deposited $200 in my account (which was supposingly my salary) then I went to the closest Wal-Mart store in Norwalk, I deposited $3,530 + $70.60 service fee, total of = $3,600.60 at MoneyGram to Ashley Smith in London, UK. After the transaction I have talked with Cristal at 877-281-1091 or 720-568-8900 (both numbers were valid) and gave her my impressions regarding the performance of service quality of the employees at MoneyGram. They also sent me an evaluation form which I filled out and mailed back to them as completing my task. I also made a purchase of $40.68 for further evaluation of the cashier at Wal-Mart (cahsier's name was Judy.) They told me that I would get a new assignment in 5 days. The MoneyGram Reference Number was: 62692363.

Then today, Jan 27th, Tammy Foreman contacted me from MoneyGram saying that I might be subject to a scam. Then I called my Bank then they said that my account was blocked cause the check was not valid.

Thursday, April 19, 2012

TRT - YENI UFUKLAR

YAYINDAYIZ: TRT Int'de yayinlanan Yeni Ufuklar programdaki benimle ve HRLink'le olan soylesinin yayinlanacagi ikinci bolumun yayin tarih ve saatleri belli oldu. Amerika'da is arama temasi uzerine yaptigimiz soylesinin bu haftaki konusu mulakat (interview) teknikleri ve is gorusmelerinde dikkat edilmesi gereken kurallar olacak. Yayin tarih ve saatleri (Turkiye saati ile):

TRT Int, Yeni Ufuklar, 13 Ekim, Pazartesi - 21.30 ve 04.05, 15 Ekim, Carsamba - 13.30

Turkiye disindaki yayin icin bu saatlere gore ayarlayabilirsiniz. Programi netten canli izlemek icin:

http://www.trt.net.tr/wwwtrt/progdetay.aspx?kimlikid=1356&tur=TV&saat=10:30&kanaladi=TRTT%C3%9CRK&gunu=15.09.2008

Soylesinin Amerika’da is arama teknikleri ve resume (CV) yazma uzerine olan ilk bolumunu YouTube'dan izleyebilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=MXxHyDJBDb4

Asagidaki web sitesinden de video'ya ulasmaniz mumkun: http://www.4shared.com/login.jsp , E-mail: info@yeniufuklartv.com , Sifre: 2008yeniufuk


YENI UFUKLAR EKIBI

Yapımcı: A.Ubeyd AĞAOĞLU
Sunucular: Mehveş KOÇAK
Program Ekibi: Selim ÇAYLIGİL
Aslıhan ÇALIŞAN
Mehmet Ali DAMLAR
Hasan ESEN
Ege Baran ÖZMEN

Yeni Ufuklar'da Amerika’da yaşayan Türklerin hayatlarını, ihtiyaçlarını, kısacası Amerika’da yaşayan Türklerin serencamını dilimiz döndüğünce, fikrimiz yettiğince anlatmaya ve karınca kararınca sizlere yansıtmaya gayret ediyoruz...

Yeni Ufuklar Programi ile ilgili gorus, oneri ve sorularinizi ileteceginiz e-mail adresi: info@yeniufuklartv.com

Ayrica web sitemizden ve benim Facebook sayfamdan da video’yu izleyebilirsiniz:

www.hrlinkconsulting.com

Turkiye'den YouTube'a girmek icin:

https://youtubeproxy.org/

veya

http://www.vtunnel.com/index.php/1010110A/a1575e5077d43f809390d74b5b0c77d999529dfd9810e450d11e45ced5f9d5d29c6fe5923496672816092

Is ilanlarimizi izlemek icin: http://www.new.facebook.com/group.php?gid=24514503533

TRT SOYLESI

1. Amerikada is ararken nelere dikkat etmek lazim, hangi yolu izlemek lazim?
2. Resume hazirlarken dikkat edilmesi gerekenler?
3. Is mulakati esnasinda nasil davranilmali ? Amerika`ya ozel kurallar varmi?
4. Turklerin is bulma esanasinda en cok karsilastigi sorunlar neler?

• Herseyden once Amerikan is piyasasi deyince nasil bir is piyasasindan bahsettigimizi anlamamiz gerekiyor. 9.83 milyon km2 toprak alani, 300 milyondan fazla nufusu, 50 eyaleti ve 1 ozerk bolgesiyle cok buyuk bir calisma alanindan bahsediyoruz. Ulusal calisma kanun ve kurallarinin yaninda her eyaletin de kendine ozgu calisma kural ve kanunlarinin, gelenek ve goreneklerinin oldugu bir calisma ortami burasi.

• Bugunku rakamlara gore Amerika’da tam zamanli ve bordrolu olarak calisanlarin sayisi 107 milyondur. Ortalama saat ucreti $18, ortalama haftalik ucret $719, ortalama yillik ucret $37,388.

• Son verilere gore issizlik orani yuzde 5.7, enflasyon orani da yuzde 5.6;dir. Bu her iki raman da gectigimiz alti ayin en yuksek rakamlaridir.

• Gene son verilere gore issizligin en az oldugu eyaletler, %3 ile Guney Dakota, %3.4 ile Nebraska, %3.5 ile Kuzey Dakota olmakla beraber issizligin en fazla oldugu eyaletler %8.5 ile Michigan, %7.9 ile Missisippi ve %7.7 ile Rhode Island’dir.

• Amerikan toplumunda ise almalarin baslamasi 1800’lere, endustrilesmenin baslangicina kadar uzaniyor. Endustrilesmeyle birlikte ortaya cikan kucuk isletmelerde ilk eleman alimlarina rastlioruz ozellikle tekstil alaninda. 1870 – 1916 yillari arasindaki donem nufusun en hizli arttigi donem, bunda ulkeye gelen 25 milyon gocmenin de cok buyuk payi var. Bu donemde nufus 40 milyondan bir anda 100 milyonlara kadar ulasiyor. Ozellikle Ic Savas’tan sonra yeni kurulan isletmelere artan eleman talebi ve yeni gelen gocmenlerin kurdugu isyerleri eleman alimlarini hizlandiriyor. Amerikan Ordu’su ozellikle birinci ve ikinci dunya savalari sirasinda “Sam amca seni istiyor” sloganlariyla bugunku anladigimiz anlamda ilk ise eleman alma tekniklerini kullanarak, her eyalette kurdugu ise alma burolariyla ise alimlari gerceklestiriyor. Ilk ise alma kanunu da gene ordu icerisinde 1862’de Guney Carolina’da cikariliyor.

• 1990’li yillarin baslarinda calisma hayatina internetin yogun olarak girmesiyle is aramalar da yon degistirmis ve internet uzerinden is aramak ve is basvurulari yapmak gittikce artmistir.

• Amerika’da bir kisiye isiniz nedir diye sordugunuz zaman “is ariyorum” diye cevap verirse bu issizim demekle esit algilanmaz cunku is aramak burada baslibasina bir is ve sektor haline gelmistir. Dolayisiyla bu kisinin gununu son derece yogun ve verimli gecirdigi dusunulur.

• Amerikan piyasasinda is aramanin ilk sarti ne istediginizi cok iyi bilmek ve kariyer planinizi iyi yapabilmektir. Bunun icin uzmanlardan destek alabileceginiz gibi devletin sundugu kurs ve seminerlerden de yararlanabilirsiniz.

• Kariyer planinin bir parcasi da lokasyondur. Hangi eyaletlerde ve sehirlerde calismak istediginizi onceden belirlemeniz gerekir ki ona gore o alanlardaki firmalara veya araci kuruluslara ulasabilesiniz ve diger cografi alanlarla vakit kaybetmeyesiniz.

• Amerika’da cok bilincli bir is arayan kesim vardir. En ust duzeyden yeni mezun olmus bir elemana kadar hatta en alt duzeydeki bir insaat iscisine kadar hemen hemen herkes ne istedigini, nasil bir gelecek plani yaptigini bilerek is arar yani isi pek sansa birakmaz.

• Kariyer planinizi yaptiktan sonra ikinci onemli adim kendinizi tanitacak, Turkiye’ce CV dedigimiz iyi bir resumedir. Resume sizin pazarlama aracinizdir. Resume sizi ise sokmaz. Resumenin amaci ilgi uyandirip mulakata cagrilabilmektir. Mulakattaki basariniza gore ise alinip alinmamaya karar verilirsiniz.

• Ucuncu asama kariyer hedefleriniz dogrultusunda hazirlanmis olan resumenizi mumkun oldugu kadar cok yere veya hedef sirketlere gonderebilmektir. Ne kadar cok yere basvurursaniz o kadar sansiniz artar.

• Bunun icin bugun sikca kullanilan internetteki is arama ve bulma sitelerini, ise alma araci firmalari, recruiter’lari, is ve isci bulma kurumlarini kullanabilirsiniz.

• Dorduncu asama networking yapmaktir. Is arayan birine gunde en az 20 kisiye telefon etmeleri veya bir sekilde ulasip networking yapmalari yani ag kurmalari onerilir.

• Amerika’da dernekcilik cok gelismistir ve insanlar bundan cok fazla faydalanirlar. Tanimasaniz bile sirf ayni dernegin uyesi oldugunuz icin tum uyelere ulasip is aradiginizi bildirebilirsiniz.

• Ayrica eski isyerinden tanidiklariniz, okuldan tanidiklariniz, cevreniz, tadiklarinizin tanidiklari da bir networking aracidir.

• Mulakata cagrildiginiz zaman yapmaniz ve yapmamaniz gereken kurallar vardir bunlari cok iyi bilmeniz gerekir. Mulakat teknikleri konusunda bir kariyer uzmanindan destek alabileceginiz gibi bu konuda yazilmis bir cok makale veya esere gerek internetten gerek kitap satin alip okuyarak ulasabilirsiniz.

• Mulakat bittikten sonra gorustugunuz kisilere bir tesekkur e-maili gondermeniz uygun gorulmektedir. Istediginiz isi bulana kadar bu prosesi tekrar etmeniz gerekmektedir.

Resume

• Resumenin amaci mulakata cagirilabilmektir. Eger yazdiginiz resumeye bir – uc ay icerisinde herhangi bir geri donus olmuyorsa, resumede birseylerin ters olduguna inanabilirsiniz. Iyi bir resume is arama surecini %50 kisaltir. Resumede cok fazla bilgiye yer olmayacagi gibi cok kisa bir resume de sizi tanitamayacagi icin uygun gorulmez. Herhangi bir sayfa siniri olmamakla beraber is hayatinizdaki deneyimlerinizle parallel olarak 1-3 sayfa arasindaki resumeler normal uzunlukta Kabul edilip, cok deneyimli adaylarin 4-5 sayfayi bulan resumeler yazdiklarina da rastlanmaktadir. Ancak onemli olan resumede kendinizi, teknik ve kisisel becerilerinizi cok iyi tanitabilmek ve karsi tarafta soru isaretleri uyandirabilmektir. Mesela son donem satislarini %20 artirdim gibi bir ifade “hangi yontemleri kullandiniz” gibi bir soruya yol acabilecegi icin basarili bir ifadedir. Resumenizi yazarken yazdiginiz her cumlenin bir soru olusturup olusturmayacagina bakin. Onemli olan sizin iste yaptiklarinizdan cok iste elde ettiginiz basarilari vurgulamaktir. Ulastiginiz hedefleri gosterebilmektir.

Ise alan kisi uc seye bakar:

1- Acaba ben bu kisi ile calisabilir miyim?

2- Acaba bu kisi sirket kulturune uygun mudur?

3- Acaba sirkete ne gibi katkilari olur.

Iste resumeniz sirkete ne gibi katkilarinizin olabilecegini gosteren bir aractir. Direkt yonetici ile calisip calisamayacaginiz ve sirket kulturune uyup uyamayacaginiz gibi sorularin cevaplari mulakatlar sirasinda alinmaya calisilir. Sizi mulakat eden kisi aslinda tum gorusme boyunca sizin teknik ozelliklerinizin yaninda bu sorularin da cevaplarini kendi kendine vermeye calismaktadir. O nedenle bazen cok basarili gecen gorusmelerde ise alim olmaz ve aday hayal kirikligina ugrar cunku tum teknik ozellikler uysa bile ise alan kisi buyuk bir ozellikle adayin sirket kulturune uymayacagini dusunmus olabilir. Ya da tam tersi bazen adaylar cok guzel bir kimyasal iletisim yasadiklari gorusmelerden tamam kesinlikle bu ise alinacagim gibi ciktiklarinda ve ise alinmadiklarinda buyuk hayal kirikligi yasiyorlar fakat bu sefer de buyuk ihtimalle sirket kulturune cok iyi uysalar da teknik bakimdan yetersiz kalmislardir. Tabi bazi istisnai durumlar butun bunlardan bagimsiz olarak ise alimi etkiler mesela son anda sirket icerisinden bir adayin bulunmasi veya sirketin o pozisyonla ilgili politikasinin degistirilmesi gibi.

• Recruiter’lar genelde ilk etapta bir resumeye 3 saniye ayirirlar. Onlar icin onemli olan is taniminda istenen ozellikler kismindaki anahtar kelimelerdir. Eger bu kelimeleri goremezlerse buyuk bir ihtimalle resumeyi incelemekten vazgececeklerdir. Eger bu anahtar kelimeleri gorurlerse resumeyi daha detayli incelemeye baslarlar. Eger resume daha da ilgilerini cekerse o zaman ya bir telefon gorusmesi ya da yuzyuze gorusme talebinde bulunurlar. Tum is arama surecinde is teklifini alana kadar amac bu ilgiyi surdurebilmektir.

• Resumede ozel hayatla ilgili bilgilere yer verilmez, aykirimciliga yol acmamak icin. Hicbir gramer hatasi hosgoruyle karsilanmaz o nedenle gramerini tekrar tekrar kontrol etmeniz gerekiyor.

Mulakat

• Is mulakatinin kendine ozgu kurallari vardir. Oncelikle gorusmeye en azindan 5-15 dakika oncesinden gidilmesi gerekir. Asiri makyaj ve parfum kullanilmamalidir. Profesyonel bir giyim tarzi secilmelidir ancak bu konuda da bazi istisnalar var mesela bazi internet sirketleri spor kiyafetle eleman calistirdiklarindan gorusmelere de spor kiyafetle gelinmesini onerebiliyorlar.

• Mulakatlardaki en temel kural az ve oz konusup sadece sorulan soruya dogru ve duzgun cevaplar verebilmektir.

• Bu kadar bilincli olarak is arayan adaylarin bulundugu bir calisma ortaminda mulakatlarda kendinize olan guveninizi sergilemek cok onem tasir. Kendinen emin, ne istedigini bilen, basarilarinin farkinda ve bir gelecek plani olan bir aday en makbul adaydir.

• Gorusmeye gitmeden once sirketi iyi tanimaniz ve pozisyon hakkinda mumkun oldugunca cok bilgi almaniz cok faydalidir. Ayrica gorusme bittiginde mutlaka sormak istediginiz birsey var mi diye soracaklardir o zaman da son derece hazirlikli olup mutlaka en az bir soru sormaniz gerekir.

• Burada adaylara bir ipucu vereyim. En basit ve her gorusmede sorabileceginiz soru: Ideal adayin nasil olmasini bekliyorsunuz veya bu isten ve bu isi yapan kisiden gelecek icin beklentileriniz nedir veya sirketin buyume hedefleri nedir gibi klasik sorular hemen hemen her sektorde ve her is icin kullanabileceginiz sorulardir.

• Diger bir kural da genel olarak ise alacak taraf konuyu acmadikca ucret konusunu gundeme getirmemektir. Ucret konusu ise alacak olan kisi tarafindan ilk defa gundeme getirilir.

Turkler

• Turklerin diger tum gocmenler gibi ilk problemleri yasal statu problemi tabiki. En buyuk problemi H1B dedigimiz calisma vizesi alacak bir sponsor firma bulma konusunda yasamaktadirlar eger halihazirda vatandas veya green kartli degillerse. Maalesef 11 Eylul olaylarindan sonra calisma vizesi son derece sikilastirilmis ve zor olmusru. Firmalar artik kolay kolay yanasmamaktadir ama her ne olursa olsun sponsor arayan adaylar da ayni yontemleri kullanirlar sadece biraz daha fazla caba sarf etmeleri gerekecektir.

• Ikinci problem deneyimlerin transfer edilememesidir. Ozellikle Turkiye veya Avrupada is deneyimine sahip olmus adaylar buraya geldiklerinde %90 is hayatina hemen hemen sifirdan tekrar baslamak zorunda kaliyorlar. Bu da onlar icin son derece demotive edici oluyor tabiki. Amerikan kulturunde onemli olan Amerika’daki is deneyimleri ve basarilari oldugundan yurt disindaki deneyimleri takdir etmekle beraber burada adayin piyasada daha cok tecrube kazanmasi icin alt duzeylerden baslamasini uygun goruyor. Ya da en azindan bunda bir sakinca gormuyor. Tabi bu durum ekonominin gidisatina da cok bagli. Ekonominin yukseldigi donemlerde aranan eleman sayisi cok fazla oldugundan yabancilara sans verme orani artiyor ama dusuk bir ekonomide amerikalilarin da yogun olarak is aradigi bir ortamda yabanci elemanlari ise almaya pek yanasmiyor firmalar yada onlari alt duzey islerden baslatiyorlar.

• Bu durumdaki adaylara benim tavsiyem mutevazi olma etkeni diyecegim kendilerini bunun gecici bir surec olduguna alistirmalari ve birkac yil tecrube kazandiktan sonra Amerikan piyasasinda kendilerine daha uygun islere yonelebileceklerine inanmalaridir;.

• Ucuncu problem amerikada is arama tekniklerini cok iyi bilmeyip, Turkiye’de is aradiklari gibi is aramaya kalkmalaridir. Bunun detaylarina biraz once girmistik bu konuda kariyer uzmanlarindan destek alabilirler. Hedefe yonelik resume yazmalari gerekiyor. Genelde adaylarimiz tum deneyim ve bilgilerini biraraya getiriyorlar ancak resumeye baktiginizda bir butunluk goremiyorsunuz. Bunda iki etken var birincisi bizim ulkemizde uzmanlasmadan ziyade isletmenin her alanindan anlayan calisanlarin daha makbul olmasi ikincisi de Turkiye’de resume deyince hedefe yonelik resumeden ziyade tum gecmis egitim ve deneyimlerin biraraya getirilmesidir. Ayrica okullarda bilincli bir kariyer yonlendirilmesinin daha okurken yapilamamasi adaylarin ileride bocalamalarina sebep oluyor. Ben cok Turk adaya rastladim ki mezun olup bir iki sene is deneyimleri olmalarina ragmen hala daha hangi konuda uzmanlasacaklarina karar verememislerdir. Genelde Amerikali adaylarda bunu gormyuorsunuz.

• Dorduncu problem dil problemi tabiki. Her ne kadar yabanci dille egitim veren okullardan da mezun olsalar gunlukhayatta cok kullanmadiklari icin bir akicilik olmuyor bu nedenle bazi adaylar eger sartlari musaitse once dil problemini halletmeye yonelip, Ingilizcelerinin akici olduguna inandiklarinda is aramaya basliyorlar. Bence her ikisini de bir arada yapabilirsiniz, cunku bazi isler var ki cok fazla ingilizceyi kullanmayi veya ingilizcenizin akici olmasini gerektirmez, ozellikle alt duzey isler diyebilirim eger ki sizi ise alirlarsa o zaman hem dilinizi gelistirmek icin pratik yapma imkani bulursunuz hem de dil problemini halletmek icin kendinize zaman vermis olursunuz

• Networking eksikligi. Networking bizim ulkemizde daha degisik genelde tanidiklarla es dostla yapilan bir networking var burda ise eger ortak bir payda yaratabiliyorsaniz hic tanimadiginiz insanlarla da networking yapabilmeniz cok dogal karsilaniyor.

• Turk adaylarin is aramaya baslamadan once piyasayi iyi tanimalari, iyi bir kariyer planina sahip olmalari, Amerika’da ne yapmak istediklerini iyi degerlendirmeleri, Turkiye’ye donup donmeyi dusunmediklerine gore bir kariyer plani cikarmalari, gerekirse iki veya uc degisik resume ile hedeflere yonelik olarak is aramalari gerekiyor. Adaylar, is arama, bulma, resume yazma, duzeltme konularinda bizden destek alabilecekleri gibi isyerlerine de gecici veya surekli eleman bulma, insane kaynaklari ve yonetim danismanligi yapma konularinda destek veriyoruz. Ayrica Amerika’da yatirim yapmak isteyen Turk firmalarina burda calistigimiz danismanlar vasitasiyla yol gosteriyor ve destek oluyoruz.

INTERNET UZERINDEN IS ARAMA

Internet Uzerinden Is Arama Artik internetin yardimi olmaksizin is aramak neredeyse imkansizlasti. Bugun internetin her alanda hayatimiza girdigi bir donemde online basvurularin artmasi kacinilmaz oldu tabiki. CNN’deki bir habere gore artik postane calisanlari issiz kalma tehlikesi ile karsi karsiyaymis. Dogrudur, cunku butun haberlesme artik elektronik yoldan hallediliyor. Bir email ve bir “klik” ile istediginiz mesaji dunyanin herhangi bir yerindeki istediginiz kisi veya kurulusa gondermeniz mumkun. Boyle bir ortamda is basvurularinin da oturdugunuz yerden bir “klik” ile yapilmasi tabiki dogal olacaktir ama acaba cok basit, sade ve hizli gozuken bu prosesin de negatif yonleri yok mu? Iste onlara bakalim biraz bu yazimizda. Sirketler online is ilanlarinda kendilerini fazla one cikaramiyorlar. Nerdeyse butun is ilanlari internette ayni gozukuyor. Bunun birkac nedeni var: Online is bulma siteleri sirketlere kendilerini one cikarmak icin fazla bir secenek sunamiyorlar dolayisiyla sirketler de diger sirketlerdeki orneklere bakip onlara benzer ilanlar veriyorlar. Is ilanlarinda klise laflar kullaniliyor. Mesela: Iletisim kabiliyeti yuksek adaylar Mukemmel insan iliskileri Takim calismasina yatkin Analitik dusunce yetenegine sahip Stres altinda kolay calisan…. Vb ornekleri cogaltabiliriz. Gercekten acik olan pozisyona uygunluguna pek fazla bakilmaksizin o kadar cok kullaniliyor ki bu klise laflar ilanlarda, sanki bunlar olmazsa olmazmis gibi. Bunun en buyuk nedeni de sirketlerin birbirlerinin ilanlarina bakip birbirlerini kopya etmeleri. Is ilanlarinda yaraticilik artik eskisi kadar yok ne yazikki. Monster.com vb is bulma siteleri gereginden fazla bir sekilde ozgecmis (resume) ve spam’le doldurulmus durumdadir. Bazi siteler de kendilerini ozellikli yapabilmek icin is ilanlarini ucretsiz sunuyorlar sirketlere. Jobster.com bedava is ilanlarina imkan veriyor. JobCoin ve JobThread gibi siteler de ayni sekilde is ilanlarina imkan veriyor. Is bulma siteleri artik cok fazla finansal yatirim yapmaya basladi bu alanda, milyonlarla telafuz edilen rakamlar bunlar. Mesela SimplyHired. Jobster. itzBig. Indeed. CareerBuilder vb siteleri sayabiliriz. Cok bilinen bir olgu vardir: Genelde en iyi adaylar is bulma sitelerinde degildirler! En iyi adaylar web sitelerinde cok fazla zaman harcamazlar. Onlarin zaten isleri vardir ve mesgullerdir. Issiz olsalar bile diger adaylar arasindan nasil sivrileceklerini bilirler ve kendi network aglari icinde uygun kisi ve kuruluslara aninda ulasirlar, bu durum da bircok firma tarafindan bilindigi icin ozellikle buyuk olcekli firmalar ozellikle kilit pozisyonlara alacaklari adaylari internetteki is bulma sitelerinden aramazlar. Artik internet uzerinden islere basvurmak fazla kolay ve siradan oldu. Bir “klik” ile binlerce ise basvurabilirsiniz ama acaba gercekten kac tanesi sizin hedeflediginiz ve size uygun olabilecek bir istir? Sirketler icin de artik internet uzerinden basvuran adaylarin yetkinlik degerlendirmelerini yapmak zorlasti. Ise basvurmak bu kadar kolaylasinca sirketlerde calisan Kariyer Uzmanlarinin basvurulari elemeleri de zorlasti, artik binlerce ozgecmis icerisinden en uygununu secmek icin daha fazla zaman harcaniyor. Bunun icine lokasyona bakmaksizin internet uzerinden herkesin basvurabilecegini de katarsak is daha da zorlasiyor. Manhattan’daki bir acik pozisyona Hindistan, Pakistan, Ingiltere gibi degisik ulkelerden de is basvurusu gelmesi artik siklikla gorulen olaylardan biri. Sirketler de artik neyi filtreden gecireceklerini sasirdilar. Bir dahaki yazimizda biraz da olumlu yonlerine bakalim internetten is aramanin ve sonucta ister olumlu dusunelim, ister olumsuz, artik hayatimiza tamamen girmis olan internetten is arama olgusunu en etkin bicimde nasil kullanabilecegimizi tartisalim. Bol sanslar. Soru ve onerilerinizi bize yazmayi unutmayin. Esra Oziskender. esra@hrlinkconsulting.com Kariyer danismanligi, resume ve cover letter yazma servisimiz icin bizi arayin: (845) 675-7853

RESUME (CV) YAZMAK

Ozgecmis (CV, Resume) Yazarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Hepinizin bildigi gibi is aramanin ilk adimi iyi bir ozgecmis (resume veya CV – Cirriculum Vitae -) yazmaktir. Iyi bir resume olmadan is aramak gunumuzde hemen hemen imkansizlasti. Bircoklarinin bildiginin tersine resumenin amaci ise girmek degildir!! Resumenin amaci mulakata cagrilabilmektir. Eger yazdiginiz resumeye en fazla uc ay icerisinde herhangi bir geri donus olmuyorsa, resumede birseylerin ters olduguna inanabilirsiniz. Iyi bir resume is arama surecini %50 kisaltir. Gene bu konudaki yanlis genellemelerden biri en iyi resumenin en kisa (bir sayfalik) resume oldugu seklindedir. Bazi isler icin bir sayfalik resume uygun kabul edilebilir ancak resumenin uzun veya kisa olmasi tamamen kisilerin deneyimlerine ve aradiklari islere gore degisen bir kavramdir. Ilk is olarak bu onyargilardan kurtulup, sizi en iyi yansitacak resumeyi yazmaya odaklanmaniz gerekmektedir. Resumede cok fazla bilgiye yer verilmemesi gerektigi gibi cok kisa bir resume de sizi tanitamayacagi icin uygun gorulmez. Herhangi bir sayfa siniri olmamakla beraber is hayatinizdaki deneyimlerinizle paralel olarak 1-3 sayfa arasindaki resumeler normal uzunlukta kabul edilip, cok deneyimli adaylarin 4-6 sayfayi bulan resumeler yazdiklarina da rastlanmaktadir. Ancak onemli olan resumede kendinizi, deneyimlerinizi, teknik ve kisisel becerilerinizi cok iyi tanitabilmek ve karsi tarafta soru isaretleri uyandirabilmektir. Mesela “calistigim sirketteki son donem satislarini %20 artirdim” gibi bir ifade “hangi yontemleri kullandiniz” gibi bir soruya yol acabilecegi icin basarili bir ifadedir. Resumenizi yazarken hemen hemen yazdiginiz her cumlenin bir soru olusturup olusturmayacagina bakin. Onemli olan sizin o iste yaptiklarinizdan cok elde ettiginiz basarilari vurgulamak, ulastiginiz hedefleri gosterebilmektir. Yoksa herhangi bir is tanimini siralarsaniz, o is tanimina ise alacak kisi baska kaynaklardan da ulasir. Onemli olan is tanimindan cok sizin sirketteki konumunuz, o is ve sirkete, ve de ayni zamanda kendi gelismenize yaptiginiz katkilar, beceriler ve hedeflere ulasmadaki azminiz ve istekliliginizdir. Ise almaya karar verecek olan kisi uc seye bakar: 1- Acaba ben bu kisi ile calisabilir miyim? 2- Acaba bu kisi sirket kulturune uygun mudur? 3- Acaba sirketin hedeflerine ulasmasina ne gibi katkilari olur? Iste resumeniz sirkete ne gibi katkilarinizin olabilecegini gosteren bir aractir. Direkt yonetici ile calisip calisamayacaginiz ve sirket kulturune uyup uyamayacaginiz gibi sorularin cevaplari mulakatlar sirasinda alinmaya calisilir. Sizi mulakat eden kisi aslinda tum gorusme boyunca sizin teknik ozelliklerinizin yaninda bu sorularin da cevaplarini kendi kendine vermeye calismaktadir. O nedenle bazen cok basarili gecen gorusmelerde ise alim olmaz ve aday hayal kirikligina ugrar cunku tum teknik ozellikler uysa bile ise alan kisi buyuk bir olasilikla adayin sirket kulturune uymayacagini dusunmus olabilir. Ya da tam tersi bazen adaylar cok guzel bir kimyasal iletisim yasadiklari gorusmelerden “tamam kesinlikle bu ise alinacagim” dusuncesiyle ciktiklarinda ve ise alinmadiklarinda buyuk bir hayal kirikligi yasamaktadirlar fakat bu sefer de buyuk ihtimalle sirket kulturune cok iyi uysalar da teknik bakimdan yetersiz kalmislardir. Tabi bazi istisnai durumlar butun bunlardan bagimsiz olarak ise alimi etkiler mesela son anda sirket icerisinden bir adayin bulunmasi veya sirketin o pozisyonla ilgili ise alim politikasinin degismesi vb. Kariyer Uzmanlari (Recruiter’lar) genelde ilk etapta bir resumeye 3 saniye ayirirlar. Onlar icin onemli olan is taniminda istenen ozellikler kismindaki anahtar kelimelerdir. Eger bu kelimeleri goremezlerse buyuk bir ihtimalle resumeyi incelemekten vazgececeklerdir. Eger bu anahtar kelimeleri gorurlerse resumeyi daha detayli incelemeye baslarlar. Eger resume daha da ilgilerini cekerse o zaman ya bir telefon gorusmesi ya da yuzyuze gorusme talebinde bulunurlar. Adayin hedefi tum is arama surecinde is teklifini alana kadar bu ilgiyi surdurebilmektir. Yukarida bahsettigimiz uzere hangi ise basvuruyorsaniz veya hangi alanda is ariyorsaniz, o konudaki anahtar kelimeleri iyi tespit edip mumkun oldugunca resumenizde bu kelimelere yer vermeniz Kariyer Uzmanlarinin resumenize daha kolay ulasmasini saglayacaktir. Resumede aykirimciliga yol acmamak icin ozel hayatla ilgili bilgilere yer verilmez. Turkiye’de alistigimiz gibi medeni durum, cinsiyet, askerlik durumu, cocuk durumu, dogum tarihi, dogum yeri vb hicbir ozel ve isle direkt ilgisi olmayan bilgiye yer verilmez. Amerikan kanunlarina gore kisisel bilgiler korunmustur ve resumelere yazilmalari gerekmedigi gibi gorusme sirasinda da gorusmeyi yapan kisinin direkt olarak bu bilgilerle ilgili soru sormasi kanunlara aykiridir ve suc tesgil eder. Hicbir gramer hatasi hosgoruyle karsilanmaz o nedenle gramerini tekrar tekrar kontrol etmeniz gerekmektedir. Rahat okunabilir, goze hos gelecek, mumkun oldugu kadar sade resumeler basarili resumelerdir. O nedenle resumenizde cok kucuk veya buyuk yazilara, suslemelere, kutucuklar, kareler, cizgiler gibi grafiklere yer vermemeye calisin. Hem bu tur detaylar her bilgisayarda guzel cikmiyor bu da Kariyer Uzmanlarinin islerini zorlastiriyor. En cok kabul gorulen resumeler MS Word’de yazilmis, 10-11 punto, Ariel veya Times New Roman font’larinda hazirlanmis, siyah ve beyaz renklerinden baska renklerin kullanilmadigi (bazen adaylar email adresi veya web sitelerini mavi ile yaziyorlar veya sistem otomatikman bunu maviye ceviriyor bu da normaldir) resumelerdir. Tabi bu konuda kesin bir kural yok. Sadece en alisilagelis olanlari boyle yazilanlardir. Ayrica print aldiginiz zaman duz beyaz bir kagida print alip oyle karsi tarafa verin, kabartmali kagitlar, kalin iyi kalite kagitlar falan kullaniyor bazen adaylar, bunlarin hicbir onemi yoktur. Onemli olan gercekten duz, sade, sizi iyi tanitan ve kolayca okunabilecek, goze rahat ve hos gozuken bir resumedir. Bazi durumlarda is arama plani cercevesinde birden fazla resume de yazilabilir. Mesela Pazarlama alaninda is arayan bir aday, eger Pazarlama Uzmani olarak is bulamazsa, Pazarlama Asistani da olabilecegini goze alarak, bu konuda ikinci bir resume yazabilir. Ilk resumesinde ideal ise gore kendi ozgecmisini yansitir, basarilarini vurgular, ikinci resumesinde de Asistanlik ozelliklerinden bahsedip departmana nasil katkida bulunabilecegini yansitir. Ilk resume bir “Uzman” resumesi niteliginde, ikinci resume de bir “Asistan” resumesi niteliginde olacaktir. Icerik ayni olmakla beraber vurgulamalar farklilasacaktir. Burda isverene verilen mesaj her iki konuda da yetkin oldugu ve her iki alanda da istekli olarak calisabilecegidir. Ancak asla her iki resumeyi de ayni isverene gondermeyin, bu karsi tarafta olumsuz bir izlenim yaratir ve sizin aslinda kariyeri ile ilgili ne yapmak istedigini bilmeyen biri oldugunuz sonucuna varabilirler. Ya da resumenizde cok fazla isi de yapabileceginizden bahsetmeyin, o zaman da aslinda hicbir konuda uzmanlasmadiginizi dusunebilirler. En basarili resumeler sadece bir uzmanlik alanina yogunlasmis ve o konuda hem egitim, hem de deneyim olarak adayin yetkin oldugunu kanitlayan resumelerdir. Onumuzdeki ay gorusmek uzere. Soru, oneri ve yorumlarinizi iletmeyi unutmayin. Basarili bir ay dileklerimle. Esra Oziskender. esra@hrlinkconsulting.com

AYIN OKUYUCU MEKTUBU

AYIN OKUYUCU MEKTUBU Merhabalar, Yesil kartla ilgili son yazima okuyucularimdan bircok email geldi. Amerika’daki 50 eyalet ve 1 ozerk bolgeden, 33 eyalet ve bir ozerk bolgeyi bilfiil, zaman icerisinde ziyaret etmis birisi olarak, her gittigim yerde muhtemelen degisik Turk gocmen hikayelerini duyuyorum. Ancak bana gelen elektronik mektuplardan anladigim kadariyla daha duymadigim, bilmedigim, benzeri o kadar cok hikaye var ki herhalde hepsini biraraya toplasak A’dan Z’ye bir ansiklopedi olur. Sanirim benzeri hikayeler her gocmen irk icin gecerlidir ancak bizim amacimiz kendi irkimiza yol gostermek oldugundan oncelikle Turklerin basindan gecen olaylara yer veriyoruz ama zaman zaman baska milletlerden gelen gocmenlerin hikayelerinden de bahsedebilirim, onlarin icinde de cok enteresan olanlari var, ders alinmasi gerekenler var. Tabi bizim konumuz Kariyer Plani, Insan Kaynaklari cercevesinde oldugu icin genel olarak uzaktan yakindan bununla ilgili konulara yer verecegiz. Belki arada surpriz yapar, direkt kariyerle alakasi olmayan ama enteresan ve ders alinabilecek baska hikayeleri de yayinlarim kimbilir. O nedenle siz bana kendi basinizdan gecen veya tanidiklarinizin basindan gecen olaylari gondermeye devam edin. Arzu ederseniz isminizle yayinlariz, etmezseniz isimsiz yayinlariz, ya da ben yazimda isim vermeden bahsederim. Maksat deneyimi paylasip, ogrenmeyi artirmak. Asagida bir okuyucumdan gelen, yazima ithafen bir mesaji bulacaksiniz, IN’den Arda Deniz Dogru. Kendisi yazisini oldugu gibi yayinlamamiza izin verdigi icin ayrica cok tesekkurler. Aynen, dokunmadan yayinliyoruz. Gelen mektuplarin icinde yazdiklarimiza en cok uyan ve en guzel ifade edilmis mektup olarak sectik sevgili Arda’nin mektubunu. Kendisine tekrar buradan tesekkur ediyor, bol sans ve basarilar diliyorum, kendisine destek olabilmek maksadiyla gorusmelerimiz devam ediyor. Bizi takip etmeye devam edin. Hem yorumlarinizi gonderin, hem de yazilarimizi arkadaslariniza duyurun. Yazilarimizin altinda bazen faydali bazi linkler veya kisaltmalar bulabilirsiniz. Bu sefer Eyalet isimlerinin kisaltilmis hallerini yayinliyoruz (hep karistirdigim birsey oldugu icin faydali olabilecegini dusundum.) Bu arada TADF indirimi ile kariyer danismanligi ve is arama servisimizden yararlanabilirsiniz. Detayli bilgi icin bize ulasin. Guzel gunler dilegiyle. Esra Oziskender esra@hrlinkconsulting.com www.hrlinkconsulting.com ----- Forwarded Message ---- From: arda deniz dogru To: hr.link@yahoo.com Sent: Sat, January 16, 2010 8:53:14 PM Subject: Yesil Kart cozummu? Merhaba Esra, Yazinda vermis oldugun birinci ornege benzer bir durum da bizim icin gecerli. Benim hikayemin farki soyle; Esim ve ben 2004 yilinda Ankara`dan New Orleans`a tasindik. Akrabalarim 20 seneden fazla bir zamandir orada yasamaktaydi ve Amerika icin gercekten ust sayilabilecek bir yasam standartinda olanaklarimiz vardi. Cevremizdeki insanlarin kiskanarak baktiklarini soyleyebilirim (belki de bu kiskancliklarin da verdigi bir negatif enerjinin de etkisi vardir basimiza gelenlerde...kimbilir...). O zaman E-2 vizemiz vardi. Ben Bilkent Universitesi Ic Mimari bolumu mezunuyum. Ankara`da 5 seneye yakin bir zaman kendi ofisimi islettim fakat 2001 krizinin ve acikcasi comezligimizin de verdigi dezavantajlardan dolayi islerim iyi gitmedi. Esim Iktisat mezunudur ve adasinizdir. Garanti Bankasinda gayet iyi bir konumda calismaktaydi. Benim farkim ortaokuldan beri Ingilizce egitimi almis olmam. Ankara Koleji mezunuyum. Esim burada ingilizce ogrendi. Bizim hikayemiz Hurricane Katrina’yla basladi. New Orleans’taki isimiz local olarak zincir pizza restorantlari isletmekteydik ve ben oradaki bir lokasyonun general manageri olarak calisiyordum. Tabi ki bizim de buraya geldigimiz sartlar cok farkliydi hem maddi hem de is olarak. Cunku biz davetli ve isteyerek gelmistik. Greencard cikarak olan bir macera gibi gozukmese de simdi oyle gibi. Hurricane Katrina herseyi altust etti bizi de katarak icine. Sekiz ay Houston’da issiz yasadim. New Orleans’taki isyerlerimizi kapattik, iliskiler bozuldu. Turkiye`ye donme kararimizi verdigimiz zamanlarda kizimizi ogrendik ve tabiki bunca zamandir buradayiz e biraz daha kalalim fikri gundeme geldi. Bu arada New Orleans’tan tanidiklarimiz sayesinde Indianapolis’te acilacak bir Turk restorantinin hem Interior Design hem de management isini aldim. Ve donme kararimiz askiya alindi. Iste yaklasik 4 senedir Indianapolis`teyiz. Ama bu arada hala vizemiz devam etmekteydi ve bu vize hakkinda bilginiz var mi bilmiyorum ama bu ulkedeki en gicik vizelerden biridir degisebilmesi. Ben bu arada burada yapmis oldugumuz baglantilarimiz sayesinde birkac is gorusmesine gittim interior design bransinda fakat vize yukumlulukleri yuzunden 2. gorusmeler ve patronlarla olan gorusmelerde takilip kaldim. Ve de 2009 yili icin Mayis ayi icin tekrar bir donus tarihi aldik esimle. Iste yesil kart burada devreye girer!!!! Amerika’ya gelme dusuncem ve istekleri taa cocukluguma kadar gider. Daha onceden de dedigim gibi akrabalarimin gecmisi uzun burada. Taa o zamanlarda baslamistim Amerika vize basvurulari, yesil kart lotarya basvurulari ve defalarca ziyaretler... Bizim kanmamizda icinde bulunan sartlar da yuksek ekonomik sartlar da cok etkili oldu. Tekrar yesil karta donersek artik kararimiz belli ama gercekten de icimden bir ses bu defa olacak be Arda son kez gonder gitmeden diye icimi kemirdi durdu ve gonderdim. Dogum gunum 5 Mayis’tir ve biz 1 ay once baska bir eve tasinmistik. Ama bekliyorum bu ara gelir cikar bir sonuc derken dogumgunu haftasi cekilisi kazandigimizi ogrendik ve gecen Temmuz’da yesil kartimizi aldik. Tabiki simdi is ariyorum ve bunun yaninda da 4 senedir de Turk restorantinda hem manager hem garson seklinde hayatimizi idame ettiriyoruz. Esim ev hanimi oldu ve cocugumuza bakiyor. Gerci bu durumdan ikimiz de memnunuz cunku insan cocuguna kendi bakabilmekten ve o guzel yillari beraberce yasamaktan baska ne ister!! Ben de ilk ornekteki arkadaslar gibi egitimin yeterli olmadigini anladigim icin undergaduate dersler alma karari verdim. Bakalim 2010 yilinda bunu da deneyecegiz. Ufak tefek baska isler de yaptim ve zaman zaman da yapiyorum ama bunlarla biryere gelinmez. Iste hikayemiz boyle . Baska bir konuda sizin bana yardimci olma durumunuz olabilir mi? Cunku e-postanizdan anladigim kadariyla insan kaynaklari bransindasiniz. Hangi firmadir bilemem ama soylemekten zarar cikmaz diye dusunuyorum. Eger ilgilenirseniz iletisim adresim bu emaildir. Size hem boyle bir topic acarak bizler gibi baska insanlar oldugunu gosterdiginiz icin hem de iginizden dolayi tesekkur ederim. Saygilarimla, Arda Deniz Dogru Ek Bilgi: Eyalet Isimlerinin Kisaltilmis Halleri State Abbreviations State/Possession Abbreviation

ALABAMA AL
ALASKA AK
AMERICAN SAMOA AS
ARIZONA AZ
ARKANSAS AR
CALIFORNIA CA
COLORADO CO
CONNECTICUT CT
DELAWARE DE
DISTRICT OF COLUMBIA DC
FEDERATED STATES OF MICRONESIA FM
FLORIDA FL GEORGIA GA
GUAM GU
HAWAII HI
IDAHO ID
ILLINOIS IL
INDIANA IN
IOWA IA
KANSAS KS
KENTUCKY KY
LOUISIANA LA
MAINE ME
MARSHALL ISLANDS MH
MARYLAND MD
MASSACHUSETTS MA
MICHIGAN MI
MINNESOTA MN
MISSISSIPPI MS
MISSOURI MO
MONTANA MT
NEBRASKA NE
NEVADA NV
NEW HAMPSHIRE NH
NEW JERSEY NJ
NEW MEXICO NM
NEW YORK NY
NORTH CAROLINA NC
NORTH DAKOTA ND
NORTHERN MARIANA ISLANDS MP
OHIO OH
OKLAHOMA OK
OREGON OR
PALAU PW
PENNSYLVANIA PA
PUERTO RICO PR
RHODE ISLAND RI
SOUTH CAROLINA SC
SOUTH DAKOTA SD
TENNESSEE TN
TEXAS TX
UTAH UT
VERMONT VT
VIRGIN ISLANDS VI
VIRGINIA VA
WASHINGTON WA
WEST VIRGINIA WV
WISCONSIN WI
WYOMING WY

Military "State" Abbreviation
Armed Forces Africa AE
Armed Forces Americas (except Canada) AA
Armed Forces Canada AE
Armed Forces Europe AE
Armed Forces Middle East AE
Armed Forces Pacific AP

OKUYUCULARDAN GELEN EMAILLER

OKUYUCULARDAN GELEN EMAILLER

-----Original Message-----
From: Z.
Sent: Tuesday, October 6, 2009 07:21 AM
To: esra@hrlinkconsulting.com, esra@bugun.com
Subject: bir soru, bir sorun

Sayin Esra Hanim merhabalar,

Ben Zeynep...Aslinda sizinle daha bugun tesadufen tanistim diyebilirim ve hemen yazmak istedim...Su an Turkiye'deyim ve bir kac hafta bile olmaz hatta belki haftaya NYC de olabilirim...Su an Turkiye'de olma nedenim NYC de temiz, pak bir is bulamamis olmam..Hep cafelerde coffee girl ya da cashier olarak calistim ama bir yerden sonra manevi tatmini mumkun olmuyor..Calismayi cok seven bir insanim, vucuden de goturebiliyorum ama dedigim gibi manevi bir tatmin duymuyorum..
Ben aslinda ingilizce ogretmeniydim ama esimin NYC de olmasi sonucunda istifa ettim..Green cardi ve social security numaram var..Yasal hic bir engelim yok ama bu is bulma konusunda urkuntu icindeyim ve su an temiz ve pak ya da almis oldugum tahsil dogrultusunda olmasa bile egitimli ve nitelikli bir insan olarak farkli bir amaca hizmet verebileyim istiyorum...
Ne yapmam gerektigini bilmiyorum..Bu anlamda esimle de cok problem yasadim cunku basvurdugumuz yerlerden cevap bile almadik..Yani ben bunun icin mi NYCdeyim der bir hal aldim...

Bana yardimci olabilir misiniz bilmiyorum, aslinda bu tazr bir beklentim de yok..Sanirim sadece icimdekileri hani orada bulunan bir kadin arkadasa anlatmak istedim...Anlayacaginizdan hic kuskum yok ve anlayisiniz icin cok tesekkurler...Saygilarimla.

Z.

_____________________________________________________


Sayin Esra Hanim; Oncelikle Merhaba demek istiyorum. Sizinle daha once de kisa bir yazismamiz olmustu yanlıs hatirlamiyorsam eger. Bilmiyorum hatirlayabilecekemisiniz. Yazinizi 2 kez dikkatlice okudum. Gercekten izlenimlerinizi ve istisare ettiginiz konulari gayet acik ve net olarak ifade etmissiniz. Cok hos bir makale olmus. Kendi adima size Tesekkur ediyorum. Bende eger izin verirseniz bir-iki konu eklemek istiyorum. Oncelikle resmi verilere dayanarak belirttiginiz TUIK tarafindan yayinlanan oran olan % 12.8 (Haziran 09 - Agustos 09) oraninin dogru olmadigina ve bu verinin belli bir takim kriterler haric tutarak hesaplandigina dikkatinizi cekmek istiyorum. Bu konuyu baska bir yazida ayrintili olarak aciklayabilirim. Veya siz de issizlik rakamlarinin ne sekilde hesaplandigi ile ilgili ufak bir arastirma yaparsaniz eger kendiniz de gorebilirsiniz. Ben bu oranin cok daha yuksek olduguna inaniyorum. Bu oran Turkiye sartlarinda % 15-16 hatta %17 nin uzerinde olabilir. Ayrica Amerikada yaprak kimildasa maalesef Avrupada ve bununla birlikte Turkiyede agaclar devriliyor. Ozellikle son krizde bu boyle olmustur. Size cok basit bir ornek vermem gerekirse benim calistigim firmanin satislari aylik olarak bir onceki yilin ayni ayina gore % 71 dusmustur. (Otomotiv sektorunde) Ayrica bir konuyu daha belirtmekte fayda goruyorum. Hem arkadas cevremde hem de is cevremde calismayan nitelikli issiz sayisi cok ama cok fazla. 8-10 senelik tecrubeye sahip muhendisler, 2-3 dil bilen Isletme mezunlari, ciddi niteliklere sahip baska meslek mensuplarina sahip kisiler su anda is aramaktalar. Ki buna ben de dahilim. Benim calistigim firma yukarida size belirttigim sekilde calisan personal sayisini (hem beyaz hem mavi yaka) toplam % 40 oraninda azaltmis ve ucretlerde kisintiya gitmistir. Otomotivdeki ciddi daralmanin sonucunda ben ve benim gibi calisanlar el sıkısarak 2009 basinda / ortasinda ayrilmislardir. Bu maalesef enerji, otomotiv ve diger sektorlerde bu sekilde gelismistir. Ayrica yazninizda bahsettiginiz her adim basi AVM lerin acilmasi, veya her sehre universitelerin acilmasini ben sahsen bir olumlu olay olarak degerlendireiyorum maalesef. Evet her buyuk sehre bir AVM aciliyor ama ortalama kesimin alisveris yapacak parasi yok, dikkat ediniz Turkiyede halkimizin %58 i tam orta direktir. Ortanin altinda olanlar % 25, en altta olanlar ise % 8 gibi bir orana sahiptir. Toplam orana baktiginizda nufusun % 91 i orta, dusuk ve alt gelir gurubuna sahiptir. Sizin bahsettiginiz AVM lerde alisveris yapan veya yapmaya giden kesim maalesef nufusun cok kucuk bir bolumudur (%9). Her sehre bir universite aciliyor ancak egitim verecek nitelikli ogretim elemani yok. Evet Mardinde de universitemiz var ancak Prof atanamiyor. Gelismislik gostergesinin acilan AVM veya universite sayisi ile dogru orantili olmadigini dusunuyorum. Bu tur kurumlarda alisveris yapabilecek nufusunuzu arttirdiginizda, veya nitelikli egitim verebileceginiz yetkin ogretim elemanlari sagladiginizda bu tur kurum veya magazlarin bir degeri olacagini ve ulkeye deger katacagini dusunuyorum. Turkiyenin yabanci calisanlar icin bir cennet oldugu gorusune ise tamamen katiliyorum. Burasi onlar icin bir cennet ve kendi ulkelerinde sahip olamayacaklari kadar guzel ve iyi sartlarda is bulabiliyorlar. Ve fakat ki maalesef Turkiye'nin topraklarinda yetismis kendi cocuklari is bulamiyorlar. Kariyer basamaklarindaki tirmanislari ise mutlaka yabanci bir calisanin gelisinden sonra kesiliyor. Bence bunun da dusunulmesi gereken bir konu olara ele alinmasi gerektigini belirtmek istiyorum Turkiye son 14 yilda 3 kriz atlatmis bir ulkedir. Siz de cok iyi hatirlarsiniz ki 1994 Tansu Ciller krizi, 2001 Bankacilik krizi, araya sıkısan bir Asya krizi ve sonra da 2008-2009 Reel sektor krizi yani Dunya Global Krizi. Bu ortamda maalesef Turkiyede calisan genc nufus mutlu degil. Mutlu olmayan calisan, verimli ve effektif degil. Bunu genc calisanlarin serzenislerinden anlayabiliyorsunuz. Bu kriz elbette bir gun bitecektir. Elbet reel sektor toparlanacak, istihdam artacakatir. Fakat ben hala USA nin ekonomik buyumesinin ve rekabetciliginin diger ulkelerden daha fazla artacagina inananlardanim. Amerika, gerek guvenlik ve gerekse ekonomik tedbirlerini alacak ve bunun tekrarinin olmamasi icin, kendi ekonomik cikarlarinin zarar gormemesi icin baska ulkeleri ezme pahasina kendi ic bunyesini, ekonomik yapisini guclendirerek bu krizden cikacaktir. Turkiye maalesef halen sicak paranin bol bol aktigi ve manipulatif hareketlerin devam ettigi bir ulke olmaktan cikamayacaktir. Ne siyasi irade ne de ekonomik irade bunu basarabilecek gucte degildir. Bugun Turkiyede yabanci yatirimlar durma noktasina gelmistir. Gelen yabanci yatirimlarin ise ciddi kar potansiyelleri elde ettikten sonra isgucu maliyetlerinin yuksekligi nedeni ile ulkeden hemen ayrildiklari bilinen bir gercektir. Daha hafta sonu yayinlanan bir yazida 1980 den bu yana odenilen dis borcun toplami 660 milyar dolar iken (660 milyar dolar dikkat ediniz lutfen. Milyar dolar !) 29 senede sadece 150 milyar dolar yatirim almisiz. Turkiye en borclu ulke siralamasinda 23. siradadir. Yatirim yok, istihdam yok, para girisi yok ancak ic ve dis borc var. Neyse bu cok uzun bir konu. Az da olsa bir fikir vermek acisindan payşlasmak istedim. Esra Hanim; Aslinda daha yazilmasi gereken cok sey var ancak baska konulari baska yazilara birakmamizin daha dogru olacagini dusunuyorum. Hem sizin de degerli vaktiniz fazla almak istemiyorum. Dedigim gibi yazinizi cok begendigim, ancak samimi olarak belli birtakim hususlari da sizinle paylasmak istedim. Dilerim ifade edebilmisimdir. Baska yazilarinizi da merakla ve heyecanla bekledigimi eklemek istiyorum. Ozellikle "Amerikadaki Turk" gozu ile oradaki is yasamini bizmle paylasmaniz, sıkıntıları, zorlukları ve firsatlari akici bir anlatim ve uslupla yazilarinza aktarmaniz beni cok sevindiriyor. Muhakkak devamini bekliyor olacagim. Calismalarinizda sonsuz basarilar. Saygilarimla, Sevgilerimle, Selamlarimla, Hoscakalin. Caglayan ATES. Istanbul / TURKIYE 23.11.2009 ________________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: Gonul Daglar To: esra@bugun.com Sent: Wed, April 21, 2010 1:03:28 PM Subject: Amiral Batti. Sevgili Esra hanim .Benimde Craig List te verdigim evimi kiralama ilanindan sonra yuklu bir cek geldi .Bende: (( karsiliksiz Allah bile insanogluna bir sey vermiyor .Ibadet istiyor en azindan ))diye dusunenlerdenim vede bir kac turkun oyununa gelecekken uyananlardan oldugum icin cek e hic itibar etmedim Bayani aradim gercekdende cok inandirici konusuyordu .Hatta arabasi icin park yerine de ihtiyaci oldugunu kendisi gelmeden arabasini gonderebilirm i diye de soruyordu;)): Bu arada da ben zaten evimi kiraya verdim .Ancak 2 ay sonra yine bir turk arkadasin basina boyle gelen bir ceki bozduracakken bankada bekletilip polis cagirilinca basinin derde girdigini ve olayi anlatana kadarda akla karayi sectigini duydum. .VERILMIS SADAKAM VARMIS deyip .bir daha buraya ev ilani vermekmi .Allah korusun .Zaten adi cesitli olaylardan dolayi saibeye cikmis bir ilan merkezinden herkezin haberi olsun diye bu yaziyi yazma luzumu hissettim . Saglicakla kalin .Gonul. _______________________________________ ------Original Message------ From: Tunçay Özkan To: Esra Oziskender Subject: Sent: Jan 12, 2010 1:54 PM Esra Hanım; Green Card gerçegini örnekleriyle o kadar güzel açıklamışsınız ki, isterim ki, ABD ye green card başvurusu ve vize başvurusu için müraca at edenler önce sizin bu yazınızı okusun hayallerinden uyansın,birçok dollar amerikanın kasasına gitmediği gibi insanlar realist bir şekilde düşünebilsinler... Selamlar...Lütfen yazılarınıza devam edin... Windows Live Hotmail: Arkadaşlarınız Facebook'taki güncellemelerinizi doğrudan Hotmail®'den görür. Sent via BlackBerry by AT&T ____________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: erdem cat To: hr.link@yahoo.com Sent: Tue, February 16, 2010 2:15:59 AM Subject: Baskadir bir turist Omer HIkayesi Adim Erdem, soyadim Cat. Istanbulda dogdum buyudum. Sehir cocuguyuz, kurnariz, zekiyiz. 99 Marmara Reklamcilik mezunuyum da ustune. Onunda ustune yabanci dilimiz yok, piyasa Ingilizce konusmazsa olmaz diyor, is yok diyor, is varsa da yukselme olmaz diyor. Eh durum boyle ya, kalbimizde de yatan bir gocmenlik durtusu, hayali, okyanusu gecmesi var ya. Var illeki, dedigim dedim caldigim zurna belkide ama geldik buralara. Abiler ve ablalar dinlendi defalarca, oglum git kendini kurtar dendi, yabanci dili olmaya, at, avrat, silah yok dendi, essek degiliz ya dinledik buyukler, cikti uzun ince ama dar bir yola, cukurlari olan, camurlari olan karanlik bir yola. Neyse yil 2000, uc aylik kira parasi ve uc aylik okul parasi ile gidik New York a. Okula basladik sifir ingilizce ile ama uc ayda ogrenilir mi bu illet, yok. Alti ayda? Yok. Bir bucuk sene hakkidir bence haksizin. Neyse dedik para limitli diye ya, uc ay sonra cep delik, cepken... Girdik bir turk abinin caycayli supermarketine, raflari doldurmaya, yerleri supurmeye, peynirleri kesmeye, aksam dokuzlardan bitmeyen sabahin yedilerine kadar saatine bes yirmibes yapilan gunleri saymaya, aglamaya inlemeye basladik. Ama okulada gitmek zorunlu, yoksa vizeni kaybedersin, kacak kalirsin dendi. Devam ettik. Uyudugum saatler gun basina dordu gecmez. Gunde dort saat uyumalisin ki, okula gidesin, ogrenesin, ise gidesin kirayai veresin, temizlik yapasin, imandan gelir ya, yemek piseresin kemiklerin sayilmasin. Uzar gider liste boyle. Baktim uzamiyorum, kisaliyorum, gozlerim alti karanlik, ayaklarimin alti sis, dislerim kiriliyor, ufalaniyor gunler gectikca, gunler gectikce saclarim sereliyor, gunler gectikce agliyorum kana kana, agliyorum ana, baba. Duyan yok, isiten yok. Daraldik, bunaldik ve baska bir turk abimizi dinledik, hali firmasi vardi aldi bizi ise, gel seni Atlantaya goturek dedi, seversin oralari. Sevdik, calistik, haftada 115 saat, 120 saat calistik, hali tasidik, tas tasidik. Gel sen gor firmanin ortagi Mehmet Ozbay ciktik, bilemedik kim oldugunu, bilemedik kurt mafya babasi oldugunu, katil oldugunu, susurlukta kimliginin karistigini. Bilemedik bizi uc ayligina buraya getiripte sonra sepetleme planlari yaptiklarini bilemedik. Uc sonra valizlerimle sokaktayim, sehrin ortasindayim, otobus duragindayim ve kacagim, kimlik, telefon yok, araba ehliyet yok, cepte bes dolar var ve gece gecer sokakta, karin guruldar. Cevirdigim iki numaradan biri cevap verir ve iki turk ogrencisi gelirler alirlar beni sokaktan, koyarlar evlerine. Bos olan tek yer vardir o da laundry odasidir, cami yoktur, sedece boylu boyuna uzanirsin, saga sola donemezsin, duvardir her tarafi, tabut gibi dar ve karanliktir, nefes alamazsin, kemiklerin sizlar sabahleyin. Alti ay boyle surer. Vakit olmus calisma iznim olmadan masa altinda bit yunanlinin lokantasinda is bulurum aksam besten sabah bese kadar calisirim, tecrubesiz, restoran inglizcesi bir farklidir, ispanyolca konusman sarttir, cunku resroranlar meksikali iscilerin tekelindedir, ahcisi, komisi her bir seyi, bulasikcisi. Ingilizce konusmaz onlar, sen ispanyolca konusmak zorundasin onlar, vakit gecer ispanyolcada ogrenerim, mudurluk teklifleride alirim ama geri teperim, cunku calisma iznim yoktur halen, vatani gorememisimdir halen. Yahudiden teklif gelir bu sefer onun lokantasina gider masa altindan garsonluk yapariz, iki yil daha gecer. Toplam olmustur sana alti yil, evleniriz bir sekilde, izin aliriz calismaya. Guzel, luks ve pahali restoranlarda is kapariz, ama turkiyedeki dertler patlak verir. Eve demir lazimdir, eve soba lazimdir, ablaya avukat lazimdir bosanmak icin, babaya ilac lazimdir. Yapariz ne gerekirse, aile onemlidir bizim icin. Gun gelir baba ameliyat olur, gun gelir baba vefat eder, gun gelir anne ameliyat olur, gun gelir dui(ickili araba kullanmaktan ceza almak) aliriz, kirbac eksilmez olur sirtimizdan belimizi kirarcasina, gun gelir bosaniriz. Birde bakmisim sehrin en pahali lokantasinda calisiyorum, politikacilara, aktorlere, mankenlere, milyonerlere servis veriyorum, gecesi kisi basina 250-300 dolara gelen mekanlarda calisiyorum, dort ayri restoranda calisiyorum. Saraptan, ickiden, yemekten, isletmecilikten anliyorum, guzel para kazaniyorum, gecmis on seneye bakiyorum. Bakiyorum, ingilizcem var ispanyolcam var, arabam, evim var, param var. Ama sonunda cok iyi bir garsonum, ne olursan ol yinede bir garsonsun. Bir de bakiyorum hakkimda sinir edilme karari alinmis yine avukatlara gidiyor paralar saciyorum. Kalipta buralarda daha iyi garson olmak icin. Duruyorum dusunuyorum bir sise daha aciyorum ustune vur dibine diyorum, kalk geri don diyorum, ben kalkmisim Caddebostandan gelmisim, okul bitirmisim, sosyeteyle takilmisim, radyo programlari yapip, resim yarismalarinda birinci gelmisim bir zamanlar benim Istanbulumda, kalk don diyorum kendi kendime ama birakmasida zor oluyor aliskanliklari tipki tuten sigaram gibi. Saygilarimla, _____________________________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: Tunçay Özkan To: Esra Oziskender Sent: Tue, January 12, 2010 1:54:11 PM Subject: Esra Hanım; Green Card gerçegini örnekleriyle o kadar güzel açıklamışsınız ki, isterim ki, ABD ye green card başvurusu ve vize başvurusu için müraca at edenler önce sizin bu yazınızı okusun hayallerinden uyansın,birçok dollar amerikanın kasasına gitmediği gibi insanlar realist bir şekilde düşünebilsinler... Selamlar...Lütfen yazılarınıza devam edin... _______________________________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: Ufuk Sepin_Curtis To: HRLink Consulting Sent: Thu, February 4, 2010 12:02:54 PM Subject: RE: Yeni Yazim: YESIL KART KARIYERINIZ ICIN BIR COZUM MUDUR? Cok dogru ve guzel bir yazi… Iyi demissin. Insanlar Amerika lafini duyunca, sanki buraya yerlesince birden zengin gibi oluyorsun, hayatinin duzeyi yukseliveriyor falan saniyorlar. Hani davulun sesi uzaktan hos gelir derler ya, hah oyle iste … Naber? Nasilsin? Umarim keyifler yerindedir. Kendine iyi bak. Sevgiler Ufuk Sepin-Curtis ___________________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: Sibel Karakus To: HRLink Consulting Sent: Sat, January 30, 2010 10:23:52 PM Subject: Re: Yeni Yazim: YESIL KART KARIYERINIZ ICIN BIR COZUM MUDUR? Esracim, agzina saglik..daha once bir emekli muhendis bana fikir sormak icin yazmisti, kendisine green kart cikmisti, ben de oturup bir canlandirma yaptim, geri yazmistim.. yazdiklarimi printerdan basip evine goturmus ve ailesine okumus, gercekleri duyunca cok sasirmislardi.. ne guzel yazmissin..millet herkese nasip olmaz, bak bize green card cikti deyip Amerikaya gelip sefil olup depresyona giriyor..Amerika o eski Amerika degil ki, isler cok azaldi sahiden.. sevgiyle, Sibel _______________________________________________________ ----- Forwarded Message ---- From: sedem yener To: esra@bugun.com Sent: Wed, January 13, 2010 2:15:23 PM Subject: yaziniz Hakkinda Esra Hanim merhaba, sizin SD-turk'e yolladiginiz link ile yazinizi okudum. cok begendim. Gercektende Amerika sevdasi ile ne cikarsa bahtima deyip gelmeye calisanlari bende gordum. Belki bu sevda icinde onlarin icersine kendimi de almam gerekiyor ama benim durumum biraz farkli. Ben ise ilk doktora egitimi bitirip oyle is aramayi planlayarak Amerikaya gelen biri idim. Su anda Doktoramin tez asamasina geldim ama maalesef is aramaktan kesinlikle vazgectim. cunku amerikada yasayan ve calisan arkadaslarimi gordum. Arti amerikadaki hayati gordum ve benim eski Turkiye'deki yasamamim ile karsilastirdim. Sizinde dediginiz gibi kesinlikle buyuk ucurumlar var. Bu yuzden doktoramin sonunda Turkiye'ye kesin donus karari aldim. SEDEM YENER ___________________________________________________ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Esra Oziskender Founder / Managing Director HRLink Consulting, Inc. Office: (845) 675-7853 Fax: (845) 675-7854 www.hrlinkconsulting.com esra@hrlinkconsulting.com http://www.youtube.com/watch?v=MXxHyDJBDb4 http://www.youtube.com/watch?v=GUXtDcliuHU http://www.turkofamerica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=443&Itemid=172 http://www.turkishny.com/en/authors/esra-oziskender/6158-en-cok-artis-gosteren-10-evden-calisilmasi-mumkun-isler.html http://www.tadf.org/kariyer.html _________________________________________________________ Oguzhan Alay January 13 at 12:30am Merhabalar, Bugun.com'u ilk defa sizin sayenizde ziyaret ettim ve siteyi oncelikle icerik ve design olarak oldukca begendigimi belirteyim en basta.. Sizin yazinizi okuyunca da orneklemelerinizin hic de yabancisi olmadigimi soylemeliyim..Hatta bu konu ile ilgili Amerika'daki kendi hayatimdan birebir kesitler ve cevremdeki gozlemlerimi aktaracagim bir yaziyi da hazirliyordum bugunlerde e iyi denk geldi.. "UZAK CEPHELERIN GICIRTILARI" baslikli yazi dizimde ayni sizin orneklemelerinizde oldugu gibi,Turkiye'de cok iyi bir konumda ve ortamda iken, lottery ile gocmenlik hakki kazanarak,3.5 aylik bir bebek ile Amerika'ya gocmus Alay ailesinin bazen komik,bazen dramatik ama %100 Made in USA yapimi bir belgeselini paylasacagim insanlarla yakinda..(TURKSpedia'da kendi blogumda) Ilk yllarda gecici olarak dusundugum Pizza Delivery isi ile nasil yillarca calistigimi,nasil mutlu oldugumu,nasil guzel kazandigimi,duzenimi nasil kolayca kurdugumu ve sonrasinda hic alakasiz bir sekilde nasil travel sektorune gecip,ucak biletleri ile insanlari ucarabildigimizi, 8 yil ara verdigim ama back groundunda muthis basarilarla dolu bir halk oyunlari kariyerimi,Amerika'da sifirdan baslatarak 11 yildir nasil devam ettirdigimi,neler kazanilip,neler kaybedildigini hayatin icinden orneklemelerle anlatacagim. Iste sizin yazinizda verdiginiz orneklemelerin yuzlercesine de sahit oldugum icin, bu yazdiklarimi siz de hatta isim vererek paylasabilirseniz,daha genis kitlelere ulastirma sansimizda, karsilikli olarak corbada tuzumuz olur diye dusunuyorum.. Insanlar Amerika'yi hala hayaller ulkesi olarak goruyorlar ve gerceklerle duslerin ayri ayri yasadigini, bu ulkede basarili olmak icin oncelikle kararli ve biraz da iyimser, hani deyim yerindeyse Pollyannacilik ruhu tasimasi gerektigini bilemiyorlar..Bu anlayis olmazsa hayalerin toz olup gidebilecegini anlayamiyorlar... Networku genis insanlar olarak belki sizin gbi,benim gibi ve bizler gibi Turkler, topluma kaynak yaratmada ister istemez oncu oluyoruz.. Ornegin hic dusunmezken yazilar yazmaya basladim,hic dusunmezken su anda web olayina merak sardim,hic dusunmezken,gonullu olarak festivallerimiz icin flyerlar yaparken graphic designerliga merak sardim ve sizin yazinizi okurken de ,Esra Oziskender de guzel orneklemelerle bu topluma faydali bir kisilik diye ve de tebrik duygularim ile size de yazmaya merak sardim simdi..:)) Saka bir yana yaziniz gayet guzel,bilgilendirici ve oz olarak insanlara kaynak olabilecek nitelikte..Linklerinizi duyuracagim,linkler verecegim yazilariniz, br sakincasi yoktur degl mi?.. Selam ve sevgiler...

_____________________________________


-----Original Message-----
From: Volkan
Sent: Friday, May 7, 2010 02:21 AM
To: esra@hrlinkconsulting.com
Subject: Re: Yeni yazim: Iyi Bir Ozgecmis (Resume, CV) Nasil Olmali?

Merhaba Esra Hanim,
Guzel bir yazi olmus tesekkurler paylastiginiz icin.
3 sonra MBA pgoramini bitiriyorum dolayisiyla yavas yavas is ilanlarina basvurular ve yazismalar baslattim.

Amerika'da is dunyasini fazla tecrube etme firsatim olmadiginda aklima takilan bir soruya cevap vermenizi rica ediyorum.

Simdi bir firmanin ust duzey yoneticisine hitap ederken gerek sozlu gerekse yazili olarak "Mr. Smith" "You" veya "David" seklinde veya isimiyle hitap etmek mi lazim yoksa Turkiye'den aldigimiz is kulturu gibi "Ahmet Bey, "Esra Hanim", "Siz" seklinde resmi bir tutum mu segilemek lazim. Ornegin is gorusmleri icin maillestigimiz birisine resmi bir sekilde yaklasinca (hitap olarak) birebir gorusmede elini sikarken yine Mr.Smith mi dicez yoksa ilk ismini mi kullanacaz,

Mesela ben Turkiye'de calisirken sirket icinde calisan bir Satis Muduru (Amerika egitimli ve tecrubeli) sirketin Genel Muduru'ne sen, Ahmet seklinde hitap ediyordu ki Turkiye sartlarinda yadirganacak bir durumdu.

Tesekkurler
Volkan

Amerika’da Is Arama ve Is Piyasasi

Amerika’da Is Arama ve Is Piyasasi Herseyden once Amerikan is piyasasi deyince nasil bir is piyasasindan bahsettigimizi anlamamiz gerekiyor. 9.83 milyon km2 toprak alani, 300 milyondan fazla nufusu, 50 eyaleti ve 1 ozerk bolgesiyle cok buyuk bir calisma alanindan bahsediyoruz. Ulusal calisma kanun ve kurallarinin yaninda her eyaletin de kendine ozgu calisma kural ve kanunlarinin, gelenek ve goreneklerinin oldugu bir calisma ortami burasi. Bugunku rakamlara gore Amerika’da tam zamanli ve bordrolu olarak calisanlarin sayisi 107 milyondur. Ortalama saat ucreti $18, ortalama haftalik ucret $719, ortalama yillik ucret $37,388. Amerikan toplumunda ise almalarin baslamasi 1800’lere, endustrilesmenin baslangicina kadar uzaniyor. Endustrilesmeyle birlikte ortaya cikan kucuk isletmelerde ilk eleman alimlarina rastlioruz ozellikle tekstil alaninda. 1870 – 1916 yillari arasindaki donem nufusun en hizli arttigi donem, bunda ulkeye gelen 25 milyon gocmenin de cok buyuk payi var. Bu donemde nufus 40 milyondan bir anda 100 milyonlara kadar ulasiyor. Ozellikle Ic Savas’tan sonra yeni kurulan isletmelere artan eleman talebi ve yeni gelen gocmenlerin kurdugu isyerleri eleman alimlarini hizlandiriyor. Amerikan Ordu’su ozellikle birinci ve ikinci dunya savalari sirasinda “Sam amca seni istiyor” sloganlariyla bugunku anladigimiz anlamda ilk ise eleman alma tekniklerini kullanarak, her eyalette kurdugu ise alma burolariyla ise alimlari gerceklestiriyor. Ilk ise alma kanunu da gene ordu icerisinde 1862’de Guney Carolina’da cikariliyor. 1990’li yillarin baslarinda calisma hayatina internetin yogun olarak girmesiyle is aramalar da yon degistirmis ve internet uzerinden is aramak ve is basvurulari yapmak gittikce artmistir. Amerika’da bir kisiye isiniz nedir diye sordugunuz zaman “is ariyorum” diye cevap verirse bu issizim demekle esit algilanmaz cunku is aramak burada baslibasina bir is ve sektor haline gelmistir. Dolayisiyla bu kisinin gununu son derece yogun ve verimli gecirdigi dusunulur. Amerikan piyasasinda is aramanin ilk sarti ne istediginizi cok iyi bilmek ve kariyer planinizi iyi yapabilmektir. Bunun icin uzmanlardan destek alabileceginiz gibi devletin sundugu kurs ve seminerlerden de yararlanabilirsiniz. Kariyer planinin bir parcasi da lokasyondur. Hangi eyaletlerde ve sehirlerde calismak istediginizi onceden belirlemeniz gerekir ki ona gore o alanlardaki firmalara veya araci kuruluslara ulasabilesiniz ve diger cografi alanlarla vakit kaybetmeyesiniz. Amerika’da cok bilincli bir is arayan kesim vardir. En ust duzeyden yeni mezun olmus bir elemana kadar hatta en alt duzeydeki bir insaat iscisine kadar hemen hemen herkes ne istedigini, nasil bir gelecek plani yaptigini bilerek is arar yani isi pek sansa birakmaz. Kariyer planinizi yaptiktan sonra ikinci onemli adim kendinizi tanitacak, Turkiye’ce CV dedigimiz iyi bir resumedir. Resume sizin pazarlama aracinizdir. Resume sizi ise sokmaz. Resumenin amaci ilgi uyandirip mulakata cagrilabilmektir. Mulakattaki basariniza gore ise alinip alinmamaya karar verilirsiniz. Ucuncu asama kariyer hedefleriniz dogrultusunda hazirlanmis olan resumenizi mumkun oldugu kadar cok yere veya hedef sirketlere gonderebilmektir. Ne kadar cok yere basvurursaniz o kadar sansiniz artar. Bunun icin bugun sikca kullanilan internetteki is arama ve bulma sitelerini, ise alma araci firmalari, recruiter’lari, is ve isci bulma kurumlarini kullanabilirsiniz. Dorduncu asama networking yapmaktir. Is arayan birine gunde en az 20 kisiye telefon etmeleri veya bir sekilde ulasip networking yapmalari yani ag kurmalari onerilir. Amerika’da dernekcilik cok gelismistir ve insanlar bundan cok fazla faydalanirlar. Tanimasaniz bile sirf ayni dernegin uyesi oldugunuz icin tum uyelere ulasip is aradiginizi bildirebilirsiniz. Ayrica eski isyerinden tanidiklariniz, okuldan tanidiklariniz, cevreniz, tadiklarinizin tanidiklari da bir networking aracidir. Mulakata cagrildiginiz zaman yapmaniz ve yapmamaniz gereken kurallar vardir bunlari cok iyi bilmeniz gerekir. Mulakat teknikleri konusunda bir kariyer uzmanindan destek alabileceginiz gibi bu konuda yazilmis bir cok makale veya esere gerek internetten gerek kitap satin alip okuyarak ulasabilirsiniz. Mulakat bittikten sonra gorustugunuz kisilere bir tesekkur e-maili gondermeniz uygun gorulmektedir. Istediginiz isi bulana kadar bu prosesi tekrar etmeniz gerekmektedir. Bu arada BUGUN.com indirimi ile kariyer danismanligi ve is arama servisimizden yararlanabilirsiniz. Detayli bilgi icin bize ulasin. Ayrica yeni uygulamaya koydugumuz www.bugunisbul.com ile is ilanlarinizi bedava yayinlayabilir, acik pozisyonlari takip edip, direkt basvuruda bulunabilirsiniz. http://www.bugunisbul.com/index.php Guzel gunler dilegiyle. Esra Oziskender esra@bugun.com www.hrlinkconsulting.com

50 Yas ve Uzerindekiler Icin Amerika’da Yapilabilecek En Uygun 10 Is

50 Yas ve Uzerindekiler Icin Amerika’da Yapilabilecek En Uygun 10 Is Issizseniz ve Amerika’da is ariyorsaniz ve de yasiniz 50 ve uzeri ise iste size en kolay sekilde is bulabileceginiz 10 isin listesi: 1) Kar Amaci Gutmeyen Kuruluslarda Yoneticilik: What better way to find meaning than working for an organization dedicated to a personal passion or making the world a better place? Financial and management skills you learned in the corporate world translate well. While previous nonprofit experience isn't required, serving on a charity's board or being active as a volunteer can pave your way. Median Pay: $63,500 2) Hasta Temsilcisi Patient Representative 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com You'll act as a liaison between patients, relatives and the hospital or health-care organization you work for. You resolve problems, make doctor speak understandable and steer patients in the right direction for referrals and care. Healthcare companies dominate the AARP list of best companies for workers over 50. Median Pay: $41,800 3) Celebrant/Religious Leader 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Tending to others' spiritual needs certainly qualifies as a career with "meaning." In addition to traditional ministerial and religious education positions, you can also become a celebrant, someone who helps people mark important events in life with customized ceremonies that reflect their beliefs and backgrounds. Median Pay: $48,300 4 ) Financial Adviser 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com As pensions disappear and people must plan for their own retirement, demand for financial advice is rising. Building a practice takes time, but the work is rewarding because clients turn to you at critical junctures in their lives, such as when buying a home, becoming parents or retiring. Nearly half of advisers are self-employed. Median Pay: $66,800 5) Public School Teacher 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com There's a huge demand for teachers, particularly in science and math. Alternative certification programs aimed at older workers can pay for and speed up the process of becoming a teacher. Most public school teachers still get two months off each summer, but workdays are longer than you think. Median Pay: $47,500 6) Appraiser (Residential Real Estate) 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $42,000 7) College Professor 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $40,200 8) Day Care Center Teacher 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $26,400 9) IRA Specialist 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $38,700 10) Labor Relations Manager 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $100,700 11) Medical Records Coding Technician 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $38,800 12) Department Retail Sales Manager 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $32,900 13) Retail Sales Staff 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $25,400 14) Staff Nurse (RN) 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $59,800 15) Tutor 5 job tips if you're over age 50 Full report at Salary.com Median Pay: $25,100