George Floyd'un Bize Düşündürdükleri
3 Haziran Nazım Hikmet’in ölümünün 57. Yılı idi. “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” demişti şair. ABD de yükselen ırkçılık ve polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un ölümü sonrası bu dizeler daha anlamlı. Nazım sadece bir şair değildi. Bir dava adamı idi. İnsanlığın kardeşçe yaşaması, hakça bölüşmesi için çok bedel ödedi. 15 yıldan fazla hapis yattı. Sürgünlerde yaşadı.
Esra Öziskender'in haberi.
Sevgili Mustafa Karabekmez son günlerde artan ırkçılık olayları, Amerika'daki ırkçılık karşıtı protestolar ve George Floyd'un öldürülmesi üzerine bizler için güzel bir yazı kaleme aldı.
Hepbirlikte okuyalım:
George Floyd'un Bize Düşündürdükleri
21. yüzyılda insanlığın gündeminde hala ırkçılık olması çok acınası bir durum ve birlikte inşaa ettiğimiz medeniyetin halen ne kadar ilkel, geri kalmış taraflarının olduğunun çok acı bir göstergesi. İnsanlık olarak bir yandan, uzay yoculuklarını, yeni gezegenlerde koloniler oluşturacak teknolojileri konuşuyoruz ama öte yandan en temel ahlaki değerlerimiz yerlerde sürünüyor.
Ne demişti Peygamber Veda Hutbesinde? "Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur."
Bu sözlerin üzerinden 14 asır geçti ve biz insanlık olarak bir arpa boyu yol alamadık. Irkçılık temelli ayrımcılık dünyanın her yerinde ayıp bir şey. Ama ABD'de daha da ayıp. Çünkü ABD bir ulus devlet değil. Kıtanın 15. Yüzyılda keşfinden sonra dünyanın dört bir yanından gelen insanların kurduğu ve ortak değerler üzerine inşa edilen bir devletler topluluğu. Dolayısı ile İrlanda, İngiltere, Hollanda, Almanya ve İtalya'dan yeni kıtaya göç edenlerle Asya'dan yada Afrika'dan gelenler arasında bir fark olmaması gerek. Çünkü hiçbiri kıtanın kadim milleti değil hepsi sonradan göçle gelmiş.
"Nefes alamıyorum" diyordu koca yürekli, inci dişli Floyd. Nefes almak.. En temel hak. En temel ihtiyaç. Sadece teninin renginden dolayı insanı, hatta bir canlıyı bu haktan mahrum bırakmak, nasıl bir zalimliktir? Bu zalimliğe arka çıkmak, cezalandırılmasını geciktirmek, birkaç gün sonra toplumsal tepki ve gösteriler alevlenince ancak tutuklamaya karar verebilmek nasıl bir devlet politikasıdır? Bu sarışın emekli emlakçı, White House, Camp David ve golfün tadını birkaç ay daha iyi çıkrasın. Çünkü bu kötü idareye eminimki ABD seçmeni dur diyecek, ve Kasım'da iyi bir ders vercektir.
Elbette ırkçılık ve ayrılmcılık sadece ABD'nin bir hastalığı değil. Bizim coğrafyamızda da zaman zaman Kürtler, Ermineler, şimdilerde Suriyeliler kendilerini birinci sınıf eşit insan olarak görmedikleri oldu. Nasıl ki 15. Yüzyılda İspanya'da zulüm gören Yahudilere kucak açmakla övünüyorsak, zorla sürgüne gönderdiğimiz Ermenilerin acılarına da ortak olmak gerek.
Floyd'a sahip çıkan ABD lilerin gösterileri izliyorum. Hiddetli kalabalıkların Newyork caddelerinde.. ve Nazım'ın dizelerini tekrar hatırlıyorum. "Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak ve ipek bir halıya benziyen toprak, bu cehennem, bu cennet bizim. Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu, bu dâvet bizim....Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim..."
Barışla kalın, sağlıkla kalın
Mustafa Karabekmez
Mustafa Karabekmez, 1971 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk ve lise eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra Marmara Ünivesitesi, Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Müh. eğitimi için İstanbul'a geldi. Aynı üniversitede MIS ve Koç Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisans eğitimleri aldı. Harvard Üniversitesi'nde yönetici eğitimi aldı. Kariyer hayatı boyunca Siemens, Metro Grosmarket, Ericsson, Alshaya ve AstraZeneca gibi bilişim, telekom, perakende ve ilaç sektörlerinde Bilgi Teknolojileri Müdürü olarak görev yaptı. 2012 yılından beri eşi Özlem Çaylı Karabekmez ile birlikte kurdukları Ethic HR İnsan Kaynakları Danışmanlık şirketinde Yönetici Ortak olarak çalışan Mustafa Karabekmez ve eşi Özlem Karabekmez'in 15 yaşında ikiz oğulları var. İstanbul'da ikamet ediyorlar. Kendisine ulaşabileceğiniz email adresi: mustafa.karabekmez@ethichr.com
Esra Öziskender
ABDPost.com
HRLink Consulting, Inc
oziskender.esra@gmail.com
Gazeteci, Sosyal Medya Danışmanı, İnsan Kaynakları ve Eleman Bulma Uzmanı, Kariyer Koçu. İş ve eleman arayışı, kariyer koçluğu, reklam, sosyal medya, haber konularında bana ulaşabilirsiniz.
Tüm haber, makale ve röportajlarıma bloğumdan ulaşabilirsiniz:
Blog: @hrlinkmakaleler.blogspot.com
Facebook: @HRLinkConsultingInc
Instagram: @esraoziskender, @hrlinkconsulting
LinkedIn: @hrlinkconsulting123
Twitter: @HRLinkConsultin
Web sitesi:
https://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
No comments:
Post a Comment