Yeşim Erez: Amerika'da Okumak ve Burs Almak Mümkün
Yeşim Erez, İstanbul doğumlu. Robert Koleji’nden sonra ABD’de Uluslararası ilişkiler ve ekonomi eğitimi gördü, İşletme konusunda Master derecesini Michigan Eyalet Üniversitesi’nde edindi. 25 yıldır ABD de Church & Dwight, Capital One gibi şirketlerde marka yönetiminde, pazarlama iletişimi ve kamu ilişkilerinde yaratıcılık ilkelerinin uygulanması, pazar ve tüketici araştırmaları, pazarlama iletişimi ve kamu ilişkileri konularında uzman olarak çalışmıştır.
Esra Öziskender'in röportajı.
Sevgili Yeşim Erez benim Boston'dan yaklaşık 10 yıllık arkadaşım. Şu anda Kaliforniya'da, Orange County'de ikamet ediyor. Yaklaşık altı yıllık aradan sonra gene aynı eyalette buluştuk.
Yeşim, kurucusu ve CEO'su olduğu Admittance Education isimli firmasını konusunda uzman birçok eğitmenle beraber yürütüyor.
"Bugüne kadar Türkiye’nin yanısıra İngiltere, Avrupa ve Asya’dan birçok uluslararası öğrencimizin hayallerindeki okullara girmeleri ve ayrıcalıklı olanaklara sahip olmaları için destek verdik" diyen Yeşim Erez, bizler için Amerika'daki yabancı öğrencilerle ilgili son durumları değerlendirdi ve yurt dışı okullarla ilgili verdikleri hizmetlerden bahsetti.
Hadi bakalım öyleyse okumaya başlayalım...
Esra Öziskender'in röportajı.
Sevgili Yeşim Erez benim Boston'dan yaklaşık 10 yıllık arkadaşım. Şu anda Kaliforniya'da, Orange County'de ikamet ediyor. Yaklaşık altı yıllık aradan sonra gene aynı eyalette buluştuk.
Yeşim, kurucusu ve CEO'su olduğu Admittance Education isimli firmasını konusunda uzman birçok eğitmenle beraber yürütüyor.
"Bugüne kadar Türkiye’nin yanısıra İngiltere, Avrupa ve Asya’dan birçok uluslararası öğrencimizin hayallerindeki okullara girmeleri ve ayrıcalıklı olanaklara sahip olmaları için destek verdik" diyen Yeşim Erez, bizler için Amerika'daki yabancı öğrencilerle ilgili son durumları değerlendirdi ve yurt dışı okullarla ilgili verdikleri hizmetlerden bahsetti.
Hadi bakalım öyleyse okumaya başlayalım...
Yeşim'ciğim, bize Admittance Education'dan bahseder misin?
ABD ve İngiltere'nin lider üniversitelerinde eğitimlerini tamamlayarak bu işi yakından tanıyan, dünyanın en saygıdeğer yurtdışı eğitimi sertifikalarına sahip ve ilgili organizasyonlarına üye olan tecrübeli danışman kadromuz ile öğrencilerimize, yabancı üniversitelere kabul sürecinde rehberlik ediyoruz.
Öğrencilerimizi istekleri, yetenekleri ve gelecek planları doğrultusunda en doğru okullarla eşleştirerek 1. ligtekiler dahil olmak üzere hayallerindeki üniversitelere kabul edilme şartlarını yerine getirmelerini sağlıyoruz.
Öğrencilerimiz, Robert Kolej, Hisar, Saint Joseph, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Çevre Koleji, TED, Üskudar Amerikan, SEV, Eyüboğlu, Enka ve diğer liselerden, İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Bursa ve Tarsus dahil olmak üzere değişik illerden çalışmalarımıza katılmaktalardır.
Amacımız doğru adımlar ve yönlendirmelerle herkesin mutlu ve başarılı olacağı okullardan kabul alması!
Yeşim, Trump hükümetinin yabancı öğrencilerle ilgili aldığı ve sonra geri adım attığı son kararlarını nasıl değerlendiriyorsun?
ABD üniversitelerinde eğitim görmekte olan yabancı öğrencilerin eğitimleri yarıda kalma tehlikesi ile karşı karşıya idi.
Ülkeyi normalleştirmek için salgına karşı süreci hızlandıran ABD Başkanı Donald Trump şimdi de üniversiteleri açılmaya zorluyor. Trump'ın yabancı öğrencilerle ilgili bu kararı 10 bin Türk öğrenciyi de etkileyecekti.
Hükümetin Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) tarafından açıklanan karara göre ABD'de yabancı öğrencilere ve eğitim sağlayan üniversitelere yaptırımlar getirilmişti. Üniversiteleri sadece uzaktan (online) eğitim verecek olan F-1 vizeli yabancı öğrenciler, derhal ülkelerine dönmek zorunda bırakıyorlar, Ülkeyi terketmek istemezlerse tamamen online olmayan bir üniversiteye acilen transfer etmeleri gerekiyordu. Çok şükür bu yanlış ve etkileri büyük olacak olan karardan geri dönüldü. Harvard ve MIT gibi okullar sayesinde.
(Foto: Boston'dan bir yılbaşı hatırası, sevgili arkadaşlarımızla beraber, soldan sağa: Karen Ayaş, Sibel Kayan Benmayor, Yeşim Erez ve Esra Öziskender)
Sanırım size en çok soru burslarla ilgili geliyordur. Birçok gencin hayalini yurtdışında üniversite eğitimi oluşturuyor. Ancak önlerine çıkan engel ise 'öğrenim ücretleri' oluyor. Peki bunu aşmak mümkün mü, burs bulmak kolay mı?
Eğer bu burslar değerlendirilebilmiş olsaydı şu anda ABD'deki öğrencilerin 2-3 katı öğrenci bu ülkede eğitim görüyor olacaktı. Türk öğrencilerin ABD üniversitelerinden alabileceği burs ortalama 20 milyon dolar diyebiliriz. Yani bu bursu biz öğrencilerimize aldıramıyoruz.
Bizim amacımız bu burslardan Türk öğrencilerin yararlanması. Bunun için geliştirdiğimiz bir bilgisayar yazılımı ile öğrenci - üniversite arasındaki en doğru eşleştirmeyi yapacağız.
Eğer böyle bir karar alınsaydı her öğrenciyi farklı etkileyecekti, değil mi?
Bu kadar kısa bir süre içerisinde öğrencilerin online üniversitelere geçmesi neredeyse imkansızdı.
Öğrenciler okullarını ve burslarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklardı.
Ayrıca, her yabancı öğrenci ülkesine döndüğünde online eğitime devam edemeyebilir. Mesela geçenlerde izlediğim bir programda Etiyopyalı bir öğrenci yaşadığı şehirde doğru dürüst internet bağlantısının olmadığı ve ülkesinde politik bir kaos yaşandığını, şu dönemde geri dönmesinin eğitime hiçbir faydası olmayacağını söylemişti.
Peki Trump hükümeti sence neden geri adım attı?
Biz zaten Türk öğrencilere karar vermeden önce biraz beklemelerini tavsiye etmiştik.
Harvard ve MIT gibi üniversitelerin Trump Hükümetine karşı açtığı dava etkili oldu ve hükümet geri adım attı.
Yeşim Erez aynı zamanda ödüllü bir koşucu. Sadece geçen sene 7 adet yarım maraton koşmuştur kendisi. Bu bağlamda gençlere sporculuğu ile de güzel bir örnek sergiliyor. Derslerinize çalışın, işlerinizde başarılı olun ama ömür boyu sporu da bırakmayın.
Ana başlıklar olarak yardımcı olduğunuz konular neler?
Başlıklar olarak yardımcı olduğumuz konular:
- Yurtdışı doğru karar mı?
- Doğru meslek seçimi nasıl yapılır?- Hangi ülke, hangi okul? Doğru okul eşleştirmesi.
- Hazırlığa ne zaman başlanmalı?Süreç nasıl işlemeli?
- Doğru kılavuz seçimi, doğru hazırlık.
- Üniversitelere girişin püf noktaları.
- Seçici üniversiteler ne arıyor?Kriterler son yıllarda nasıl değişti?Burs alma şansı ve yöntemleri nedir?
- Küçük hatalar, büyük kayıplar.
- Üniversiteye giriş, öncesi ve sonrası.
- Finansal Yardım Başvuruları
Yurt dışında eğitim almak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Planlamaya erken başlamak şansı artırıyor. Lise ortalaması, her zaman fark yaratıyor. Matematik notu pek çok bölümde etkili.
Genel kabul şartlarının yanı sıra üniversitelerin ne beklediklerini ve kabul edilmenin püf noktalarını iyi bilmek gerekiyor.
Bazı ülkeler sosyal etkinliklere, spor, müzik ile ilgili başarılara da önem verirken bazıları tamamen notlara bakıyor.
Okullara başvururken etik olmayan davranışlarda bulunmak ters tepiyor. Örneğin öğrenciden bekledikleri komposizyonlar eğer danışmanlar tarafından yazılırsa bunların danışmanlar tarafından yazıldığı anlaşılıyor.
Yazları SAT, IELTS, TOEFL kurslarına katılmak yerine, ilgi alanlarını geliştirmek, araştırmalara katılmak daha yararlı.
Okulla önceden yazışmak, ilgilenildiğini belirtmek, okuldan gelen emaillere yanıt vermek öğrencinin ne kadar istekli olduğu konusunda önemli bir kriter.
Okullar, kendini tanıyan insanlar istiyorlar. Öğrencinin üniversitelerine ne katacağından, mezun olduktan sonra topluma ne katacağına kadar analiz ediyorlar. Başvurduğunuz üniversiteyi iyi tanımanız gerek.
Amerika'ya okumak için giden yabancı öğrenci dağılımı nasıl?
Son on yılda "ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülke" unvanını elinde tutan Çin, 2018-2019 öğretim döneminde de 369 bin 548 öğrenci ile yerini korudu.
Çin'i sırasıyla 202 bin 14 öğrenci ile Hindistan, 52 bin 250 öğrenci ile Güney Kore, 37 bin 80 öğrenci ile Suudi Arabistan ve 26 bin 122 öğrenci ile Kanada izliyor.
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise 2018'de uluslararası öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak 44,7 milyar dolar oldu.
(Foto: Yeşim Erez Amerika'da eğitimlerine devam eden oğulları Ethan ve Jonathan'la)
Admittance Education'a ulaşan hikayen nasıl başladı?
İstanbul'luyum. Türkiye'de Robert Kolej'den mezun olduktan sonra üniversite ve lisans üstü eğitimimi Amerika'da sürdürdüm. Daha sonra da iş hayatına atıldım ve burada yaşamaya devam ettim.
Amerika'da bazı global markaların oluşmasına, teknolojik yatırımla büyümesine, yabancı pazarlarda güçlü pazar payı edinmesine büyüme stratejisti, pazarlama uzmanı ve yatırımcı olarak katkı sağladım.
NY, NJ, VA ve MA eyatlerinde de oturdum.
Halen yaşadığım Kaliforniya'da birçok yerli ve yabancı şirketin Amerika'da markalaşması için danışmanlık yapıyorum. Bu sırada vatandaşlar dahil yatırımcıların burada yoğun şekilde yatırım yaptıklarını görmek beni mutlu etti.
Burada dikkatimi çeken şu oldu: Sadece işletmeleri için değil, aynı zamanda bu işletmeleri ileride idare edebilecek ikinci nesile yani çocuklarına yatırım yapıyorlar ve onların iyi yetişmesi konusunda da danışıyorlar. Bu amaçla başvuranlar çoğalınca onlara yardımcı olmak amacı ile kızkardeşim Oya ile beraber Admittance Education adlı eğitim danışmanlık şirketimi kurduk.
Londra, CA, Washington, İstanbul ve Roma olmak üzere birçok yerde ekibimiz var ve yabancı öğrencilerin, özellikle Türklerin yurtdışındaki üniversitelere en başarılı bir şekilde hazırlanma ve girmelerine yardımcı oluyoruz. Buna Amerika da transfer eden ya da lise bitiren Türkler de dahildir.
İlkokul'da İngitere'ye gitmiştim, sonra orada bir dönem Cambridge Üniversitesinde ünıversitem aracılığı ile bir dönem okudum. Avrupa'da çoğu yere iş için gitmişimdir ve gene iş için Çin'i de iyi tanıdım. Tatil yapmaya pek vaktim olmaz ama iş için hep Türkiye ili ilgili projeler icad etme huyum vardır. Şu an idare ettiğim Admittance Education da en çok Türk öğrencileri ile çalışıyor.
Amerika'ya okumak için giden yabancı öğrencilerin arasında Türk öğrencilerin yeri nedir?
ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülke sıralamasında Türkiye 15'inci olurken, Türk öğrencilerin 2018'de ABD'de ekonomisine katkısı 419 milyon dolar olarak belirtildi.
Peki Amerika'dan Türkiye'ye okumak için gelenlerde durum nedir?
Öte yandan, 2018-2019 öğretim döneminde ABD'den Türkiye'ye giden öğrenci sayısı 78 olarak kayda geçti. ABD'nin öğrenci gönderdiği ülkeler sıralamasında Türkiye 109'uncu sırada yer aldı.
Türk öğrencilerin okul seçimindeki tutumları nelerdir?
Yurtdışında okumak isteyen bir öğrencinin yapması gereken ilk şey, kendini tanımak. Türkiye'de aileler çocuklarını belirli dallara itmeye çalışıyor. Çinli ve Hintli ailelerde de aynı şeyi görüyoruz: Anne-babalar, "Çocuğum doktor olsun, mühendis olsun" diye geliyor. Çocuk bunu isteyebilir veya bambaşka bir merakı olabilir. Çocukların her şeyden önce sorgulamayı, bağımsız düşünmeyi öğrenmeleri gerek. Bize düşen, gerçek meraklarını, yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmak. Bunlardan hangilerini mesleğe dönüştürmek istediğini, hangi konuda eğitim almasının kendisini mutlu edeceğini ve doğru olacağını belirlemesine destek vermek. Yetenekleri, birikimleri, akademik durumu, aktiviteleri, bütçesi dahil tüm veriler doğrultusunda kendisini en uygun okullarla eşleştirmek. Hayallerine ulaşması için gerçekçi yolu çizmek. En önemlisi de çocuk bu yola çıkmaya hazır mı, onu tespit etmek.
"ABD'de 3 binin üzerinde üniversiteden burs almak mümkün. Burada önemli olan öğrenci ile eşleştirebileceğiniz üniversiteyi bulabilmek. Yaptığımız hesaplara göre sadece 500'e yakın Amerikan üniversitesinde yabancı öğrencilere $1,081,870,278 burs veriliyor. Türk öğrencileri uluslararası öğrencilerin yüzde 1'i olduğuna göre burslardan "haklı hisseleri" $10,818,703. Üstelik bu sadece ilk 500 okuldan ayrılan pay."
"Yurtdışında eğitim maliyetleri ABD'de 50 bin ile 55 bin dolar civarında. Yaşama masrafları ile bu tutar 70 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ancak burs olanakları var ve bunlar bu rakamları aşağı çekebiliyor. Avrupa'da fiyatlar bunun biraz altında.
Avrupa'da üç yıllık üniversiteler mevcut ama burs olanaklarını bulmak çok güç. Biz de talep üzerine öğrencilere yurtdışındaki üniversiteleri tanıtmak için özgün içerikli ziyaretler planlıyoruz. Öğrencileri, MIT ve Harvard gibi birinci ligdeki üniversitelerle de buluşturuyoruz."
Admittance Education'a nasıl ulaşabilirler?
Web sitemiz:
www.admittanceeducation.com
YouTube Hesabımız:
https://youtu.be/ZOUXyShA9SI
Instagram: @admittanceeducation
Facebook: https://www.facebook.com/admittanceeducation/
LinkedIn: @admittanceeducation
Email: info@admittanceeducation.com
İçlerinde yüzlerce Türk öğrencinin de bulunduğu, dünyanın pek çok ülkesindeki danışanlarının 1. lig dahil seçkin üniversitelere girmelerine A'dan Z'ye katkı sağlayan ödüllü eğitim danışmanı Oya Christie-Miller ile iş geliştirme, markalaşma, global büyüme stratejisti ve eğitim danışmanı Yeşim Erez, Admittance Education ile Türk ve yabancı öğrencilere hizmet veriyorlar.
(Foto: Esra ve Yeşim)
Senin bir de sevgili babacığın, değerli büyüğümüz, demokrasi aşığı Dr. Selçuk Erez'le beraber yazdığın bir kitabın var. İsmi: Yaratıclık, Aklımızın Sınırlarını Aşmak. Bize biraz bu kitaptan bahseder misin?
Yaratıcılık tam olarak ne demek? Hangi koşullarda boy verir, hangi koşullarda söner? Kadın-erkek, ırklar arasında bu bağlamda farklar var mı? Zekâ ile doğrudan bağlantılı mı? Beynin hangi bölümleri bu işi görüyor? Onu nasıl ölçebiliriz? Yaratıcı ürünler faydalı olmak zorunda mı? Çocuklarda yaratıcılık nasıl desteklenir? Prof. Dr. Selçuk Erez ile kızı Yeşim Erez bu kitapta; görece yeni bir bilim dalı olan yaratıcılık konusunda öncü bilim insanlarının yukarıda sıraladığımız sorulara verdiği yanıtları tarihselliği içinde paylaşıyorlar. Prof. Erez'in İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde vermiş olduğu ders notlarına yapılan eklemelerle zenginleşen kitapta, Orhan Pamuk, Nazım Hikmet ve Köy Enstitüleri'nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç gibi yaratıcılı şahsiyetlere dair özgün değerlendirmeler de yer alıyor.
Yeşim, bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim Esra'cığım.
Esra Öziskender, Kadıköy İstanbul Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü'nden yüksek lisansı var. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nde Doktora derslerini tamamlayıp, doktora yeterlilik sınavını vermiştir.
San Francisco'da, New College of California'da ve Kaplan Üniversitesi'nde advanced İngilizce dil eğitimi, TOEFL ve GRE dersleri almıştır. Boston'da MIT'de insan kaynakları ile ilgili sertifika programlarına katılmıştır.
Karabük doğumlu olup, aslen Artvin, Arhavi'lidir. Komohti (Mohti, Lazuri) lazlarından olan ailesi Yavuz Sultan Selim zamanında 4 dönem valilik yapmış olan 10. Trabzon Valisi İskender Paşa'nın sülalesinden gelmekte olup, www.iskenderzadeler.net isimli web sitesinden akrabalar haberleşmektedir. Bir tek rahmetli anneannesi Batum'dan Hendek, Adapazarı'na göçmüş bir gürcüdür. Çocukluğunun büyük çoğunluğu Hendek'te geçmiştir. Erkek kardeşi Uğur özel bir firmada yöneticilik yapmakta olup, kızkardeşi gibi sevdiği yengesi Arzu da aynı firmada çalışmaktadır. Annesi ev hanımıdır. Rahmetli babası Hakim olduğu için (daha sonraları avukatlık ve bilirkişilik de yapmıştır) lise eğitimine kadar; Karabük, Kars'ın Kağızman, Kahramanmaraş'ın Andırın, Samsun'un Alaçam ve Sakarya'nın Hendek ilçelerinde yaşamıştır.
İş hayatına üniversite son sınıftayken atılmış olup; Türkiye ve Amerika'da uzun yıllar insan kaynakları alanında çalışmıştır. Çalıştığı firmalar arasında İstek Vakfı, Biltam, Genpa, Çelebi Holding, Türkbank, AstraZeneca, BiogenIdec, Idex ve New York Belediyesi'ne bağlı İş ve İşçi Bulma Kurumları bulunmaktadır. Türkiye'de bir dönem PERYÖN derneğinin yönetiminde görev almıştır.
Şirket eğitimleri ve toplantıları için uluslararası sertifikalı bir Eğitmen ve Moderatördür. Birçok ulusal ve uluslararası toplantılara konuşmacı ve eğitmen olarak katılmıştır. Aynı zamanda 2006'dan beri kendi danışmanlık ve eleman bulma şirketi HRLink Consulting'i yönetmektedir. Gazeteciliğe 2008'de makaleler ve köşe yazıları ile başlamış olup, 2017'den beri profesyonelce yapmakta aynı zamanda sosyal medya ve reklam danışmanlığı da yapmaktadır.
Amerika'da San Francisco, CA, Boston, MA, Stamford, CT ve New York, NY'da yaşadıktan sonra şu anda İstanbul, Bodrum, Los Angeles ve New York şehirlerinde yaşamaktadır.
Esra Öziskender
ABDPost.com
HRLink Consulting, Inc
oziskender.esra@gmail.com
Gazeteci, Sosyal Medya Danışmanı, İnsan Kaynakları ve Eleman Bulma Uzmanı, Kariyer Koçu. İş ve eleman arayışı, kariyer koçluğu, reklam, sosyal medya, haber konularında bana ulaşabilirsiniz.
Tüm haber, makale ve röportajlarıma bloğumdan ulaşabilirsiniz:
Blog: @hrlinkmakaleler.blogspot.com
Facebook: @HRLinkConsultingInc
Instagram: @esraoziskender, @hrlinkconsulting
LinkedIn: @hrlinkconsulting123
Twitter: @HRLinkConsultin
Web sitesi:
https://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
https://www.abdpost.com/yesim-erez-amerika-da-okumak-ve-burs-almak-mumkun/41387/
No comments:
Post a Comment