Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, January 24, 2010

Kariyer Uzmanlari (Recruiter’lar) Nasil Calisir? Bolum II

Daha once soz verdigimiz gibi Kariyer Uzmanlari Nasil Calisir yazi dizimizin ikinci bolumunu sunuyoruz.


6) Mulakata Karar Verme:

En son adayi aramaya karar vermede kalmistik. Ozgecmis uzerinden ilgisini cektiginiz Kariyer Uzmani sizi arayip telefonda daha fazla bilgi aldiktan sonra sizi mulakata davet eder. Telefonda genelde isin cercevesi ana hatlari ile anlatilir ve her iki taraf icin de uygun bir is anlasmasi olup olmayacagina bakilir. Temel konular uzerinde fikir birligine varilip varilmayacagi gorusulur. Bu temel konular genelde, unvan, ucret, lokasyon gibi isin detayina inmeyen ama on eleme icin cok onemlilik arzeden konulardir. Bu hususlarda mutabakata variliyorsa, Kariyer Uzmani, adayi yuzyuze gorusme icin davet eder. Ilk gorusme direkt Kariyer Uzmani ile olabilecegi gibi, ise alacak olan yonetici ve diger yoneticiler ile de olabilir. O nedenle eger bir mulakata cagrildiysaniz mutlaka kimlerle goruseceginizi onceden sormanizda fayda var.

Detayli mulakatlarda onceden goruseceginiz kisilerin isimleri, unvanlari, her biriyle ne kadar sure ile goruseceginiz bildirilir. Eger bu size soylenmezse sizin sormanizda bir sakinca yoktur. Gorusmelere baslamadan once bir Ise Basvuru Formu doldurup doldurmayacaginizi da sorabilirsiniz eger onlar size onceden soylemezlerse. Cunku eger bir form doldurulacaksa ona gore en azindan yarim saat onceden orda olmanizda fayda vardir. Her halukarda en azindan onbes dakika once gorusme yerine varmaniz gerekir. Asla gec kalmayin!! Eger herhangi bir sebepten dolayi gecikecekseniz mutlaka telefonla onceden haber verin. Trafik vb engelleri goz onune alarak evden mutlaka cikmaniz gereken saatten en azindan yarim saat once cikin. Hatta bazi adaylar onemli is gorusmelerine gitmeden bir iki gun once gorusmeye gidecekleri yere gidip sadece yolu anlamaya ve trafik durumunu kestirmeye calisiyorlar. Hem onceden gidip bir isyerini gormek, gorusme gununde gittiginizde karsilasabileceginiz surprizleri de ortadan kaldirir, mesela cok guzel bir bina veya cok kucuk bir isletme vb.


7) Ise Almaya Karar Verme:

Mulakatlardan sonra Kariyer Uzmani’nin gorevi ise alacak olan yonetici veya yoneticiler ile gorusup kararlarini sormaktir. Bir yoneticiyle mulakat yapilacagi gibi, adayin iki uc kere ayni is icin, farkli yoneticilerle gorusmek uzere cagrildigi da yaygindir. Kariyer Uzmani her adayla ilgili, yoneticilerin goruslerini aldiktan sonra bir degerlendirme yapar ve en cok begenilen adaylari, ikinci bir degerlendirme icin tekrar yoneticilere sunar. Genelde son elemeye kalanlar niteliklerine gore ilk siradaki 2 veya 3 adaydir. Daha fazlasinin olmasi sureci uzatir. Son degerlendirme icin Kariyer Uzmanindan kendi goruslerini de katarak bir karsilastirma yapmasi istenir. Biz buna Matrix Chart diyoruz. Matrix Chart’larda (Matriks Tablo) adaylarin birbirlerine olan ustunlukleri ve zayif yanlari karsilastirilir. Burda baz alinan konular, tecrube, egitim, yabanci dil bilgisi, bilgisayar bilgisi vb isin gerektirecegi her turlu ozellik olabilir.

Butun bu karsilastirma ve degerlendirmelerden sonra ise alinacak aday belirlenir ve Kariyer Uzmani adayi arayarak karari bildirir. Ayni zamanda onerilecek teklifi de sozlu olarak telefonda bildirir. Eger aday teklifi sozlu olarak kabul ederse teklif yazili olarak kendisine tekrar sunulur.

Sirket politikalarina gore yazili teklifin kabul edilmesi ile beraber Background Check yapilabilecegi gibi, teklifin kabulu Background Check’in problemsiz cikmasina da endekslenebilir (Background Check’i Ozgecmis Kontrolu olarak da tercume edebiliriz). Her halukarda background check’de bir problem cikmasi durumunda is teklifi gecersizdir. Isin niteligine gore Background Check’in yaninda saglik testi de istenebilir. Firma politikasina gore sadece referans kontrolu ile de yetinilebilinir.

Butun bu prosesler Kariyer Uzmani denetiminde yurutulebilecegi gibi firmanin ilgili yetkilileri tarafindan da yurutulebilinir. Ancak Background Check’in yapilabilmesi icin gerekli lisanslarin alinmasi gerektiginden bu isi yetkili taseron (outsource) firmalar yaparlar. Ayni sekilde saglik kontrolunun de bu konuda yetkili birimlerce yapilmasi gerekmektedir.

Tum bu test ve kontrollerden gecen aday, firma teklifini de kabul ettigi takdirde ise baslar.

8) Adayla Iletisimde Kalma:

Kariyer Uzmani ise alinmayan diger adaylara geri bildirimde bulunur ve kisaca nedenlerini anlatmaya calisir. Yalniz gunumuzde firmalar ise alinmayan adaylara cok fazla geri donmuyorlar. Adaylardan bu konuda sikayetler duymaktayiz. Bunun en baslica sebebi ekonominin dengede olmamasidir. Cunku firmalar her an karar degistirebileceklerini dusunerek ellerindeki aday potansiyelini tamamen diskalifiye etmek istemiyorlar. O nedenle olumlu veya olumsuz yanit vermekten kaciniyorlar. Eger bir ise basvurduysaniz ve en fazla uc hafta icerisinde size olumlu veya olumsuz bir geri bildirimde bulunulmadiysa, sirketi veya Kariyer Uzmanini arayip bilgi almaktan cekinmeyin. Sizinle her detayi paylasmasalar bile alabileceginiz her turlu geri bildirim size cok faydali olacaktir.

Kariyer Uzmanlari, sirketlere nazaran adaylarla daha fazla iletisimde kalmayi tercih ederler cunku ileride baska isler icin de ayni adaylarla calisma imkani cikabilecektir. Bu nedenle sizin de basvurdugunuz is ile ilgili olumlu gelismeler olmasa bile Kariyer Uzmani ile iletisimde kalmanizda fayda vardir cunku ilerde eline ne gibi firsatlarin gecebilecegini bilemezsiniz. Size cok uygun bir is icin her zaman sizi arayabilir.

Bol kazancli gunler dilerim.
Bize yazmayi unutmayin.
Sevgiler,
Esra Oziskender
esra@hrlinkconsulting.com

No comments:

Post a Comment