Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Tuesday, December 4, 2018

ABD'nin en üretken bin insanından biri: Ayşe Birsel

Ayşe Birsel, Dünya'da kendi geliştirdiği yöntemle, mimari yöntemleri ile insan hayatındaki problemleri çözmeyi öğretiyor. Kullanıcı merkezli, yap boz tekniğine benzer bir teknikle hümanist tasarım yaklaşımını ve kendi geliştirdiği ‘deconstructıon: reconstructıon’ sürecini kullanarak eski sorunlara yeni çözümler getiriyor. Ayşe Birsel 2000 yılında insancıl tasarım yaklaşımı ve inovatif ürünleri ile ABD'de en yaratıcı bin insanın arasına girdi.

Fenomen Esra Öziskender bildiriyor.

Geçen hafta Ayşe Birsel’in düzenlemiş olduğu seminerlerden birine katıldım kendisinin davetlisi olarak. Benim için çok ilginç bir deneyimdi ve ne yalan söyleyeyim hiç hayatıma bir mimar gözüyle bakmamıştım, aklıma dahi gelmezdi.

Endüstriyel ürünler tasarımcısı Ayşe Birsel, kitabı ‘Sevdiğiniz Yaşamı Tasarlayın’da hayalini kurduğumuz gibi bir hayata sahip olmamız için öneriler sunuyor.

Hayatı tasarlamak, ona farklı bir gözle bakmak, onu tasarımcı gibi keyifle hayal edebilmek demektir.

Ayşe Birsel, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden birincilikle mezun oldu. Fulbright bursuyla New York Pratt Institute’da yüksek lisansını yaptı. 2000’de ABD’de en yaratıcı bin insandan biri oldu. Pek çok ödül kazandı.

‘ÖYLE OLMAZ’ DİYE KESTİRİP ATMAYIN

Tasarımcı gibi düşünmenin püf noktaları neler sorusuna şu cevabi veriyor:

İyimser olun. Tasarımcılar, problem ne kadar çetrefilli olursa olsun çözüm bulabileceklerine inanırlar ve bu, yaratıcılığı körükler. Kendinizi başkalarının yerine koyun ve olaylara onların bakış açılarından da bakın. Büyük resmi görün, hayatınızı tasarlarken bütünsel düşünün. Başkalarıyla işbirliği yapın. Kendinize ‘Peki acaba’ sorusunu sorun. Açık fikirli olun, hemen ‘O öyle olmaz’ diye kestirip atmayın.

1. İlk adım ‘boz’mak. Yaşamınızın yapısını çözümleyin. Aile, iş, dostlar, hobiler... Hayatınızı oluşturan parçaların neler olduğuna bakın.

2. İlham arayın. Kahramanlar bize değerlerimiz, inançlarımız ve sürmek istediğimiz yaşama dair fikirler verir.

3. Bakış açınızı değiştirin. Alıştığımız şeylere farklı bir gözle bakabilme becerisi yaratıcılığın temelidir.

4. Şimdi işin ‘yap’ kısmında sıra... Hayatınızı oluşturan parçalardan nelerin sizin için önemli olduğuna karar verin. Yaşamımızı tasarlamamızın amacı, sevdiğimiz şeyleri muhafaza etmek, istemediklerimizden kurtulmak, kullanamadığımız şeyleri dönüştürmektir.

5. Fikirlerinizi kelimelerle, mektuplarla, şiirlerle, manifestolarla ve kitaplarla; eskiz ve çizimlerle, görsellerle ve filmlerle; şarkılarla, müzikle ve dansla; modeller, prototipler, ürünler ve deneyimlerle ifade edin. İfade etmek hem kendinizle hem de başkalarıyla iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Ayşe Birsel Kimdir

Ayşe Birsel, dünya çapında bir çok ödüle sahip bir ürün tasarımcısıdır. Yapıbozum/yeniden yapım düşüncesinin uygulayıcısı, “Sevdiğin Yaşamı Tasarla” uzmanıdır. Bu konulara yönelik, eğitim kurumlarında ve şirketlerde çalıştaylar yürütmektedir. Çok sayıda başarılı projeye imza attı. Halen merkezi New York’ta olan ve Dakar ve İstanbul’da ofisleri bulunan eşi Bibi Seck ile birlikte kurduğu ve yürüttüğü Birsel Plus Seck isimli şirketi üzerinden çalışmalarına devam etmekte ve sektördeki birçok endüstri liderleriyle ortaklık yapmaktadır. Yalınlık, empati ve sürdürülebilirlik temel prensiplerdir. Museum of Modern Art ve Cooper Hewitt National Design Museum’da sürekli olarak sergilenen tasarımları var.

Başlıca ödülleri:

"The Water Room," isimli yüksek lisans tezi Japonya’da “Concepts and the Design of the Future competition” yarışmasında ödül aldı, ve 1990’da İD magazine award ödülünü aldı.

1990-91 Knoll Orchestra Ofis Aksesuarları (Bruce Hannah ile). Roscoe Design Award ve Cooper Hewitt Design Collection.

1994, VİA (French Furniture İndustry Syndicate) Award for Furniture.

1993 Toto Zoe Washlet and Prominence. 1995 The Chicago Museum Good Design Award, 1996 İD Magazine Gold, 1996 İDEA Bronze Awards.

1996-2000 Herman Miller Resolve ofis sistemi. İDEA Gold, Best Of Neocon and Neocon Best Of Category, İD Magazine Gold Awards. 2001’de MOMA’da sürekli olarak sergilenmeye başlandı.

Young Designer Award from the Brooklyn Museum of Art.

Cooper Hewitt Museum National Design Awards finalist.

2008, Rhode Island School of Design Athena Award for Excellence in Furniture Design,

2008, Neocon. İDEA Gold, Best of Neocon and Neocon Best of Category, Spark Silver Awards

2010, Chicago Athenaeum Good Design Award

Ayşe Birsel’in seminerlerine katılmak, bilgi edinmek ve kitabını satın almak için web sitesi veya asistanı aracılığı ile kendisine ulaşabilirsiniz:

No comments:

Post a Comment