Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, January 24, 2010

EVDEN CALISILMASI MUMKUN EN COK ARTIS GOSTEREN 10 IS

Merhaba Arkadaslar,

Issizligin doruk noktasina ulastigi su gunlerde is bulmanin bir baska alternatifi de evden calismak. Ayrica issizlik oranindan bagimsiz olarak evden calismayi tercih eden bircok is arayan da bulunmakta. En buyuk sebep esnek calisma saatleri, bir ofise bagli kalmama, yol masrafindan tasarruf etme, cocuklu ev hanimlari icin calisma saatlerini duzenleyip cocuklariyla daha fazla vakit gecirebilme olanagi, ogrenciler icin hem okuyup hem gelir elde etme araci, part-time (yari-zamanli) calisanlar icin de gelirlerini yukseltme olanagi saglamasidir.

Evden calismaya en cok talep olan isleri asagidaki sekilde siralayabiliriz:

1) Ilan Pazarlama Acentalari

Ilan pazarlama acentalari her turlu medya icin ilan veren kisi ve kuruluslari bulmakla yukumludur. Bu ilanlar yazili medya icin hazirlanmis olabilecegi gibi radyo, internet, billboard, televizyon veya bugunlerde New York sokaklarinda sikca gordugumuz bisikletli ilancilar icin de olabilir. Siz bu ilanlari oturdugunuz yerden pazarlayan kisi olacaksiniz. Yapilan bir arastirmaya gore 2016 yilina kadar bu alanda 35 bin adet yeni is sahasi acilmasi ongorulmustur.

2) Sekreter / Asistanlar

“Administrative Asistant” dedigimiz sekreterlik veya asistanlik, evden calisilan isler arasinda yukselen bir trende sahiptir. Artik Asistan deyince insanlarin aklina bir masanin basinda oturan ve sirkete gelenleri karsilayan kisi gelmiyor. Son yillarda artik bir cok sirket “virtual” yani gorunmez olmaya basladi. New York’ta boyle bir “virtual office”i aylik $90’dan baslayan fiyatlarla kiralayabilirsiniz. Bu durumda sadece adresi kiralamis oluyorsunuz ve bir de size gelen postalari aliyorlar, ek hizmetler isterseniz onlar da ayrica ucrete tabi mesela tele-sekreter hizmeti, bir asistana mesaj birakma, konferans odalarini kullanma vb. Virtual Office’i yani gorunmez ofisi ne kadar cok kullaniyorsaniz o oranda bir odeme yapip kiralamaniz mumkun. Lokasyon ve verilecek hizmetlere gore aylik odemeniz $500 ve ustune kadar cikabiliyor. Ozellikle Manhattan’da normal bir ofis kirasini dusunecek olursak bu rakamlar cok dusuk kaliyor tabiki. Ama sonucta bu hizmetin en buyuk faydasi isinize daha profesyonel bir gorunus kazandirmak, daha merkezi bir yerde ofisiniz oldugu izlenimini vermek ve gerektigi zaman bu ofislerin konferans odalarini kullanabilmek. Iste evden calisan sekreterler de bu sirketlerin butun yazisma ve telefon gorusmelerini evden hallediyor, randevulari ayarliyor, musterilerle gorusmeleri yapiyor, yani gercek bir sekreter gibi ama evden calisiyor.

3) Bilgisayar Muhendisleri

2016 yilina kadar 324 bin yeni isin bu alanda acilacagi ongorulmektedir. Bilgisayar muhendisleri zamanlarinin bir cogunu yeni software tekniklerini dizyan, etme, gelistirme, test etme ve yeni gelismeleri takip etmekle geciriyorlar. Evden baska bir firmaya yardimci olabileceginiz gibi kendi isinizi de kurabilirsiniz.

4) Mahkeme Raportorleri

Mahkeme Raportorleri cogu zaman freelance yani evden calisirlar. Mahkeme kararlarini yaziya dokerler, toplanti , seminer ve basin bultenlerini hazirlarlar.

5) Musteri Temsilcileri

Ozellikle tanimadigimiz hedef kitlelerin rastgele aranmasi gibi nitelendirebilecegimiz ve soguk arama olarak tercume edebilecegimiz Cold Calling’in cok yayginlastigi su gunlerde evden calisan musteri temsilcilerinin de isleri yogunlasti. Bu alanda hepinizin de bildigi gibi Amerika’dan yurt disina acilma daha cok yaygin, kredi karti sirketinizi aradiginiz zaman Hindistan’daki bir temsilci size cevap verebiliyor. Ama gene de ozellikle dusuk ekonomilerde satis ve pazarlamayi hizlandirmak icin her zaman evden calisan musteri temsilcilerine ihtiyac oluyor. Su anda 2.2 milyon olan musteri temsilcisi sayisinin 2016 yilina kadar 2.7 milyona cikmasi bekleniyor.

6) Toplanti Organizatorleri

Herhangi bir toplantiyi duzenlemek icin maasli ve surekli eleman bulundurmak artik firmalar icin cok pahali olmaya basladi. O nedenle freelance calisan toplanti organizatorlerini tercih ediyorlar. Toplanti organizatoru olarak toplantinin yapilacagi yerin dogru secimi, gerekli alet ve esyalarin kiralanmasi, bulunmasi, misafir konusmacilarin ayarlanmasi, katilimcilarin belirlenip davetiyelerin gonderilmesi vb tum detaylarla ilgileniyor ve toplantinin veya etkinligin en basarili bir sekilde gecmesine calisiyorlar. Cok rahatlikla evden baslatip yurutebileceginiz bir is.

7) Hukuk Asistanlari

“Paralegals” dedigimiz avukat veya hukukcu asistanlari diger tum asistanlik gorevi yaninda biraz hukuk bilgisi veya deneyimi de tasidiklarindan serbest calisan avukat ve hukukculara cok yardimci olabilmektedirler ve bu alanda her zaman talep vardir. Rahatlikla evden yapilabilecek bir is.

8) Pazar Arastirmacilari

Pazar arastirmacilari icin %20 bir is olanagi artisi ongorulmektedir gelecek yillarda. Dusuk ekonomilerde sirketler gelirlerini artirmak icin satis ve pazarlamaya yoneldiklerinden en kuvvetli medyaya ulasma bakimindan Pazar Arastirmacilarinin onemi cok artiyor.

9) E-Bay Saticilari

Gunumuzde artan bir trend de internet uzerinden satis yapmak. Insanlar bu konuda tum yaraticiliklarini kullanip temasa gectikleri kisi ve kuruluslarin urun, hizmet ve malzemelerini internet uzerinden komisyon usuluyle satisa sunuyorlar. Bu konuda internette cok fazla kaynak bulabilirsiniz, bu ise nasil baslanip basarili olunacagina dair.

10) Finans Danismanlari

Yatirimlarini nereye yapacagina karar vermek, universite kredilerini kontrol etmek veya emekliliklerini guvence altina alabilmek gibi degisik nedenlerle bir cok insan gunumuzde Finans Danismanlari ile calisma geregi duyuyor. 2016 yilina kadar bu alanda %41 artis bekleniyor.

Kariyer Uzmanlari Nasil Calisir – Devam Edecek

Iki turlu Kariyer Uzmani vardir, biri maasli olarak bir firmaya calisir eleman statusunde, digeri de freelance kendi adina calisir. Freelance calisan Kariyer Uzmanlari kendi musterilerini kendileri bulurlar ve komisyon usulu calisirler. Biliyorsunuz gecen yazimizda Kariyer Uzmanlarinin nasil calistigina deginmistik, Ikinci bolumu de yakinda yayinlayacagiz boylece bu alana ilgi duyan arkadaslar yazilarimizi takip ederlerse genis bilgi alma imkanina kavusacaklar. Ayrica is ararken Kariyer Uzmanlarinin nasil calistigini bilmeleri onlara is arama taktiklerinde cok yardimci olacaktir.

Her zamanki gibi huzurlu, saglikli, neseli ve bol kazancli gunler diliyorum. Yorum, soru ve onerilerinizi gondermeyi unutmayin.

Esra Oziskender
esra@hrlinkconsulting.com

No comments:

Post a Comment