Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, January 24, 2010

Internet Uzerinden Is Arama

Artik internetin yardimi olmaksizin is aramak neredeyse imkansizlasti. Bugun internetin her alanda hayatimiza girdigi bir donemde online basvurularin artmasi kacinilmaz oldu tabiki. CNN’deki bir habere gore artik postane calisanlari issiz kalma tehlikesi ile karsi karsiyaymis. Dogrudur, cunku butun haberlesme artik elektronik yoldan hallediliyor. Bir email ve bir “klik” ile istediginiz mesaji dunyanin herhangi bir yerindeki istediginiz kisi veya kurulusa gondermeniz mumkun. Boyle bir ortamda is basvurularinin da oturdugunuz yerden bir “klik” ile yapilmasi tabiki dogal olacaktir ama acaba cok basit, sade ve hizli gozuken bu prosesin de negatif yonleri yok mu? Iste onlara bakalim biraz bu yazimizda.

Sirketler online is ilanlarinda kendilerini fazla one cikaramiyorlar. Nerdeyse butun is ilanlari internette ayni gozukuyor. Bunun birkac nedeni var: Online is bulma siteleri sirketlere kendilerini one cikarmak icin fazla bir secenek sunamiyorlar dolayisiyla sirketler de diger sirketlerdeki orneklere bakip onlara benzer ilanlar veriyorlar. Is ilanlarinda klise laflar kullaniliyor.

Mesela:
Iletisim kabiliyeti yuksek adaylar
Mukemmel insan iliskileri
Takim calismasina yatkin
Analitik dusunce yetenegine sahip
Stres altinda kolay calisan…. Vb ornekleri cogaltabiliriz.

Gercekten acik olan pozisyona uygunluguna pek fazla bakilmaksizin o kadar cok kullaniliyor ki bu klise laflar ilanlarda, sanki bunlar olmazsa olmazmis gibi. Bunun en buyuk nedeni de sirketlerin birbirlerinin ilanlarina bakip birbirlerini kopya etmeleri. Is ilanlarinda yaraticilik artik eskisi kadar yok ne yazikki.
Monster.com vb is bulma siteleri gereginden fazla bir sekilde ozgecmis (resume) ve spam’le doldurulmus durumdadir.

Bazi siteler de kendilerini ozellikli yapabilmek icin is ilanlarini ucretsiz sunuyorlar sirketlere. Jobster.com bedava is ilanlarina imkan veriyor. JobCoin ve JobThread gibi siteler de ayni sekilde is ilanlarina imkan veriyor. Is bulma siteleri artik cok fazla finansal yatirim yapmaya basladi bu alanda, milyonlarla telafuz edilen rakamlar bunlar. Mesela SimplyHired. Jobster. itzBig. Indeed. CareerBuilder vb siteleri sayabiliriz.

Cok bilinen bir olgu vardir: Genelde en iyi adaylar is bulma sitelerinde degildirler! En iyi adaylar web sitelerinde cok fazla zaman harcamazlar. Onlarin zaten isleri vardir ve mesgullerdir. Issiz olsalar bile diger adaylar arasindan nasil sivrileceklerini bilirler ve kendi network aglari icinde uygun kisi ve kuruluslara aninda ulasirlar, bu durum da bircok firma tarafindan bilindigi icin ozellikle buyuk olcekli firmalar ozellikle kilit pozisyonlara alacaklari adaylari internetteki is bulma sitelerinden aramazlar.

Artik internet uzerinden islere basvurmak fazla kolay ve siradan oldu. Bir “klik” ile binlerce ise basvurabilirsiniz ama acaba gercekten kac tanesi sizin hedeflediginiz ve size uygun olabilecek bir istir?

Sirketler icin de artik internet uzerinden basvuran adaylarin yetkinlik degerlendirmelerini yapmak zorlasti. Ise basvurmak bu kadar kolaylasinca sirketlerde calisan Kariyer Uzmanlarinin basvurulari elemeleri de zorlasti, artik binlerce ozgecmis icerisinden en uygununu secmek icin daha fazla zaman harcaniyor. Bunun icine lokasyona bakmaksizin internet uzerinden herkesin basvurabilecegini de katarsak is daha da zorlasiyor. Manhattan’daki bir acik pozisyona Hindistan, Pakistan, Ingiltere gibi degisik ulkelerden de is basvurusu gelmesi artik siklikla gorulen olaylardan biri. Sirketler de artik neyi filtreden gecireceklerini sasirdilar.
Bir dahaki yazimizda biraz da olumlu yonlerine bakalim internetten is aramanin ve sonucta ister olumlu dusunelim, ister olumsuz, artik hayatimiza tamamen girmis olan internetten is arama olgusunu en etkin bicimde nasil kullanabilecegimizi tartisalim.

Bol sanslar. Soru ve onerilerinizi bize yazmayi unutmayin.
Esra Oziskender
esra@hrlinkconsulting.com

No comments:

Post a Comment