Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, January 24, 2010

Sosyal Platformlarin Kariyerinize Etkisi (Facebook, Twitter, MySpace, LinkedIn, Plaxo vb.)

Gittikce buyuyen ve gelisen sosyal medya platformlari ile (MySpace, Twitter, Facebook, LinkedIn vb), milyonlarca insan ozel bilgilerini diger insanlarla paylasima acik tutuyor. Artik gunumuzde nerdeyse gizlilik kalmadi gibi birsey. Kisisel bilgileri tanidigimiz veya tanimadigimiz diger insanlarla paylasirken aslinda bu durumun bizim ilerdeki kariyerimize ve is hayatimiza nasil bir etkisi olacagini gormemezlikten gelmemek lazim.

Sosyal platformlarin ana amaci arkadas ve aile cevresi ile daha yakindan bir iletisim kurabilmek olmasina ragmen network agi genisledikce her seferinde daha fazla insan bizim bilgilerimize ulasabilme yetisine sahip oluyor. Aslinda bilerek veya bilmeyerek bu ayricaligi biz onlara vermis oluyoruz.

Isverenlerin buyuk bir cogunlugu sizin kariyerinizdeki gelismelerin yaninda kisisel olarak sirket kulturune nasil uyum saglayabileceginizle de yakindan ilgililer. Daha onceki yazilarimizdan hatirlarsaniz ise alma kararini vermeden once bu konunun ne kadar onemli olduguna deginmistik.) Gunumuzde isverenlerin sizin kisiliginizle ilgili bilgi alabilecekleri onemli bir kaynak da artik sizin online profiliniz oldu.

Ister kabul edin, ister etmeyin, internette yarattiginiz profiliniz artik sizin bir markaniz ve imajiniz haline gelmis durumda. Bu da isverenlere nasil bir calisan olacaginiz hakkinda biraz da olsa ipucu verebilir.
Kisisel bilgilerinizi internet ortamina koymadan once dikkate almaniz gereken bazi ipuclari sunlardir:
• Koydugunuz bilgilerin baskalari tarafindan kopyalanip saklanabilecegini unutmayin. Veya ayni bilgileri alip baska sosyal platformlarda yayinlayabilirler. Bunu iyi niyetli olarak da yapabilirler. Mesela Twitter’daki bilgiler kalicidir ve tekrar tekrar kopyalanip basilabilir.
• Kendinizle ilgili bir resim ya da yaziyi basmadan once kendi kendinize su soruyu sormanizda fayda olabilir: “Eger en yakinlarim bunu gorse benimle gurur duyarlar mi?” Bu da size bir kistas verebilir. Genel olarak cok genis kitlelere acik platformlarda yakinlarinizin sizinle gurur duyabilecekleri tablolar cizmekte, sizin geleceginizin guvencesi acisindan fayda var.
• Hayatta hirsli oldugunuz ve sevdiginiz alanlar sizin genel olarak imajinizi cok etkiler. Bunlar isle alakali olabilir de olmayabilir de. Mesela hobi olarak resim cekmesini cok sevdigini bildigim bir arkadasim, sirf bu hobisini sosyal network sitesinde yayinladigi icin, tam is aradigi bir donemde fotografcilikla ilgili cok guzel bir is buldu. Dolayisiyla sizi heyecanlandiran ve ozel ilgiliniz olan bir alani baskalarinin da bilmesini saglamak kariyerinizde size cok farkli kapilari acabilir.
• Insanlarin sizinle ilgili yorumlari da potansiyel isverenler icin bir ipucu olabilir sosyal network sitesinde. Dolayisiyla her zaman icin olumlu yazismalari tutun, olumsuzlari kaldirin.
• Guvenlik acisindan arzu ederseniz iki profil yaratin, mesela Facebook’ta. Biri kisisel oburu profesyonel profiller olsun, bunlari birbirinden ayri tutun ve profesyonel olani sadece kariyer hayatinizla ilgili gelismeler icin kullanin. Kisisel profiliniz icin guvenlik noktalarini artirin, sadece guvendiginiz insanlarla bilgilerinizi paylasin, ama profesyonel profiliniz daha genis kapsamli ve potansiyel isverenlere yonelik olarak daha genis paylasimli olabilir.
• LinkedIn ve Plaxo daha cok kariyer odakli olduklari icin is hayatinizin detaylarini buralarda verin, MySpace ve Facebook’ta cok fazla kariyer detaylarina girmeyin. Onun yerine bu sitelerde LinkedIn veya Plaxo vb sitelerdeki profillerinizin linkini koyabilirseniz, arzu edenler o link vasitasiyla sizin kariyeriniz hakkinda bilgi alabilirler.

Tabiki asla kendinizle ilgili yanlis bilgiler veya yanlis imaj vermeyin. Ne kadar bilgi koyarsaniz koyun, kesinlikle dogru bilgiler olsun. Bunlarin yanlis oldugu ortaya cikarsa yaratmak istediginiz imaj silinecegi gibi tam tersine cok daha kotu bir imaji duzeltmeniz yillarinizi alabilir.

Altin kural su: Profilinizi sizin en deger verdiginiz insanlar incelerse ne hissedeceginizi dusunerek oyle hazirlayin; bu kisiler aileniz, en samimi arkadasiniz, en deger verdiginiz musteriniz veya eski veya simdiki patronunuz olabilir. Boylece eger yeni bir isveren veya sizinle calismak isteyen birisi profilinizi gorurse: “Senin Facebook veya MySpace Profilini gordum” dedikleri zaman panik yasamazsiniz…

Soru ve onerilerinizi bize yazmayi unutmayin.

Esra Oziskender
esra@hrlinkconsulting.com

No comments:

Post a Comment