Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, January 24, 2010

SAM AMCA ICIN CALISMAK – AMERIKA’DA DEVLET ISLERI

Bu ekonomik krizde artik bircogu icin calisilabilecek en guvenli yer hukumete herhangi bir gorevde calismak oldu. “Devlet Baba sagolsun” mantigi artik dunyanin her yerinde ekonomik krizden saglam cikabilmenin guvencesi haline geldi. Bircok ozel sirkette sosyal yardim ve ucretler azaltilirken, hukumette en kotu ihtimalle, artis olmasa da ayni kaliyor. Genelde geriye gitme yok.
Amerika’da hukumete calisanlarin cogunun soyledikleri, en buyuk avantajin is guvenligi, adil ucretler, her yil duzenli ucret artisi ve tatmin edici sosyal haklar olmasi oluyor. En cok bu nedenlerle bircok vatandas hukumette calismak icin basvuruyor.

Hukumet islerine bakabileceginiz en onemli web sitesi sudur:
http://www.usajobs.gov/

Acik olan pozisyonlarin hemen hemen tamami burda listelenmistir. Su anda butun Amerika icin 32,615 is listelenmis durumda ve de hem eyaletler hem de is kolu bazinda arama yapabilirsiniz. Mesela su anda New York’ta kac tane Ofis Memuru araniyor diye bir deneme yaptim; 12 tane acik is cikti.

Pozisyonlar son derece detayli bir sekilde aciklanmis durumda. Internetten basvurabileceginiz gibi ayni zamanda posta yoluyla da basvuru yapabiliyorsunuz ve her is icin soracaginiz sorulari cevaplamak icin yetkili bir kisinin ismi ve iletisim bilgileri aciklanmis durumda. Ozel sektorun verdigi ilanlarda cogu zaman telefon numarasi bile bulmak zordur, hatta sirket ismi bile verilmeyebilir. Ozel sektorun aksine buyuk bir seffaflik sozkonusu devletteki acik islerde bunun da en buyuk sebebi tabiki tum basvuranlara karsi adil olabilmek.

Bu sitede hergun yaklasik olarak 35 bin tane acik is basilmaktadir. Ayrica ARRA (American Recovery and Reinvestment Act) ya da halk arasinda bilinen deyimiyle Economic Stimulus Package dolayisiyla lokal ve eyaletler bazinda acilan yeni islere de bu siteden ulasmak mumkun.

Bu arada ozel sektorun aksine hukumette acilacak islerin gittikce artacagina inanilmaktadir. Ozellikle guvenlik alaninda.
PayScale.com’a gore Eylul 2009 icin acik olan islere gore ortalama yillik ucret asagidaki sekildedir:

1. Ofis Memuru, $32,457
2. Hemsire, $61,345
3. Bilgi Teknolojileri Uzmani, $67,082
4. Insan Kaynaklari Uzmani, $50,459
5. Sivil Muhendis, $73,151
6. Muhasebeci, $49,982
7. Sosyal Yardim Elemani, $53,550

Tabiki her is aramada oldugu gibi hukumet islerine girmek icin de networking yapmak en etkili yontem. Gerci diger islere nazaran hukumet islerinin hepsi ilgili yayin kuruluslarinda ve internette ilan edilmek zorunda, dolayisiyla ozel bir sirkette oldugu gibi bazi islere ilan etmeden eleman aranmasi mumkun degil. Ama gene de networking faydali olacaktir. En azindan ilgilendiginiz alandaki acik isleri yayinlanir yayinlanmaz ogrenme ve hemen basvurma sansiniz olabilir.

Devlette acilan islere basvurabilmeniz icin aranan ozellikleri cok dikkatli okumaniz gerekiyor. Eger aranan ozelliklere minimum olarak %80 uymuyorsaniz, basvurmak icin bosuna zaman kaybetmeyin. Tabiki devlete tam zamanli olarak calisabilmeniz icin Amerikan vatandasligini almis olmaniz gerekiyor. Ancak bazen ozellikle hukumete is yapan Raytheon gibi taseron firmalarda acik olan kontrat veya yari zamanli isler icin yesil kartli olmaniz yeterli olabiliyor.

Tabi genel olarak dunyanin her yerinde oldugu gibi devlet isleri her zaman ozel sektorden biraz daha az oder. Ee dogal olarak hem is guvenligi yuksek, hem de ucretler yuksek olmuyor tabiki.


Bize yazmayi unutmayin.
Esra Oziskender
esra@hrlinkconsulting.com

No comments:

Post a Comment