Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Monday, February 5, 2018

Nusr-Et’e Manhattan’da Fiyat Tepkisi

Sosyal medyada ete tuz serpiştirmesiyle fenomen olan, Türkiye’nin en ünlü gıda yüzü Nusr-Et Gökçe’nin New York Manhattan’da yeni açtığı restoran büyük ilgi çekti. New York Post, Independent ve Eater gibi önemli uluslararası basın kuruluşları Nusr-Et’e giderek deneyimlerini yazdılar.

New York Post Nusr-Et’in New York restoranı ile ilgili olarak yazdığı yazıda, “Bazı yemeklerin fiyatı şişirilmiş. Şaşlık lezzetli ama fiyatı 70 dolar ve bir kahve bardağını bile doldurmayacak büyüklükte” diyor. Öte yandan yazıda patates kızartması ve ekmek için alınan ücretler de eleştirildi. ABD’de yaşayan Türkler de Gökçe’nin Manhattan’daki restoranını ziyaret ederek ve özellikle kendisi ile resim çekilerek bunları sosyal medyada paylaşıyorlar.

ŞAŞLIK İÇİN 70 DOLAR

Ben de sosyal medya sayfamda bir fatura paylaştım ve bütün Türkiye’de meşhur oldum. Yaklaşık 50 kadar medya kuruluşunun online web sitesinde ve bazı Arap medya kuruluşlarının online haberlerinde, ayrıca da bazı gazetelerin baskılı haberlerinde bu konu ile ilgili adım geçiyor. Ronn Torossian isimli bir Amerika’liya ait bir fiyat fişini paylaştım. Halkla İlişkiler şirketi bulunan Ronn Torossian, 4 kişilik bir grup halinde arkadaşları ile Nusr-Et’e yemeğe gitti ve karşılığında $1413 ödedi. Daha sonra bu yemek fişini sosyal medya sayfasında paylaştı ve fiyatları çok yüksek buldu. Özellikle rica etmelerine rağmen, garsonların çeşmeden şu getirmemesini de eleştirdi (Amerika’da lokantalarda çeşmeden şu içmek çok yaygındır ve ücretsizdir). Ayrıca bahşiş olarak 200 dolar istenmesini de eleştirdi. Faturaya göre et spagetti için 70 dolar, bir şaşlık için 70 dolar yazılmıştı. Bahşişin %18 üzerinden hesaplanıp fişe eklenmesi de tepki çekti. Amerika’da ortalama bahşişler %18 ile %20 arasında. İsteyen daha az veya daha fazla da verebiliyor. Ancak normalde %10-15’ten az vermiyorlar bahşişi. Bazı işletmeler de faturaya ekleyebiliyorlar ancak çok yaygın değil bu durum. Bazen de belli bir sayının üzerinde grup olarak yemeğe gidilmişse otomatik olarak faturaya ekleniyor bahşiş.

New York Post Gazetesi'nin gürme yazarı Steve Cuozzo, Nusr-Et'te yediği yemeği değerlendirdi. Yazar, servis edilen eti, salatayı ve şarabi “kötü” olarak nitelendirdi maalesef.
Fiyatların pahalılığından yakınan Cüözzo, üç kişi gittikleri restoranda yemek, birer kadeh şarap ve kokteyl için tam 521 dolar (yaklaşık 1950 TL) ödediklerini belirtti. Cüözzo, ayrıca porsiyonların oldukça küçük olduğunu ve yemekten sonra atıştırmak zorunda kaldıklarını yazdı.

New York Post’un orjinal yazısını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Gazeteye göre; yemeğin lezzeti ile karşılaştırınca fiyatlar kazık dendi.
Hızlı girdi piyasalara hızla fiyatlara tepkiler yağıyor!!! https://t.co/JhAXk7JXFz

1 PORSİYON ET 275 DOLAR!

Resimdeki fişe baktığınızda Tomahawk isimli bifteğin faturada $275 öldüğü görülüyor.



Tabi olumlu yazılar da çıktı. Gerçekte aslında ne Türkler, ne de yabancılar, hiç kimse Manahttan’daki Nusr-Et mağazasının bu kadar ilgi göreceğini ve bu kadar eleştiri alacağını tahmin edemedi. Sanırım Sn. Nusret Gökçe de çok şaşkındır bu konuda çünkü Miami sessiz sedasız açıldı ve hakkında olumlu veya olumsuz hiçbir eleştiri duymadık ama nedense Manhattan’da yorumlar patlama yaptı. Sanırım bunun en büyük nedeni Manhattan’ın dünyanın finans kalbi olması ve yiyecek bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olması. Eğer Manhattan’daki her yiyecek kuruluşunu sadece 5 dakika içeride kalarak ziyaret etmek isterseniz bitirmeniz tam 3 yılınızı alıyor. Artık siz düşünün ne kadar çok yiyecek hizmeti veren kuruluş olduğunu.

Ancak Nusr-Et bütün bu olumsuz eleştirilere karşı restoranının dolup taştığını belirterek doğru yolda olduklarını ve gittikçe daha artan bir müşteri kitlesi ile New York’lulara hizmet vermeye devam edeceklerini bir gazeteye yaptığı röportajda belirtti.

Bu arada dün gene bir köşe yazarı Nusret’in çıplak elleri ile etlere dokunduğunu ve tuz serptiğini söyleyince Nusret bugün eldiven kullanmaya başladı. İşte Nusret’in eldivenli bir şekilde tuz serpmesini görüyorsunuz aşağıdaki resimde.



Genelde sosyal medyada halkın sevgilisi olmuş kişiler halka yönelik olarak hizmet ve ürün servisinde bulunuyorlar, sanırım ilk tepki en çok ordan geldi çünkü yemeğe gidenler daha orta halli bir fatura bekliyorlardı, orta direkt halka yönelik ama fatura miktarı çok yüksek gelince o zaman restoranın hitap ettiği kesim de anlaşılınca orda bir kafa karışıklığı oldu gibime geliyor.

Nusr-Et lokantalarına Amerika’da başarılar diliyoruz. İnşallah olumsuz tepkiler azalır ve güzel iş yaparlar. Belki ilerde Türkiye’deki gibi orta direğe yönelik bir et lokantası zinciri de acar (Burger vb) o zaman birçok gurbetçi Türk sadece bir kerelik veya özel günlerde değil sürekli müşteri olarak giderler.

Sağlıcakla kalın!

Esra Öziskender
İnsan Kaynakları Uzmanı / Danışman / Gazeteci – yazar / Şair
HRLink Consulting, Inc.
(646) 660-0031
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
hrlink.consulting@gmail.com
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123

No comments:

Post a Comment