Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Monday, February 5, 2018

Trump’ın İlk Ulusa Seslenişi

Trump’ın birinci yıl sonundaki ilk ulusa seslenişi gerçekleşti. Dün akşam Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin katıldığı mecliste ulusa ve dünyaya önemli mesajlar verdi. Bu mesajların belli başlıları ve bizleri en çok ilgilendirenleri şöyle:

1) Yeşil Kart Çekilişi kalkıyor: 1990 yılında democrat bir senatör olan Chuck Shummer’ın başlattığı ve tüm dünyada yürütülen yeşil kart çekilişleri artık tarih olacak. Bu arada değerli okuyucularım ben de bu ülkeye yeşil kart çekilişi ile gelmiş biriyim. Onun yerine merit – ihtiyaç ağırlıklı, Kanada benzeri bir göçmenlik sistemi getirilecek. Ayrıca yeşil kartlıların ve vatandaşların, yeşil kartı olmayan tanıdıklarına yeşil kart sponsorluğu olabilemelerine de sınırlamalar getirildi. “Bir gelen, bütün sülalesini getiriyor” diyerek serzenişte bulunan Trump, bundan sonr asadece çekirden aileye sponsor olabileceklerini söyledi o da: sadece eş ve 21 yasını aşmamış çocuklar.

2) Meksika Duvarı örülecek: Büyük tartışmalara sebep olan Trump planı Meksika duvarının en kısa zamanda örüleceğini böylece de kanlı ganster ve kartel üyelerinin ellerini kollarını sallayarak ülkeye giriş çıkışlarının ve suç işlemelerinin önleneceğini belirtti. Ancak daha önce birçok defalar söylediği gibi bu duvarın finansmanında Meksika’dan da destek isteyeceğinden bahsetmedi.

3) Nükleer silahlar yenilenecek: Trmup konuşmasında "Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz” dieyerek nükleer silahların modernleştirileceğinin altını vurgulamış oldu. Trump bunun nedeni olarak da dünyada hala nükleer silahların büyük caydırıcılığı olduğundan bahsetti. Bu arada İran’la nükleer anlaşmanın yeniden ele alınmasını da değerlendireceklerini söyledi.

4) İranla ilişkiler: "İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor" diyen Trump, böylece neden isyan eden İran halkına destek verdiğini de belirtmiş oldu.

5) Küba, Kuzey Kore ve Venezuela: Bu üç ülkenin de en vahşi şekilde diktatörlük uyguladıklarından bahsedip en çok Kore’ye çatan Trump, "Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore'nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır" yorumunda bulundu.

6) 1.5 trilyonluk altyapı yatırımı çağrısı: Seçimlerde vaat ettiği gibi altyapının yapılması için bütün partileri bir araya gelmeye davet etti.

7) Amerikan enerjisine yönelik savaşı bitirdik: Başta enerji sektörünü ilgilendiren düzenlemeler olmak üzere birçok düzenlemenin iptal edildiğini anımsatan Trump, “Washington’ı hesap verebilir kılmak için bir senede ülkemizin tarihindeki bütün yönetimlerden daha fazla regülasyonu kaldırdık. Amerikan enerjisine yönelik savaşı bitirdik. Güzel temiz kömure açılan savaşı bitirdik. Şimdi dünya için enerji ihracatçisiyiz.” diye konuştu. Trump, ayrıca on yıllardır ABD’nin refahını, şirketlerini ve istihdamını yurt dışına gönderen adaletsiz ticaret anlaşmalarına arkasını döndüğünü belirtirken,“Teslim olma dönemi sona erdi. Bundan sonra ticari ilişkilerimizin adil ve karşılıklı olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

8) Rusya ve Çin: Dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin'den "ABD'nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler" diye bahsetti.

9) Guantanamo: Trump, "Bugün bir sözümü daha tutuyorum. Bakan (James) Mattis'e askeri alıkoyma politikamızı yeniden gözden geçirme ve Guantanamo Körfezindeki tutukevini açık tutma talimatı veren bir başkanlık kararnamesi imzaladım" ifadelerini kullandı.

10) İsrail: Ben İsrail’in başkenti Kudüs olmalıdır dedikten sonra birçok ülke buna hayır oyu kullandı bu ülkelerin birçoğu bizim dost bildiğimiz ülkeler artık bu ülkelere maddi yardımda bulunmayacağız.

11) Afganistan: Afganistan’daki varlıklarına devam edeceklerini ancak artık planlarını dışarıya söylemeyeceklerini belirtti.

12) İşid: İşid ile savaşta başarılı olduklarını ve Rakka’yı teorristlerden temizlediklerini belirtti. Terör grupları ile savaşa devam edeceklerini söyledi.

13) Uyuşturucu: Ülkede uyuşturucu ve ağrı kesici bağımlılığının arttığını, bunun için ülkede acil önlem alınması gerektiğini söyleyerek yeni sağlık reformları ile bu problemin üstüne gideceklerinden bahsetti.

14) MS13 Gangsterleri: Meksika kökenli MS13 gangsterlerinin yaptıkları hunharca cinayetlerden bahsederek MS13’un üzerine kararlılıkla gideceklerini söyledi.

Bu arada demokratların konuşmadan hiç memnun olmadıkları yüz ifadelerinden anlaşılıyordu daha sonra demokratlar da kendi aralarında toplanıp Joe Kennedy’nin Trump’ın konuşmasına verdiği cevabı dinlediler, bu konuşma da canlı yayınlandı.

Bakalım ilerideki günlerde dünyadan bu konuşmaya tepkiler nasıl olacak?

Sağlıcakla kalın,

Esra Öziskender
İnsan Kaynakları Uzmanı / Danışman / Gazeteci – yazar / Şair
HRLink Consulting, Inc.
(646) 660-0031
http://hrlinkconsulting.wixsite.com/hrlink
hrlink.consulting@gmail.com
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingInc/
https://twitter.com/HRLinkConsultin
https://www.linkedin.com/in/hrlinkconsulting123





No comments:

Post a Comment