Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Tuesday, April 20, 2021

Türklerin Amerika’da İş Bulmadaki Problemleri

TÜRKLERİN AMERİKA’DA İŞ BULMADAKİ PROBLEMLERİ





ABD’de iş arayan Türklerin karşılaştığı problemleri başlıca şu başlıklarda sıralamak mümkündur: 


- Yasal Statü: Eğer iş arayan kişinin Green Card ya da vatandaşlık hakkı yoksa, ‘yasal statü’ ilk sorunların başında geliyor. İşverenlere H1B denilen çalışma vizesi ile yabancı çalıştırma hakkı tanıyan yasal uygulama, 11 Eylül olayları sonrası zorlaştirilmis durumda. Bazı firmalar kendilerine ekstra bir mali yük getirdiği için sponsorluk olayına sıcak bakmıyor. Ekonominin iyi gittiği dönemlerde aranan eleman sayısı çok fazla olduğundan yabancılara şans verme oranı artarken ekonominin kötü gittiği, Amerikalıların da yoğun olarak iş aradığı bir ortamda yabancı elemanların işe alınması zorlaşıyor. 


- Deneyimlerin Transferi: Özellikle Türkiye veya Avrupa’da iş deneyimine sahip olmuş adaylar ABD’ye geldiklerinde %90 iş hayatına hemen hemen sıfırdan tekrar başlamak zorunda kalıyor. Bu da onlar için son derece demoralize edici. Çalışanların bu sürecin geçici olduğuna kendilerini alıştırmaları şart, birkaç yıl tecrübe kazandıktan sonra Amerikan piyasasında kendilerine daha uygun işlere yönelebileceklerine inanmaları gerekiyor. 


- İş Arama Teknikleri: ABD’de iş arama tekniklerini çok iyi bilmeden Türkiye’de iş aradıkları gibi iş aramak. Genelde adaylar tüm deneyim ve bilgilerini biraraya getiriyorlar ancak resumeye baktığınızda bir bütünlük yok. Bunda iki etken var birincisi Türkiye’de uzmanlaşmadan ziyade işletmenin her alanından anlayan çalışanların daha makbul olması ikincisi de Türkiye’de resume deyince hedefe yönelik resumeden ziyade tüm geçmiş eğitim ve deneyimlerin biraraya getirilmesidir. Okullarda bilinçli bir kariyer yönlendirilmesinin daha okurken yapılamamasi adayların ileride bocalamalarına sebep oluyor. 


- Dil problemi: Her ne kadar yabanci dille eğitim veren okullardan da mezun olsalar günlük hayatta çok kullanmadıkları için Ingilizcelerinde bir akıcılık olmuyor bu nedenle bazı adaylar eğer şartları musaitse önce dil problemini halletmeye yönelip, İngilizcelerinin akıcı olduğuna inandiklarında iş aramaya başlamalilar, eger hem calisip hem Ingilizcelerini ilerletme imkani bulabilecekleri ozellikle alt duzey bir is bulurlarsa bu da iyi bir sonuc verebilir tabiki ama genelde adaylarda gozlemlediklerimiz o andaki Ingilizceleri ile calisabilecekleri bir is bulduklarinda Ingilizcelerini ilerletmek icin daha cok zaman ayirmaya yonelmedikleri oluyor.


- Networking eksikliği: Networking Türkiye’de genelde tanıdıklarla eş dostla yapılıyor. ABD’de ise ortak bir payda yaratıp hiç tanımadığınız insanlarla da networking yapabilmeniz çok doğal karşılanıyor.


İşsiz güçsüz kalmamanız dileğiyle. Soru, yorum ve önerilerinizi bize yazmayı unutmayın.


Esra Öziskender

No comments:

Post a Comment