Featured Post

Yeşil Kart Bir Çözüm müdür?

YEŞİL KART BİR ÇÖZÜM MÜDÜR? Üniversite’de iken daha çok okey, tavla oynamak için öğrencilerin gittiği bir kahvehane vardı. Orada bir ark...

Sunday, October 31, 2021

Antarktika’ya Giden İlk Türk Atok Karaali

Antarktika'ya Giden İlk Türk: Atok Karaali 

Atok Karaali, 1943-2005 yılları arasında yaşamış elektrik yüksek mühendisi ve iyonosfer fizikçisidir. Türk adının uluslararası bilimsel kaynaklarda geçmesine vesile olacak işler yapmış bir bilim adamıdır merhum profesör.

DÜNYA 
16 Temmuz 2021 - 09:55 
Antarktika'ya Giden İlk Türk: Atok Karaali
TAKİP ETTAKİP ET
Reklam
Esra Öziskender, oziskender.esra@gmail.com, @esraoziskender (sosyal medya), YouTube: @hrlinkconsulting 

Atok Karaali ve Karaali Kayalıkları

Annesi fizik doçenti Selma Karaali olan Atok Karaali, 1943 yılında Adana’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Robert Kolej’de yüksek öğrenimini devam ettiren Karaali, yüksek lisans için Stanford Üniversitesi’ne gitti. Amerika NSF (National Science Foundation) tarafından desteklenen VLF (very low frequency) araştırma projesi için çalışma arkadaşlarıyla Anntarktika’ya gitti. Böylece Antarktika kıtasına ilk ayak basan Türk, Prof. Dr. Atok Karaali olmuştur. 1967 yılında bu kıtaya gitmiştir. Stanford Üniversitesi ekibiyle, Plateau istasyonunda 1967-1968 yıllarında çalışmıştır. Antarktik Hizmet Madalyası ödülü almıştır. Antarktik kıtası üzerinde bir noktaya “Karaali Kayalıkları” (75°22′0″G, 137°55′0″B) ismi verilmiştir.
Reklam

No comments:

Post a Comment